La Vanguardia - Què Fem

Tornada a les arrels

LA CATALANA CAROL RODRÍGUEZ COLÁS DEBUTA EN EL LLARGMETRA­TGE AMB UNA ESTUPENDA COMÈDIA COSTUMISTA SOBRE ELS LLIGAMS QUE NO DESAPAREIX­EN MAI

- BLAI MORELL

L’estrena de la magnífica Ama reforça aquesta nova generació de dones cineastes (directores, guionistes, muntadores...) que han aportat un aire renovador a una indústria masculinit­zada en excés. I vet aquí un nou talent, sorgit de la carrera de Comunicaci­ó Audiovisua­l de l’URL, Carol Rodríguez Colás, que, després de diversos curts i una sitcom, debuta en la direcció amb una pel·lícula honesta on ha abocat, juntament amb la seva germana Marina, guionista del film, la seva experiènci­a.

SINCERITAT, ORGULL I RESPECTE

I és que, com ella, la Marta (Vicky Luengo) també va deixar el barri on va créixer per buscar-se un futur i va ocultar els seus orígens humils, al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat. A partir d’aquí, la ficció ens porta a la tornada de la protagonis­ta, fotògrafa de professió, a viure amb els seus pares i a retrobar-se amb les que van ser les seves amigues de l’ànima fins que va decidir marxar. Aquest és el punt de partida d’aquesta comèdia costumista més propera a l’excel·lent Tapas del duet Corbacho-Cruz que no pas al Barrio de León de Aranoa.

Bàsicament, perquè fuig del retrat ombrívol de l’extraradi i tira de sinceritat, orgull i respecte per l’entorn.

Tot i que té certs problemes amb l’arrencada, quan trepitja el barri, la pel·lícula puja i puja: és més fresca i madura a cada minut que passa. A més, la fraternita­t Rodríguez Colás

pren la decisió encertada de no col·locar trames amoroses que l’haurien apartat de l’objectiu: aquesta és una història d’amistat femenina ,iels personatge­s masculins són absolutame­nt secundaris. També hi ajuda molt l’autenticit­at que desprèn el conjunt, ajudat per un quartet d’actrius magistrals, l’ànima de la cinta –quin descobrime­nt, el d’Ángela Cervantes–. Una proposta estupenda sobre els lligams que no desapareix­en mai, sobre l’orgull de pertinença a un lloc i sobre la reconcilia­ció amb el passat. Perquè no s’ha de renunciar mai a les arrels: seria com reconèixer la derrota.

CHAVALAS

DIR.: CAROL RODRÍGUEZ COLÁS. GÈNERE: COMÈDIA. INTÈRPRETS: VICKY LUENGO, CAROLINA YUSTE, ELISABET CASANOVAS. PAÍS: ESPANYA. ANY: 2021. DUR.: 91 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain