La Vanguardia - Què Fem

Els fruits de la maduresa

EL CANTAUTOR AMERICÀ PRESENTA EL PRIMER DISC POP DES DE FA GAIREBÉ UNA DÈCADA

- LLUÍS S. CEPRIAN i u

Rufus Wainwright pot comptar com a èxits totes les seves compareixe­nces aquí, sigui en recitals en sales o auditoris o bé com a integrant destacat dels programes festivaler­s, com serà el cas del concert de demà al Festival Castell de Peralada, on es presentarà en format solista, acompanyat tan sols pel piano i una guitarra.

RETORN AL POP

Ja fa un any que es va publicar Unfollow the Rules, un retorn a la cosmologia sonora que el va fer créixer durant els primers compassos de la seva trajectòri­a musical. La música pop, doncs, torna a esdevenir les seves constants vitals després d’un període d’elevació que el va portar a compondre musicals, posar música per a sonets de Shakespear­e i, fins i tot, crear la seva primera òpera, Prima Donna, publicada pel prestigiós segell especialis­ta en música clàssica, Deutsche Grammophon. Ara sembla que torna al món dels mortals per oferir-nos una obra que parla de l’edat adulta, de temes que tenen a veure amb la paternitat, la vida conjugal i una concepció del món que aposta per l’assossec més que no pas pel vertigen de l’excés.

AFERS DE FAMÍLIA

Rufus Wainwright sempre ha estat envoltat d’una atmosfera musical densa. Els seus pares són els cantautors de folk Kate McGarrigle

iLoudon Wainwright III. Ella va tenir cert ressò als setanta al seu país, el Canadà, amb el projecte de country folk Kate & Anna McGarrigle, compartit amb la seva germana. Van conrear èxits al seu país i als Estats Units, on artistes com Linda Ronstadt, Emmylou Harris i Judi Collins van fer versions d’alguns dels seus temes. Més tard, l’any 2001, Nick Cave va comptar amb elles per participar en la part vocal de l’àlbum No More Shall We Part. Per la seva banda, el seu pare és un dels representa­nts més reputats de l’escena folk de la Costa Est americana. Cançons com The Swimming Song, Hollywood Hopeful Dead

ou si secci

cSkunk l’alineen amb Donovan, Gram Parsons i Townes Van Zandt .La seva germana tampoc no es queda gaire lluny: Martha Wainwright, amb vint-i-cinc anys de carrera i amb el disc I Know You’re Married but I’ve Got Feelings Too, que va arribar al top ten de les llistes americanes.

RUFUS WAINWRIGHT

ESTIL: POP. FESTIVAL CASTELL DE PERALADA. CASTELL DE PERALADA. SANT JOAN, S/N. PERALADA (GIRONA). TEL.: 972 538 292. TREN: FIGUERES -VILAFANT (R11). DIA: 24/7. HORA: 21H. ENTRADES: 65-110€.

Entradasde­vanguardia.comcom

 ?? FOTO: TONY HAUSER ?? Rufus Wainwright
actua demà al Festival Castell de
Peralada.
FOTO: TONY HAUSER Rufus Wainwright actua demà al Festival Castell de Peralada.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain