La Vanguardia - Què Fem

Humor en temps difícils

UNA COMÈDIA ENGINYOSA QUE SAP TREURE UN SOMRIURE, ENMIG D’UN MÓN MARCAT PELS ABSURDS DEL CONFLICTE ESTRE PALESTINA I ISRAEL

- ENRIC ROS

El títol original d’aquesta comèdia luxemburgu­esa,

Tel Aviv On Fire, expressa molt clarament la voluntat del director, Sameh Zoabi ,de trobar espai per a la rialla en un context tan complicat com l’etern i devastador conflicte israelià-palestí.

Entre la realitat i la ficció

El film descriu les peripècies d’en Salam (Kais Nashif ), un jove encarregat d’ajudar amb la pronunciac­ió hebrea els actors d’un reeixit serial televisiu que accidental­ment es guanya la confiança de l’estrella del xou. Quan és detingut en un control fronterer en el viatge cap a casa, en Salam, entusiasma­t per la bona rebuda que han tingut les seves contribuci­ons, afirma que és el guionista del programa.

L’oficial de seguretat Assi (Yaniv Biton) es mostra inesperada­ment interessat en la seva professió. Aviat en descobrim el motiu: la dona de l’Assi és una seguidora entusiasta del serial. Això provocarà que l’Assi pressioni en Salam perquè introdueix­i certs canvis en el desenvolup­ament de la ficció, si no es vol veure exposat a no poder tornar a passar la frontera.

Una sàtira al vell estil

Aquesta premissa enginyosa és l’excusa perfecta per signar una sàtira modesta però efectiva, que treu suc d’un guió amb diversos moments de

bona comèdia al vell estil. El film mostra els riscos que el públic s’identifiqu­i excessivam­ent amb la ficció. Alhora, retrata amb ironia la difícil situació d’una societat en tensió permanent.

Todo pasa en Tel Aviv és un entretenim­ent volgudamen­t lleuger, que destaca pel sentit d’observació de la posada en escena i la naturalita­t de les interpreta­cions. Les al·lusions cinèfiles i la revisió entremalia­da dels codis de la telenovel·la contribuei­xen a l’èxit de la funció.

Potser en alguns moments s’hauria agraït una mirada

més punyent, però, en qualsevol cas, cal reconèixer que la simple intenció de signar

una comèdia en un context tan dramàtic ja és d’agrair.

 ??  ?? El capità Assi (Yaniv Biton) i en Salam (Kais Nashif) reescriura­n un serial televisiu.
El capità Assi (Yaniv Biton) i en Salam (Kais Nashif) reescriura­n un serial televisiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain