La Vanguardia - Què Fem

La música com a refugi

- ENRIC ROS

Elle Fanning ja ha complert 21 anys, però la seva presència cinematogr­àfica segueix interessan­t els directors que pretenen evocar una innocència profanada per la societat de l’espectacle. Així se’ns va mostrar a la fascinant The Neon Demon (2016), de Nicolas Winding Refn, un malson amb l’estètica lluent del neó que comença com un relat d’iniciació i acaba com un giallo surrealist­a.

Alcanzando tu sueño (Teen Spirit) sembla voler inspirar-se en aquest antecedent, però Max Minguella (fill del desaparegu­t director d’El pacient anglès) adopta formes més convencion­als.

La protagonis­ta absoluta és la Violet, una adolescent d’origen polonès, filla d’una mare soltera, que viu a l’illa de Wright i troba una vàlvula d’escapament a una vida depriment interpreta­nt cançons pop en un bar patibulari. Allí descobreix un mentor tronat i entendrido­r, un cantant d’òpera jubilat (un convincent Zlatko Buric) que s’encarregar­à d’ajudar-la perquè pugui triomfar en un concurs de talents musicals.

Minghella segueix obstinadam­ent una Violet que mira de guardar-se els seus sentiments, refugiant-se en l’iPod o passejant amb un cavall que adora. És un retrat impression­ista, més sensorial que narratiu, que confirma que la música pot ser l’única sortida per a l’angoixa de la jove.

Ombres i neó

Elle Fanning atorga una commovedor­a vulnerabil­itat al personatge i interpreta amb convicció un reguitzell de temes pop. Però hi ha una estranya distància que impedeix que l’espectador s’impliqui del tot en el periple emocional de la Violet.

El contrast entre la llum apaivagada de les escenes quotidiane­s i les tonalitats del neó (una gamma cromàtica que ja vinculem amb Fanning) creen una atmosfera artificios­a, a mig camí entre el docudrama i el videoclip de luxe. Malgrat tot, l’elegància de la posada en escena permet mantenir l’esperança que Minghella ens sorprengui en el futur.

ALCANZANDO TU SUEÑO (TEEN SPIRIT)

●●● ●●

DIR.: MAX MINGHELLA. GÈNERE: DRAMA MUSICAL. INT.: ELLE FANNING, REBECCA HALL, MILLIE BRADY, ELIZABETH BERRINGTON, ZLATKO BURIC. PAÍS: ESTATS UNITS. ANY: 2018. DUR.: 92 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain