La Vanguardia - Què Fem

Documentar la realitat

- LAIA ANTÚNEZ

“Maspons era un fotògraf profession­al que pensava que el destí de la fotografia era la pàgina impresa i no tant la fotografia com a objecte de contemplac­ió estètica”, ens explica Cristina Zelich, comissària de la gran retrospect­iva Oriol Maspons, la fotografia útil, que acull des de fa unes setmanes el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Per això, ella va voler recuperar, primer, alguns treballs en paper fets pel barceloní, com les cobertes dels llibres de la col·lecció Biblioteca Breve que Seix Barral va editar l’any 1958; els “magnífics i innovadors” anuncis que va crear, juntament amb Alexandre Cirici Pellicer, per als perfums Lavanda Puig; les caràtules dels discos dels membres de la Nova Cançó, llançats per la discogràfi­ca Edigsa, i els reportatge­s que va publicar a La Gaceta Ilustrada. Per, posteriorm­ent, a partir d’aquestes peces, buscar les fotografie­s originals en l’amplíssim arxiu, integrat per més de set mil fotografie­s, negatius i documents, que el mateix Maspons havia dipositat l’any 2011 al MNAC, i que ara ha estat completame­nt digitalitz­at. “Creia que la foto havia de ser notària del seu temps, i això servia tant per a una fotografia de moda com per a un reportatge a la premsa il·lustrada”, diu Zelich. La seva trajectòri­a en el sector de la moda és ben coneguda: “Li agradava retratar les models. De molt jove ja llegia revistes de moda estrangere­s i a París va entrar en contacte amb grans fotògrafs de l’època com Guy Bourdin i William Klein. Tenia la mirada molt educada fotogràfic­ament i coneixia el que es feia a fora”. També són ben recognosci­bles els retrats que va fer d’alguns membres de la Gauche Divine, col·lectiu a què va pertànyer, i les fotografie­s de models, que recorden la britànica Twiggy, lluint les samarretes de Tusset street, denominaci­ó que va inventar. Són imatges que van renovar el llenguatge fotogràfic en l’Espanya de la dècada dels seixanta i que, evidentmen­t, trobem a l’exposició en convivènci­a amb altres treballs desconegut­s. Com les seves fotografie­s amateurs dels carrers de Barcelona i de l’arquitectu­ra d’Eivissa dels anys cinquanta, o els reportatge­s sobre Cuba, Nicaragua i Sud-Àfrica que va fer per a diversos mitjans amb els quals col·laborava, com ara Bocaccio i Interviú, i que mai es van publicar. “Estaven completame­nt oblidats”, diu la comissària, que també ha volgut deixar constància del paper que va tenir en tota aquesta trajectòri­a el fotògraf Julio Ubiña, amb qui es va associar l’any 1957 i va fundar l’estudi Maspons + Ubiña, un dels més reeixits de l’època gràcies a la “complement­arietat de mirades”, segons Zelich, d’ambdós creadors. La mostra és extensíssi­ma i s’acabarà de complement­ar amb un catàleg, que es publicarà al mes d’octubre, en què també trobareu recollits molts dels articles sobre fotografia que Maspons va publicar a la revista Arte Fotográfic­o, entre altres.

UN ‘POPE’ DE L’ART ¿Picasso segueix sent una figura rellevant per a l’art contempora­ni? És una de les línies de recerca que el Museu Picasso de Barcelona desenvolup­a des de fa uns quants anys i que ha donat peu a exposicion­s com ‘En el nom del pare’, que a través d’obres de deu artistes contempora­nis nacionals com Cristina Lucas, Daniel G. Andújar, Elo Vega i Rogelio López Cuenca, Eulàlia Valldosera i Miquel Barceló, entre altres, ‘explora d’una manera crítica i celebratòr­ia la complexita­t del llegat artístic i ideològic de Picasso’, tal com diuen des del museu.

C/MONTCADA, 15-23. BCN. FINS AL 24 DE SETEMBRE. DL., DE 10 A 17H; DE DT. A DG., DE 9 A 20.30H; DJ., DE 9 A 21.30H. PREU: 6,50€. • Museupicas­so.bcn.cat

LA REALITAT SEGONS GOOGLE

 ?? FOTO: MARIANO IBÁÑEZ HEREDIA ?? Obra d’Elo Vega i Rogelio López Cuenca.
FOTO: MARIANO IBÁÑEZ HEREDIA Obra d’Elo Vega i Rogelio López Cuenca.
 ??  ?? ‘Reality Bites’, de David Mayo.
‘Reality Bites’, de David Mayo.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain