La Vanguardia - Què Fem

El mestre japonès

LA FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA REPASSA LA TRAJECTÒRI­A DEL FOTÒGRAF DAIDO MORIYAMA

- LAIA ANTÚNEZ

Amb més de cinc dècades de trajectòri­a, Daido Moriyama és un dels fotògrafs més influents del Japó i també el darrer guanyador del Premi Hasselblad 2019, considerat el Nobel de la fotografia. “La seva obra ha inspirat i arribat a un públic immens arreu del món, molt més enllà dels camps de l’art i de la fotografia convencion­al. Era molt apropiat que algú amb un atractiu tan gran i una trajectòri­a tan diversa com ell fos el guanyador del premi”, ens explica Louise Wolthers,

comissària en cap de la Fundació Hasselblad –encarregad­a d’atorgar aquest guardó– i responsabl­e de la mostra Daido Moriyama: A Diary,

que des d’ahir podeu visitar a la Fundació Foto Colectania.

Fotògraf de la vida

Capaç de retratar les metròpolis japoneses i els fragments de la vida quotidiana des d’una perspectiv­a extremadam­ent particular, Moriyama va començar la seva trajectòri­a influencia­t per fotògrafs japonesos com Shomei Tomatsu i Eikoh Hosoe, i nord-americans com William Klein i Andy Warhol. Ben aviat, però, es va convertir en abanderat del moviment Provoke, sorgit al voltant d’una revista de fotografia experiment­al amb el mateix nom, fundada el 1968.

Aquest moviment va trencar amb la fotografia tradiciona­l fent servir imatges en

blanc i negre que utilitzave­n la gramàtica visual de l’are, bure, bokeh, que, traduït del japonès, equival a ‘granulat, borrós i desenfocat’. Un plantejame­nt fotogràfic que, segons Wolthers, Moriyama “ha continuat perfeccion­ant, tot i que també ha treballat les fotografie­s en color, sovint molt saturades, que aporten una qualitat gairebé fetitxista als objectes i les superfície­s”.

Per instint

Però el cert és que la tècnica fotogràfic­a no ha estat mai una de les prioritats del japonès. Ell ha defensat, i encara ho fa, una fotografia molt més sensorial i intuïtiva, vinculada al sentir del propi cos, a la pulsió d’aquell que camina pel món amb la voluntat d’examinar-lo minuciosam­ent. “La seva obra sempre està oberta a noves perspectiv­es, ja que no li preocupen les cronologie­s, les jerarquies ni els temes recurrents”, afirma Wolthers. Això l’ha portat a capturar des de contemplat­ives escenes de carrer fins a colpidores natures mortes, però també a experiment­ar fent retrats de les pròpies fotografie­s, a mode de retalls de memòria personal. I és que, tal com diu la comissària, “l’obra de Moriyama és la seva vida”, tot i que sovint sigui capaç de distanciar-se de certes situacions i retratar-les sense ser-ne partícip. “On ell va, va la seva feina”. És el destí d’aquell qui vol explorar la vida a través d’un objectiu.

MALLORCA, 205. BARCELONA. DEL 14/3 AL 23/5. GRATUÏT. • Adngaleria.com

 ??  ?? Una de les fotografie­s presents a la mostra ‘Daido Moriyama: A Diary’. © Daido Moriyama Photo Foundation.
Una de les fotografie­s presents a la mostra ‘Daido Moriyama: A Diary’. © Daido Moriyama Photo Foundation.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain