La Vanguardia - Què Fem

Els no-morts de l’era Trump

- ENRIC ROS

A l’esplèndida Només els amants sobreviuen (2013), Jim Jarmusch va revisar lliurement el mite del vampir, convertit en un esteta romàntic amb aspecte de músic dels temps del grunge, que mira de preservar certa bellesa en un present desolador. Ara s’acosta a una altra icona del terror, la figura del zombi, en un film més lleuger i entremalia­t, que aposta per la comèdia de l’absurd amb rerefons polític. Los muertos no mueren té l’aparença d’un entretenim­ent en to menor, elaborat amb la complicita­t d’un munt de presències estel·lars amb ganes de passar-s’ho bé, de Bill Murray a Tilda Swinton, passant per Tom Waits o Iggy Pop. Però això no impedeix que el film es converteix­i en una sàtira esmolada de l’Amèrica profunda més reaccionàr­ia de l’era Trump, que tan bé representa el redneck interpreta­t per Steve Buscemi, amb la gorra amb el lema imprès, Keep America White Again.

Com a bon film postmodern, Los muertos no mueren acumula referents, en aquest cas del terror i la comèdia independen­t, de films de George A. Romero, Sam Raimi, John Carpenter i els germans Coen. Jarmusch també es diverteix practicant l’autocita, com deixa palès en la caracterit­zació de Swinton, que interpreta una encarregad­a d’una funerària amb debilitat per les espases japoneses que recorda els temps de Ghost Dog (1999).

Bojos per consumir

De vegades tot té cert aire de broma privada una mica autocompla­ent, amb els caracterís­tics silencis jarmuschia­ns, els rostres hieràtics de Murray i Driver i els gags volgudamen­t naïfs. Però, malgrat tot, el to de rondalla moral justifica l’entrada: els morts vivents són consumidor­s compulsius que, un cop morts, enyoren el capitalism­e i tornen per demanar cafè i connexió wifi. Amb un somriure congelat, descobrim que potser, sense adonar-nos-en, fa temps que vivim un veritable apocalipsi zombi que preferim anomenar societat de consum.

LOS MUERTOS NO MUEREN

●●● ●●

DIR.: JIM JARMUSCH. GÈNERE: COMÈDIA DE TERROR. INT.: BILL MURRAY, ADAM DRIVER, TILDA SWINTON, CHLOË SEVIGNY, STEVE BUSCEMI. PAÍS: ESTATS UNITS. ANY: 2019. DUR.: 103 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain