La Vanguardia - Què Fem

Endinsar-se i explorar nous paratges naturals

LA COMARCA OFEREIX MOLTES PROPOSTES CULTURALS I DIVERSES RUTES RODEJADES D’ESPAIS VERDS

-

A una hora en cotxe de Barcelona i Girona i a mig camí entre els Pirineus i la Costa Brava es troba Osona, una comarca gironina ideal per descobrir un gran ventall de propostes culturals i envoltar-se de vegetació amb les seves excel·lents rutes naturals. La Plana de Vic i el riu Ter, envoltats de muntanyes que donen pas a territoris amb noms suggeridor­s, com Gesbisaura, Collsacabr­a o Lluçanès, així com els diversos espais naturals protegits de la zona, com el Parc Natural de Montseny, el Parc del Castell de Montesquiu i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, són alguns dels indrets que podreu explorar aquest estiu. Llocs per endinsar-vos i reconnecta­r amb la natura.

L’encant del pantà de Sau

Un dels espais amb més identitat d’Osona és indubtable­ment el Pantà de Sau. Durant els anys seixanta, més de cent persones, habitants de l’antic poble de Sant Romà de Sau, van haver d’anarse’n de les seves llars perquè es va construir un dic al riu Ter. Avui en dia, quan el nivell del pantà és baix, la punta del campanar de l’església emergeix damunt de les aigües i és possible observar-lo. Quan no hi ha aigua, l’antic municipi atreu grans multituds, que aprofiten l’ocasió per conèixer i trepitjar espais que normalment es troben negats per les aigües. Si us agraden les piragües, teniu la possibilit­at de travessar els 18 km de llarg del Pantà de Sau amb caiac, tot contemplan­t els paratges naturals de la vall de Sau.

Vic, sinònim de romànic

La capital d’Osona, Vic, compta amb construcci­ons d’una gran envergadur­a arquitectò­nica i cultural. N’és un exemple el Museu Episcopal, que conté unes 20.000 peces, la majoria d’elles procedents de diferents sectors de la diòcesi de Vic, reunides inicialmen­t pel bisbe Josep Morgades. El campanar romànic de la Catedral de Sant Pere, de planta quadrada, és un dels més ben conservats de tota Catalunya. La seva visita us pot transporta­r a l’Edat Mitjana.

També podeu viatjar a l’època medieval amb altres de les rutes que s’ofereixen per tota la comarca: la Ruta de Sant Martí del Brull o la Ruta de Sant Vicenç de Malla, on podreu contemplar construcci­ons romàniques plenes d’història.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain