La Vanguardia - Què Fem

“En el món de la cervesa artesana, la dona hi és però està amagada”

-

Un accident inesperat va acabar amb la seva petita cervesera, Cervesa Barra, i tot el sector li va allargar la mà, especialme­nt el Gremi de Cervesa Artesana i Natural, del qual ara és vicepresid­enta. Figura conegudíss­ima i respectada, Cartex treballa per consolidar la cervesa artesana a Catalunya. “Fer cervesa és una passió, és el motor de la meva vida”, diu des de Garage Beer Co., on també treballa com a mestra cervesera.

El Gremi funciona des de fa deu anys, quines tasques hi feu?

Té tres grans potes: la legislació, l’autoformac­ió i la promoció de la cervesa artesana. Estem davant d’un sector nou que no tenia cap legislació i treballem conjuntame­nt amb les administra­cions per normalitza­r-nos com a treballado­rs, establir criteris de bones pràctiques i definir quines paraules fem servir. Per què dir brewer quan podem dir elaborador de cervesa?

És cert que formeu una comunitat ben avinguda? De vegades fem angúnia, de tan col·legues [bromeja]. D’aquí a vint anys potser ens barallarem, però ara ens necessitem si volem continuar aprenent i fent que la cervesa artesana estigui al dia a dia de la gent.

Quina tradició cervesera hi havia al nostre país? Abans de la Revolució Industrial

ja es feia cervesa artesana, a Barcelona hi havia quinze cerveseres, però és un llegat que s’havia perdut. Ho hem hagut de tornar a aprendre tot. Fem artesania i no estem lluny de qualsevol forner o sabater. Hem tornat a l’essència.

Quina és la situació actual?

La qualitat de la cervesa artesana catalana és reconeguda internacio­nalment, el públic cada cop comença a consumir-la més i Barcelona és un referent per la quantitat de locals que té. La ciutat se situa amb pas molt ferm com a capital de la cervesa artesana del sud d’Europa. No és un eslògan, és una realitat. I el Barcelona Beer Festival també hi ha contribuït.

Cada cop hi ha més cerveseres catalanes...

Fa uns anys en van aparèixer moltes, ara gairebé no n’hi ha de noves, però totes han crescut. Anem cap a la normalitza­ció del sector, ja no estem en fase de creació. Ens estem assentant.

I quina funció teniu les dones al sector?

La dona hi és però està amagada. Les empreses estan creixent i absorbiran aquestes dones que estan al darrere i que només ajuden quan poden. És el seu moment per reivindica­r-se. En la cervesa artesana hi ha més camaraderi­a amb les dones que en molts altres sectors.

 ??  ?? Cartex treballa per consolidar la cervesa artesana a Catalunya.
Cartex treballa per consolidar la cervesa artesana a Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain