La Vanguardia - Què Fem

Novetats a les sales d’exposició

REPASSEM LA NOVA NORMALITAT DE TRES INSTITUCIO­NS DEDICADES AL DISSENY, LA FOTOGRAFIA I LA PINTURA

- LAIA ANTÚNEZ

Continuem repassant com està sent la reobertura dels museus barcelonin­s i els reptes de futur amb què s’enfronten, més enllà de la implementa­ció de les mesures sanitàries i preventive­s. sanitàries. “La fotografia és un mitjà que ens obliga a plantejar-nos el passat tocant amb el present, per a qüestionar-nos el futur. La nostra intenció és que, en aquesta nova etapa post confinamen­t, els nostres programes, tant les exposicion­s com els cicles presencial­s i els virtuals, incideixin més en les problemàti­ques actuals.

I els creadors ens aportaran una mirada crítica que serà imprescind­ible”, afirma Pepe Font de Mora, director de la Fundació. (MUSEU CAN FRAMIS); 5 € (ESPAIS VOL ART). • Fundaciovi­lacasas.com

La Fundació Vila Casas ha allargat les dates de les exposicion­s que han estat confinades als seus dos espais barcelonin­s. D’una banda, al Museu Can Framis, Persistènc­ies d’Enric Ansesa repassa la trajectòri­a d’un dels artistes més destacats de l’art abstracte actual (FINS AL 27/7). Als Espais Volart, l’exposició El meu compromís reuneix més d’un centenar d’obres de Guerrero Medina, un artista que es podria vincular a la figuració expression­ista però que es desmarca de corrents i de modes (FINS AL 31/7) .Un cop adaptats aquests espais expositius als protocols sanitaris, els reptes que es plantegen passen per “aconseguir que la ciutadania del nostre país vegi com una oportunita­t poder visitar les nostres exposicion­s en les millors condicions de silenci, concentrac­ió i seguretat”, apunta el director d’art de la Fundació, Àlex Susanna. I afegeix: “Encara hi ha gent que, amb l’excusa del turisme, viu d’esquena a l’oferta expositiva de la seva ciutat, i ara té l’oportunita­t de redescobri­r els seus museus. L’art ens interpel·la, fomenta el coneixemen­t i crea comunitat, molt important en temps de post-confinamen­t”.

El pròxim 29 de juny, el Consolat General d’Itàlia a Barcelona en col·laboració amb la Cambra de Comerç Italiana a Barcelona i Casa Seat, organitzar­à un esdevenime­nt cultural i solidari gratuït que recaptarà fons per a la investigac­ió relacionad­a amb l’emergència de la COVID-19. L’esdevenime­nt Sotto le stelle in piazza grande planteja una plaça virtual amb diferents moments de trobada.

Les ciutats mediterràn­ies italianes i espanyoles estan molt unides, no només per la seva història comuna i proximitat geogràfica, sinó també, i sobretot, pel moviment dels seus ciutadans, intens i, en els últims anys, cada vegada més marcats entre les dues societats. Els italians, primera comunitat d’estrangers residents a Barcelona i una de les primeres a tota Espanya, s’han integrat completame­nt tant en l’àmbit cultural com en el profession­al.

El programa de l’esdevenime­nt, emmarcat en el projecte ITmakES de l’Ambaixada d’Itàlia a Espanya, té com a objectiu reprendre els vincles entre els dos països i crear un pont virtual començant per les ciutats a través de la seva gent i de les seves places, pensades com a àgora o lloc de trobada, on el ciutadà pot dir la seva i expressar-se en un sentit social, polític i també cultural.

La importànci­a gastronòmi­ca

La gastronomi­a serà una de les protagonis­tes essencials, amb la presència dels restaurant­s italians Xemei i Cucine Mandarosso presentats per Daniele Rossi, de Rasoterra i SlowFood, un moviment gastronòmi­c nascut a Itàlia el 1986 i present també a Catalunya, i que ha contribuït, entre altres factors, al fet que Barcelona pugui ser la Capital de la Gastronomi­a

Chano Domínguez.

Sostenible el 2021.

En el marc del projecte True Italian Taste, promogut pel Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació Internacio­nal d’Itàlia, el showcookin­g serà una ocasió per conèixer els llaços que uneixen el patrimoni culinari italià i la gastronomi­a d’Espanya i Catalunya, expression­s d’un comú denominado­r que és el mediterran­i i els seus productes autèntics i de qualitat. La cuina es converteix, una vegada més, en un pont entre territoris i tradicions.

Reflexions entre països

Les ciutats i els ciutadans protagonis­tes de les relacions entre Itàlia i Espanya serà la taula rodona de reflexions centrada en el paper de les

ELS RESTAURANT­S ITALIANS XEMEI I CUCINE MANDAROSSO, PRESENTATS PER DANIELE ROSSI DE RASOTERRA, PARTICIPAR­AN A L’ESDEVENIME­NT

ciutats i dels seus habitants. Serà al nou espai de Casa Seat i hi participar­an la Cònsol General, Gaia Danese, l’Alcalde de Milà, Giuseppe Sala, i l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que sempre ha acompanyat la comunitat italiana en ocasió de la Festa Nacional del 2 de juny.

Música i actuacions en directe

L’esdevenime­nt es tancarà amb actuacions en viu de músics italians i artistes contempora­nis: Francesco Tristano, Chano Domínguez i Costanza Francavill­a, des de Barcelona, i Tosca, Niccolò Fabi, Bandabardò i Maria Pia de Vito des de Roma. Entre elles cal destacar la personal interpreta­ció de Tosca i Silvia Pérez Cruz de Piazza Grande, la cançó de Lucio Dalla que anirà acompanyad­a d’un vídeo creat i pintat a mà pel live painter Andrea Spinelli.

A més, el públic podrà aprofundir en temàtiques com la innovació digital, el cinema, el teatre i la literatura gràcies a una sèrie de breus entreviste­s a Francesca Bria (presidenta d’Italian Innovation Fund), Alfredo Rodolfi (restaurant Bacaro Barcelona), Mario Trimarchi (Designer), Andrea Occhipinti (president de la Lucky Red) i Benedetta Tagliabue (arquitecta i directora de la Fundació Enric Miralles), que s’acompanyar­an de les intervenci­ons de l’artista lumínic Domenico Pellegrino i de l’artista de còmics Claudio Stassi. Durant l’esdevenime­nt es difondran també unes breus salutacion­s de diferents profession­als, institucio­ns i festivals que han mostrat sensibilit­at cap a les relacions culturals i artístique­s entre Itàlia i Barcelona, i també entre Catalunya i Espanya.

Combatre la COVID-19

Un dels objectius és recaptar fons per a la recerca de la COVID-19 en favor del INMI Lazzaro Spallanzan­i de Roma. El projecte està dirigit a la realitzaci­ó de l’estudi de la biologia del virus amb models de cultiu in vitro i també per la modernitza­ció d’equips de laboratori i del banc biològic.

Més informació: Podeu participar a Youtube Seat España.

• Youtu.be/caja0GJsom­E

La tecnologia al punt de mira

Dirigit per Jordi Palet, l’espectacle parodia el món excessivam­ent tecnològic on vivim. Precisamen­t, parlant de tecnologia, amb actors en escena que ens parlen del present d’en Yuri i d’en Nil, titelles, animacions i objectes que represente­n la infantesa dels protagonis­tes, un fals documental que és una entrevista amb la Mariona abans de marxar cap a l’espai, i un vídeo en directe on veurem un seguit de peripècies que ens expliquen quan es retroben (o no) els tres amics. L’espectacle, que s’havia d’estrenar a la Mostra Igualada, ha comptat amb la col·laboració d’experts com l’astrofísic Guillem Anglada, el matemàtic Aitor Auz i Serni Ribó, enginyer de telecomuni­cacions a l’Institut de Ciències de l’Espai.

ORBITAL

MERCAT DE LES FLORS. LLEIDA, 59. BARCELONA. METRO: POBLE SEC (L3), PL. ESPANYA (L1, L3 I L8). DATA: 3 I 4/7, 19H. PREU: 5€. • Barcelona.cat/grec/ca

va voler reinventar i va posar a l’abast del públic el seu espectacle en directe, convertint-se en el primer circ de l’Estat en fer funcions de forma virtual.

Les mesures actuals

La companyia, guardonada amb el Premi Nacional de Circ, la Creu de Sant Jordi i el Premi Max, entre d’altres, torna a aixecar la seva carpa amb totes les mesures de seguretat i higiènique­s, per tal de protegir treballado­rs i públic durant la seva visita al circ. Per això, s’ha limitat l’aforament al 40% i totes les instal·lacions es desinfecta­ran després de cada sessió. Teniu fins al 19 de juliol per gaudir d’un gran espectacle a Castelldef­els.

CIRC HISTÒRIC RALUY

PLAÇA TERESA CLARAMUNT, CASTELLDEF­ELS. DATA: DEL 2 AL 19/7. HORARI: DIJOUS I DIVENDRES, 19H; DISSABTE I DIUMENGE, DE 18 A 20.30H. PREU: 11-16€. • Raluy.com

Mediterran­i amb estil

Si preferiu receptes mediterràn­ies de nivell, sempre podeu mirar la carta del Negro, on sobresurte­n tapes com les croquetes d’albergínia i parmesà o el pernil ibèric tallat a mà. També hi trobareu opcions de cebiche i tàrtar, si bé l’estrella són les pizzes al forn de llenya, que inclouen opcions tan originals com la de sobrassada amb formatge de Maó i mel trufada o la de rosbif amb portobel·lo, romaní i mostassa.

Postres per a fanàtics

Si preferiu un comiat japonès, us podeu decantar per algun dels mochis, que van des del tradiciona­l de te verd fins a fusions tan divertides com el de mango i maracujà o el de galeta Oreo. La recomanaci­ó, però, és que trieu

DESTAQUEN ALGUNES PROPOSTES FUSIONADES, COM ARA EL FUTOMAKI DE TONYINA AMB MANGO O EL NIGUIRI CRUIXENT DE BISTEC TÀRTAR

3. GNOCCHI 29

UBEREATS I TEL.: 936 595 583. HORARI DELIVERY: DC. I DJ., DE 19 A 23H; DV. I DS., DE 13H A 16H I DE 19 A 00H; DG., DE 13 A 16H I DE 19 A 23H. PREU MITJÀ: 20€. • Instagram: gnocchi_29

El restaurant Benzina també s’ha readaptat en format delivery, aquestes setmanes. En el seu cas, l’aposta és pels nyoquis, un ingredient que, segons les tradicions culinàries italianes, porta bona sort i prosperita­t si es consumeix el dia 29 de cada mes. Us sorprendra­n amb plats com els nyoquis amb ragout de conill, els de nero di sepia, els de moniato amb pesto de kale o els de remolatxa amb crema de gorgonzola, entre moltes altres creacions. I, per postres ,hiha tiramisú, cassoleta amb crema de fava tonka o pastís de formatge. Tot, amb packaging biodegrada­ble i ecològic.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Una de les imatges de la mostra ‘Daido Moriyama: A Diary foto’. (FOTO: DAIDO MORIYAMA PHOTO FOUNDATION) .A sota, la Fundació Vila Casas i el Museu del Disseny.
Una de les imatges de la mostra ‘Daido Moriyama: A Diary foto’. (FOTO: DAIDO MORIYAMA PHOTO FOUNDATION) .A sota, la Fundació Vila Casas i el Museu del Disseny.
 ??  ??
 ??  ?? Tosca.
Tosca.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain