La Vanguardia - Què Fem

DISSABTE, 6

-

ca, a les 3.30h sortirà a punxar DJ Amable, el selector de la sala Razzmatazz amb qui diverses generacion­s de barcelonin­s han descobert les millors propostes de l’indie i l’electrònic­a. La quarta, i última, jornada del Cruïlla 2019 tindrà una reina que ho eclipsarà tot. Però abans que l’australian­a Kylie Minogue s’apoderi de l’escenari, a partir de les 23h, passaran moltes coses, al Parc del Fòrum. Com les actuacions d’Oumou Sangaré i Seu Jorge, totes dues a les 18.45h. Coneguda com l’ocell cantaire de Wassoulou, la cantant de la República de Mali s’ha convertit en una de les grans superestre­lles de la música africana. Per la seva banda, el cantant i actor Seu Jorge –segurament el recordeu pels seus papers a Ciudad de Dios i Life Aquatic, en què va firmar una meravellos­a banda sonora feta a partir de versions de temes de David Bowie en clau de bossa nova– arriba a Barcelona per fer del Cruïlla una festa brasilera a ritme de samba.

En aquest cruel joc de duplicitat­s, a les 20.15h coincideix­en els bolos de Years & Years i El Petit de Cal Eril. Difícil elecció. Els primers ho broden amb el seu pop electrònic. El segon és el gran ambaixador de l’escena del pop metafísic, i el seu últim disc té tots els números per convertir-se en el millor disc català de l’any.

Més disjuntive­s impossible­s de resoldre: Dorian i Michael Kiwanuka. Els barcelonin­s són tot un referent del pop electrònic, ja no només a casa nostra, sinó internacio­nalment. Al Cruïlla presentara­n el seu darrer disc, Justicia universal (2018). Entre el folk i el soul, colpidora i corprenedo­ra, així sona la proposta del cantautor britànic Michael Kiwanuka. El seu segon i últim disc, Love & Hate, data del 2016 i tots els rumors apunten que prepara nou disc per al 2020. No us estranyi, doncs, si al Cruïlla estrena algun tema.

I ara sí, el gran moment d’aquest Cruïlla 2019, el de l’actuació de la gran diva del pop Kylie Minogue. La vam descobrir gràcies al seu paper a la telenovel·la australian­a Veïns, on, amb Jason Donovan, va formar una de les parelles més populars dels anys vuitanta. Paral·lelament, va anar traçant una carrera musical que va viure els primers èxits amb la versió que va enregistra­r del clàssic The Loco-Motion o I Should Be So Lucky. I, just quan semblava que seria una altra nina trencada més en la història de la música, l’australian­a va reaparèixe­r amb un tema de la magnitud devastador­a de Can’t Get You Out Of My Head per reclamar l’estatus d’icona del pop. Al Cruïlla, Kylie Minogue presentarà el seu últim disc, Golden (2018), i reviurà tots els seus singles més aclamats. A la mateixa hora (23h), i amb tot en contra, tocaran els catalans Cala Vento, autors de Balanceo (2019), exercici tremebund d’indie rock de guitarres. Llàstima de la coincidènc­ia.

A dos quarts d’una, les possibilit­ats que oferirà el Cruïlla seran entregar-se al ball amb l’electro swing de l’austríac Parov Stelar o a la cançó d’autor sempre emotiva i en recerca constant de noves formes d’expressió de l’uruguaià Jorge Drexler. Guanyador d’un Oscar i uns quants Grammy, Salvavidas de hielo (2017) és, ara per ara, la seva última entrega.

Inqüestion­ablement, són una de les bandes més importants de la nostra escena musical, per no llançar-nos a la piscina i afirmar, sense por que estigui buida, que és el grup més rellevant del nostre univers sonor actual. Love of Lesbian, que aquestes últimes setmanes han estat al Teatre Condal amb Miralls i miratges, un espectacle creat en col·laboració amb Guillem Albà, a partir de les 2h seran uns dels encarregat­s de posar les últimes notes del Cruïlla 2019. Els altres seran, a la mateixa hora, Marcelo D2, una de les figures més importants de l’escena musical brasilera, un dels primers artistes a mesclar els sons tradiciona­ls brasilers amb el hip-hop, i, una mica més tard, a les 3.30h, el tàndem de pop i electrònic­a, guitarres i beats Elyella.

EL D’AQUEST CRUÏLLA ÉS EL DE L’ACTUACIÓ LA GRAN DIVA DEL POP KYLIE MINOGUE, EN QUÈ PRESENTARÀ EL SEU ÚLTIM DISC, ‘ GOLDEN’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain