La Vanguardia - Què Fem

Entre la llum i la foscor

SEMBLA UN THRILLER ESCANDINAU, PERÒ EN REALITAT ÉS UN MAGNÍFIC DRAMA EXISTENCIA­L PROTAGONIT­ZAT PER UN PERSONATGE A LA DERIVA

- ENRIC ROS

Un cotxe avança per la carretera enmig de la boira islandesa fins que, de sobte, perd el control. És un blanc, blanc dia que, de sobte, es torna fosc per a l’Ingimundur (excel·lent Ingvar Eggert Sigurdsson), un oficial de policia retirat que perd la dona en aquest accident.

Sembla el plantejame­nt d’un nordic noir convencion­al, però, afortunada­ment, el director, Hlynur Palmason, prefereix esquivar els llocs comuns del thriller (que parodia en l’escena en la qual el protagonis­ta llegeix els comentaris promociona­ls de la faixa d’una típica novel·la criminal) per lliurar-nos un retrat íntim d’un home taciturn que, malgrat l’aparent estupefacc­ió, viu sacsejat per un descobrime­nt inesperat sobre la desaparegu­da vida conjugal.

La casa que s’enfonsa

Palmason redueix la trama als mínims, però aconseguei­x encisar-nos amb un ritme pausat i absorbent ,iamb una posada en escena estilitzad­a que recorre a l’ús d’interessan­ts simbolisme­s. L’Ingimundur s’entesta a reformar una casa (a la vida real, la casa del director) que a l’inici veiem en una successió de plans panoràmics que marquen el pas del temps, com si volgués dotar de fonaments una vida que ha resultat ser molt menys sòlida del que es pensava.

La càmera glaçada

El film ens mostra vinyetes quotidiane­s, sovint compartide­s amb la neta (interpreta­da amb convicció per la filla del director), que agafen un inesperat to al·lucinatori,

com la seqüència del delirant conte infantil, filmades amb un distanciam­ent glaçat que, per moments, recorda el cinema de Michael Haneke.

El to és gairebé de slow cinema (Palmason ha reconegut el seu vincle amb directors com Víctor Erice), però alguna cosa ens insinua que tot es pot desbordar en qualsevol moment. El magnífic final, que no explicaré aquí, confirma el que ja podíem sospitar: que ens trobem davant d’un notable director que caldrà seguir amb atenció.

UN BLANCO, BLANCO DÍA

●●●●●

DIR.: HLYNUR PALMASON. GÈNERE: DRAMA. INT.: INGVAR EGGERT SIGURDSSON, ÍDA MEKKÍN HLYNSDÓTTI­R, HILMIR SNAER GUÐNASON, SARA DÖGG ÁSGEIRDÓTT­IR. PAÍS: ISLÀNDIA. ANY: 2019. DUR.: 109 MIN.

 ??  ?? L’Ingimundur (Ingvar Eggert Sigurdsson) ha de fer front a un fet traumàtic.
L’Ingimundur (Ingvar Eggert Sigurdsson) ha de fer front a un fet traumàtic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain