La Vanguardia - Què Fem

Doblegats dins de la presó

SEAN BEAN I STEPHEN GRAHAM PROTAGONIT­ZEN CONDENA, UNA SÈRIE QUE EXPLORA ELS PUNTS FOSCOS DE LES INSTITUCIO­NS PENITENCIÀ­RIES I QUE S’ESTRENA A MOVISTAR+

- TONI DE LA TORRE

Només per les punyents, coratjoses i sentides interpreta­cions dels dos protagonis­tes ja val la pena. Però no es pot esperar menys de dos dels millors actors britànics en actiu: Stephen Graham i Sean Bean. Són els dos protagonis­tes de Condena, una minisèrie que s’estrena aquest dilluns a Movistar+ i que és l’última creació d’un altre individu amb un talent enorme, el guionista veterà Jimmy McGovern, l’hereu principal de les ficcions de denúncia social que feia la BBC als anys seixanta. Encara avui, continua posant el dit a la nafra del sistema des del televisor. Aquest cop, es fixa en les presons, on ingressa el personatge de Bean, que haurà de complir condemna dos anys, i on treballa el personatge de Graham, un funcionari que hi ha de posar ordre.

TRES DOBLEGATS

Condena és, en part, un complement d’Accused, una antologia que fa uns anys va fer McGovern on plantejava diversos casos de personatge­s a punt de ser jutjats per entrar a la presó. En aquella antologia (on, per cert, Bean i Graham protagonit­zaven un episodi), no es veia mai com era l’estada a la presó, que és el que ara ensenya a Condena. El retrat que en fa és minuciós, dedicant temps a cada procedimen­t de la vida carcerària, però és, sobretot, dur, assenyalan­t que el sistema provoca més dolor que reinserció, i que molts necessitar­ien una altra mena d’ajuda.

El guió posa els dos protagonis­tes en situacions límit i els doblega de diferents maneres. El personatge de Bean és un home consumit per la culpa que haurà de fer front a la violència dels companys, mentre que el de Graham intenta fer la feina tan bé com pot, però li serà impossible mantenir els seus valors .En només tres episodis, Condena també doblega l’espectador amb un cop de puny de realitat que l’obliga a fer una reflexió.

 ??  ?? La nova sèrie està vinculada a l’analogia ‘Accused’.
La nova sèrie està vinculada a l’analogia ‘Accused’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain