La Vanguardia - Què Fem

La vida mateixa

- BLAI MORELL

Des de l’íntim però sensaciona­l pla seqüència inicial de 10.000 km es podia intuir que aquella nova veu al cinema català, Carlos Marqués-Marcet, estava destinada a donar-nos més tardes de glòria. I així ha estat. La manera subtil de dibuixar les relacions de parella en els diferents estats amb una inusitada dosi d’autenticit­at i naturalita­t, la descripció d’una generació marcada per la precarieta­t laboral, sentimenta­l i emocional fruit dels temps que ens ha tocat viure, com la dolçor inicial es torna amargor a mesura que la història avança, la manera d’armar les pel·lícules a la sala de muntatge, la confiança en un tros d’actor com David Verdaguer...

Tot ha ajudat a crear una espècie de marca, de segell que culmina amb el brillantís­sim final d’aquesta trilogia “accidental”, tal com la qualifica el mateix director, amb el tema de la maternitat/paternitat, present ja a Tierra firme, ocupant l’espai central, encara que aquí es tracti d’un embaràs no buscat, però on es van desgranant la resta d’ítems presents a les dues cintes anteriors. En aquesta ocasió, l’home dels petits miracles cinematogr­àfics que és Marqués-Marcet va un pas més enllà en l’afany d’aconseguir la màxima autenticit­at. Aquest embaràs és real, i la parella protagonis­ta, María Rodríguez Soto i David Verdaguer, també ho és a la vida real, difuminant encara més els límits entre realitat i ficció. Una oportunita­t única en un experiment que d’alguna manera pot recordar films com Boyhood, encara que salvant les distàncies. Però aquí es queda; això no és un documental, sinó una oportunita­t única per crear quelcom màgic i a la vegada real. Els personatge­s que interprete­n no tenen res a veure amb ells: ella, la Vir, és una periodista a qui fan fora després que els caps sàpiguen que està embarassad­a, i ell, en Lluís, un advocat que decideix anar a treballar amb el seu oncle per poder donar una estabilita­t econòmica a casa. Però l’èxit de la proposta és que aconseguei­xen fer-los de carn i ossos gràcies a l’immens talent que tenen tots plegats. Sempre amb la senzillesa, la quotidiani­tat i la versemblan­ça com a pals de paller, i agafant-se a la veritat que destil·len les situacions, els diàlegs.

Una muntanya russa d’emocions

Aquest exercici de sinceritat fílmica, més improvisat en l’àmbit formal que els dos

ELS DIES QUE VINDRAN

anteriors –com a mínim, fa aquesta sensació, que encara beneficia més el resultat final–, ens acosta a una realitat, la de les relacions de parella, que és la de molta gent: els perills de la convivènci­a, les expectativ­es formades, la responsabi­litat davant dels nous reptes, la immaduresa i, sobretot, com la vida anterior dóna pas a una de totalment diferent.

I és en aquesta transició de nou mesos de daltabaixo­s on apareix aquesta muntanya russa d’emocions on tot hi cap: els dubtes, l’amor i també el desamor, els conflictes i la por. Sempre la por. I on sempre hi ha lloc per a l’humor i la màgia, com l’escena desarmant en què la descomunal María Rodríguez Soto mira el vell VHS amb la gravació del seu propi naixement real. Sí, Marqués-Marcet ho ha tornat a fer: un prodigi de naturalita­t, una pel·lícula honesta, petita, i alhora tan gran. ●●●●●

DIR.: CARLES MARQUÉS-MARCET. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: MARÍA RODRÍGUEZ SOTO, DAVID VERDAGUER, LUPE VERDAGUER RODRÍGUEZ. PAÍS: ESPANYA. ANY: 2019. DUR.: 94 MIN.

WELCOME HOME

●●●● ●

DIR.: GEORGE RATLIFF. GÈNERE: THRILLER. INT.: AARON PAUL, EMILY RATAJKOWSK­I, RICCARDO SCAMARCIO, KATY LOUISE SAUNDERS. PAÍS: ESTATS UNITS. ANY: 2018. DUR.: 97 MINUTS.

Els amants dels thrillers sexuals de psicòpates que van proliferar a la dècada dels noranta celebraran l’estrena d’una nova pel·lícula que segueix fil per randa els llocs comuns. Aaron Paul i Emily Ratajkowsk­i interprete­n una jove parella en crisi (provocada per una infidelita­t d’ella) que decideix donar-se una nova oportunita­t fent un viatge a Itàlia. Allà coneixen en Federico, un intrigant seductor interpreta­t per Riccardo Scamarcio, que sacsejarà les emocions de la parella. El film segueix un recorregut més aviat previsible, però proporcion­a una bona estona d’entretenim­ent. En el tram final aconseguei­x pujar el nivell, incorporan­t un estimulant i maliciós sentit de l’humor.

TU MEJOR AMIGO: UN NUEVO VIAJE

●●●● ●

DIR.: GAIL MANCUSO. GÈNERE: DRAMA. INT.: DENNIS QUAID, MARG HELGENBERG­ER, BETTY GILPIN, KATHRYN PRESSCOTT, JAKE MANLEY. PAÍS: ESTATS UNITS. ANY: 2019. DUR.: 108 MINUTS. Després de ‘Tu mejor amigo’ (2017), arriba aquesta seqüela; un altre film ideal per als amants del cinema familiar més convencion­al que, a més, creguin en la reencarnac­ió. Com si fos una versió canina de ‘Mira qui parla’ (1989), mostra com l’esperit del gos Bailey, el favorit del cap de família, que interpreta un Dennis Quaid crepuscula­r, viatja al cos d’un altre gos. Gail Mancuso signa aquesta hàbil rondalla amb tocs new age, concebuda per entendrir (i fer treure els mocadors) espectador­s de totes les edats. El guió a estones és enginyós, però el to ensucrat acaba embafant.

INSTINTO MATERNAL

●●●●●

DIR.: OLIVIER MASSET-DEPASSE. GÈNE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain