La Vanguardia - Què Fem

L’horror en pla seqüència

UN NOTABLE FILM QUE RECONSTRUE­IX, DE FORMA VISCERAL I ARRISCADA, LA MASSACRE DE L’ATEMPTAT DE NORUEGA DEL 2011 EN UN CAMPAMENT D’ESTIU A L’ILLA D’UTOYA

- ENRIC ROS

El noruec Erik Poppe s’atreveix en aquest film a enfrontar amb valentia la representa­ció del fet més traumàtic de la història recent del seu país: la matança d’adolescent­s perpetrada en un campament d’estiu a l’illa d’Utoya pel terrorista d’ultradreta Anders Behring Breivik, el 2011.

A la gola del llop

Abans, ja havíem tingut ocasió de veure la particular versió dels mateixos fets del britànic Paul Greengrass (que també s’havia interessat per la tragèdia de l’11-S, a United 93), una reconstruc­ció gairebé mecànica que acabava provocant una desconcert­ant distància emocional.

Poppe, per contra, aposta per la immersió en l’horror a través d’un virtuós pla seqüència que segueix les passes d’una jove anomenada Kaja (una convincent Andrea Berntzen), que es mou erràticame­nt per l’illa en un intent desesperat per sobreviure i també per esbrinar on és la seva germana.

Sense explicacio­ns

A l’inici, la Kaja mira directamen­t a càmera i etziba una frase pertorbado­ra: “Mai ho entendràs”. Efectivame­nt, el film defuig qualsevol ex

L’actriu Andrea Berntzen protagonit­za aquest film aterridor basat en fets reals. plicació, per observar amb una precisió esfereïdor­a el patiment d’uns joves atemorits per un infern en fora de camp. Abans, els veiem discutir amb preocupaci­ó sobre l’explosió que hi ha hagut a Oslo. Es dibuixen personatge­s i s’insinuen relacions, però sobretot s’interrompe­n.

En la distància se sent un reguitzell interminab­le de trets. Es veuen córrer nois i noies, que desapareix­en amb rapidesa de l’enquadrame­nt. La càmera prefereix enganxar-se a la pell de la Kaja mitjançant plans tensos, plens de línies tibants i obliqües.

Per moments, la pel·lícula ens obliga a preguntar-nos sobre la naturalesa del mal, però no hi ha cap resposta. Poppe s’inspira en les cròniques dels superviven­ts, però opta per crear un personatge de ficció que aconseguei­x transmetre la nostra desolació.

UTØYA. 22 DE JULIOL

●●● ●●

DIR.: ERIK POPPE. GÈNERE: DRAMA. INT.: ANDREA BERNTZEN, ALEKSANDER HOLMEN, BREDE FRISTAD, ADA EIDE, SOROSH SADAT. PAÍS: NORUEGA. ANY: 2018. DUR.: 93 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain