La Vanguardia - Què Fem

Miralls que no perdonen

EMMA VILARASAU INTERPRETA A UNA ACTRIU QUE ES RESISTEIX AL RELLEU GENERACION­AL EN AQUESTA COMÈDIA DRAMÀTICA DE PAU MIRÓ INSPIRADA EN UN CLÀSSIC DEL CINEMA

- RAMON OLIVER Voleu saber més coses ’aque a obra?

Per poc que us agradi el cinema, i tenint en compte que el teatre us agrada d’allò més, segur que tots i totes heu gaudit algun cop de Tot sobre Eva, l’extraordin­ària pel·lícula de Joseph L. Mankiewicz que sovint s’ha consirable derat la millor pel·lícula ambientada en el món del teatre. Una memorant

Seguiu les in r detallem la pà

ci ns qu Bette Davis hi interpreta­va Margo Channing, una cèlebre i impetuosa actriu que viu amb inquietud el pas a l’edat madura. Una inquietud que es transforma­rà en por enfurismad­a quan comet l’error de ficar-se a casa l’Eva (estupenda Anne Baxter), una jove i ambiciosa aspique a actriu no dubta a adoptar el paper d’admiradora desvalguda i innocent per colar-se en la vida de l’actriu consagrada.

Només cal afegir que entre aquelles imatges antològiqu­es també es passejava una encara força desconegud­a Marilyn Monroe, esperant alhora la imminent

arribada del seu torn.

NI DEPREDADOR­ES NI ENEMIGUES

I ara que ja hem recordat el referent del qual parteixen, cal dir que tant el text de Miró com la direcció de Sílvia Munt se n’allunyen de manera notable. Per començar, perquè no volen presentar dues dones enfrontade­s entre si en un cara a cara ple de manipulaci­ó depredador­a. Les seves dues Eves, tot i partir d’una posició de resistènci­a (una, aferrant-se al lloc que tem perdre; l’altra, aferrant-se a la necessitat del recanvi generacion­al), acabaran mostrant un caràcter complement­ari.

I també acabaran funcionant com a mirall l’una de l’altra, recordant aquelles paraules amb les quals Shakespear­e remarcava de quina manera el teatre és el mirall que reflecteix les virtuts i els defectes de cada època.

Això, abans que, en un contundent gir final, el personatge de Vilarasau es transformi en un mirall que reflecteix, rebutjant-lo, el rol que li ha assignat com a dona la mateixa professió d’actriu: un rol en el qual, sovint, el canvi d’imatge que provoca l’edat origina efectes traumàtics.

EVA CONTRA EVA

DE PAU MIRÓ. DIR.: SÍLVIA MUNT. INT.: EMMA VILARASAU, NAUSICAA BONNÍN,

ÀLEX CASANOVAS, ANDREU BENITO, MÍRIAM ALAMANY. TEATRE GOYA. JOAQUÍN COSTA,

68. METRO: UNIVERSITA­T (L1, L2). TEL.: 933 435 323. HORARI: DE DC. A DV., 20H; DS., 17.30 I 20H; DG., 18.30H. PREU: 19-24€.

VILARASAU I BONNÍN ENCARNEN DUES ACTRIUS DE GENERACION­S BEN DIFERENTS QUE LLUITEN PER INTERPRETA­R UN PAPER

 ?? F ?? L’Eva de Vilarasau oculta la fragilit rere u ull
F L’Eva de Vilarasau oculta la fragilit rere u ull

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain