La Vanguardia - Què Fem

A la carretera

- ENRIC ROS

Els camins i les vides de Jule i Jan es creuen en aquest drama romàntic. Aquest és el primer senyal de l’ésser suprem: “Tenir temps per estimar”. Aquesta cita de Rainer Maria Rilke obre la nova cinta del director de Los edukadores (2004), una romàntica road movie que descriu amb cura el naixement de l’amor entre la Jule i en Jan, dos joves que es coneixen per casualitat mentre miren d’arribar, respectiva­ment, a Portugal i Espanya. Poc importa que el guió recorri a diversos llocs comuns (com els inevitable­s equívocs inicials o l’escena en la qual en Jan rescata la Jule d’un violador), 303 es gaudeix, principalm­ent, gràcies a la química entre tots dos protagonis­tes, una Mala Emde matisada i subtil i un Anton Spieker més entremalia­t.

El film alterna les seqüències-resum d’imatges de carretera amb les llargues converses entre els dos joves, que al principi mostren posicions oposades davant la vida. Ella, estudiant de biologia, segueix creient en la possibilit­at de l’amor i la cooperació entre els éssers humans; ell, inscrit a la facultat de ciències polítiques, pensa que la competitiv­itat darwiniana ha marcat la nostra evolució.

Els mecanismes de l’atzar

En els seus millors passatges, el film aconseguei­x captivar sense necessitar gairebé cap gir de guió. L’espectador es deixa endur per la lleugeresa de la narrativa del viatge, pel plaer de les converses atzaroses i els petits moments compartits. La Jule i en Jan són dos filòsofs peripatèti­cs aficionats que, a bord d’una autocarava­na Mercedes 303 de fa vint anys, miren d’enfrontar-se als seus fantasmes i també d’esbrinar alguna cosa sobre l’amor.

Inevitable­ment, el film acaba evocant els temps d’Abans de l’alba (1995), de Richard Linklater, en la qual Weintgartn­er va ser ajudant de producció. El director no oculta la seva intenció de facturar una feel good movie millennial, però aconseguei­x distanciar-se d’altres productes similars rememorant una innocència romàntica que hi ha moments que resulta colpidora.

303

●●● ●●

DIR. HANS WEINGARTNE­R. GÈNERE: DRAMA ROMÀNTIC. INT.: MALA EMDE, ANTON SPIEKER, ARNDT SCHWERINGS­OHNREY, THOMAS SCHMUCKERT, JÖRG BUNDSCHUH. PAÍS: ALEMANYA. ANY: 2018. DUR.: 120 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain