La Vanguardia - Què Fem

Un viatge al fons de la Terra

EL MUSEU DE LES MINES DE CERCS MOSTRA COM ERA LA VIDA EN UNA COLÒNIA MINERA

- PILAR MAURELL

Al Berguedà hi ha Sant Corneli, una antiga colònia industrial minera que ha volgut preservar el seu passat museïtzant les antigues instal·lacions. Hi trobareu el Museu de les Mines de Cercs, un espai per conèixer com era la vida en aquesta mina no fa tants anys i com se n’extreia el carbó. Avui, l’activitat minera a l’Alt Berguedà ha desaparegu­t, però una visita en família a les mines és una molt bona manera d’endinsar-nos en la història i la cultura d’aquesta comarca.

A les sales de l’exposició permanent, ubicades a l’edifici que en el seu inici va ser un convent de monges i, a partir de 1931, l’Hogar del Minero, us explicaran com s’explotava el carbó, quina importànci­a tenien les infraestru­ctures mineres, com es transporta­va i quin ús es feia d’aquest material. Perquè el carbó de Sant Corneli es podia utilitzar en l’àmbit domèstic, per fer electricit­at o en la indústria. Festes i reivindica­cions

També coneixereu com era la vida a la colònia minera, les festes i tradicions populars, l’escola, el dispensari, un habitatge miner... I les reivindica­cions dels treballado­rs de la mina a través de dos audiovisua­ls que expliquen les protestes més destacades del collectiu, com Els fets de Fígols de 1932 i La tancada de 1977. la nova exposició L’espectacle de la mina, us mostraran els dos sistemes d’explotació de la mineria actual, subterràni­a i a cel obert, a través d’una història narrada des del futur en la qual un grup d’arqueòlegs entren al taller de l’empresa minera i descobreix­en peces que es feien servir per a l’explotació minera. A partir d’aquí, amb projeccion­s, hologrames i efectes d’imatge i so, redescobri­reu el món de la mineria.

Per acabar la visita, us endinsareu en els 450 metres de la galeria Sant Romà en un tren miner per conèixer les tècniques emprades per a l’extracció del carbó i veure de primera mà com era el duríssim treball a l’interior de les galeries al llarg de 150 anys d’explotació minera.

A

 ??  ?? Visitareu els 450 metres de la galeria de Sant Romà en un tren miner.
Visitareu els 450 metres de la galeria de Sant Romà en un tren miner.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain