La Vanguardia - Què Fem

L’art surt al carrer a la ciutat de Tarragona

ARTISTES LOCALS VESTEIXEN LES FAÇANES I LES AVINGUDES DE COLORS AMB LES SEVES CREACIONS

-

Visitant Tarragona és fàcil deixar-nos emmirallar per l’herència romana de la ciutat, però passejant pels seus carrers també descobrim un altre llegat, més actual: el dels artistes que han convertit les façanes i els murs de la vila en el seu llenç particular. Així, trobem grafits que ens expliquen històries i altres elements urbans que ens sorprenen i que donen color als carrers. Hi ha més d’un centenar d’obres inventaria­des com a Shikuarat per l’entitat Polígon Cultural, street art en estat pur.

Murals i dibuixos

Al nucli antic hi trobem algunes mostres d’aquest nou art que envaeix Tarragona, per exemple, a la plaça dels Sedassos, que conserva restes del circ romà. Allà mateix, a la façana de l’edifici central, hi ha des del 1995 una obra del pintor tarragoní

Carles Arola, amb els Nanos tradiciona­ls, i balcons oberts i plens de flors que semblen ben reals. També els veïns del carrer del Comte, conegut per Pilon’s Street, s’han organitzat per pintar les 47 pilones que l’Ajuntament hi va col·locar perquè no aparquessi­n els cotxes. Ja és tradiciona­l que el primer dissabte de juliol, artistes de tot tipus s’inscriguin per repintar-les. Al mateix barri, podem trobar més art a l’aire lliure als carrers d’en Mediona i Cavallers, a la plaça de l’Oli o al passeig de Sant Antoni.

Al centre, l’art es concentra a l’Espai Jove Kesse, darrere la plaça Imperial Tàrraco. El col·lectiu valencià Cachetejac­k hi va pintar un mural de 400 m2 per lluitar contra els estereotip­s i la violència de gènere. L’artista tarragoní Nil Bartolozzi també ens ofereix el seu art a l’estació d’autobusos, amb un mural de 200 m2 sobre l’origen de la matèria i l’art com a energia natural. Si anem fins a l’Institut Pons d’Icart, veurem la façana decorada amb una obra que recorda la Guerra de la Independèn­cia a Tarragona.

Encara més art

Hi ha molt més art, a Tarragona, per exemple, al barri del Serrallo. El pont que ens dona la benvinguda ja n’és un exemple, amb l’obra Color Zone, realitzada per 15 artistes i promoguda per l’entitat La Imaginada. Al mateix barri, al costat de l’església del Serrallo, hi ha un mural dedicat a la seva patrona, la Mare de Déu del Carme, dels artistes Sánchez Abelló i Rubén Aguilar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain