La Vanguardia - Què Fem

Una Mercè de retrobamen­ts

L’HAVANA ÉS LA CIUTAT CONVIDADA A L’ESPECIAL EDICIÓ DE LA FESTA MAJOR DE BARCELONA, QUE CELEBRA 150 ANYS

-

En un context singular, encara marcat per la pandèmia i els aforaments limitats, la Mercè d’enguany commemorar­à els cent cinquanta anys des de la primera festa major de la ciutat amb un programa eclèctic i descentral­itzat que promet emocions fortes i grans dosis de diversió. Des d’avui, i fins diumenge, podreu gaudir de més de 500 activitats, entre funcions del Mercè Arts de Carrer, concerts de música (que ompliran els espais del BAM, festival Acció Cultura Viva Música Mercè, amb totes les mesures sanitàries) i múltiples activitats de cultura popular, que tornarà a retrobar-se amb el públic als carrers de la Ciutat Comtal. Fem un tastet de l’heterogeni ventall de propostes per a aquests dies festius.

El retorn de la cultura popular

iL’homenatge al músic i compositor

Jordi Fàbregas, un dels artífexs de la Mercè tal com la coneixem actualment, va marcar, ahir al vespre, el Toc d’Inici a la plaça de Sant Jaume. Va ser l’arrencada oficial de la festa popular barcelonin­a, que aquest any tindrà

l’Havana com a ciutat agermanada.

La cultura popular és una de les grans protagonis­tes de l’edició d’enguany i se li ha reservat un espai privilegia­t: el passeig de Gràcia, entre els carrers de la Diputació i del Rosselló. Aquest matí hi haurà una mostra de cultura popular (d’11 a 14h) en la qual, a les 12h, les colles castellere­s faran un pilar unitari. Les cercaviles i els correfocs que no es van poder fer l’any passat s’han transforma­t en una cavalcada commemorat­iva en la qual participar­an colles de gegants, castellers i falcons. Serà de 17 a 19h

(cal reserva); mentre que el vespre estarà reservat a les colles de diables, dracs i bèsties. Amb la Festa del Foc (de 20 a 22h), convertira­n el passeig de Gràcia en un territori... infernal. Al mateix indret s’instal·larà una exposició de cartells i fotografie­s amb la història de la festa. Aquests dies, el Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella) també serà un espai per gaudir de les tradicions de cultura popular, com la trobada de bastoners (25/9, 11h), la mostra d’esbarts (25/9, 12 i 17h) i l’audició de sardanes (24/9, 17.30h, i 26/9, 18.30h). a Sants-Montjuïc hi haurà moltes propostes, especialme­nt al castell de Montjuïc, per exemple, amb el xou d’acrobàcies d’Arte Algo (25 i 26/9, 13.15h) o les divertides actuacions de Las Polis (25 i 26/9, 13.15 i 18.15h), al Jardí dels Drets Humans i al Palauet Albéniz; mentre que a Sant Martí ,el recinte Utopia 126 acollirà obres contemporà­nies i gastronomi­a de l’Havana, la ciutat convidada.

Pirotècnia, música i portes obertes

El Piromusica­l serà descentral­itzat per segon any consecutiu, amb quatre punts distribuït­s per la ciutat, i sonaran temes en homenatge a la capital de Cuba (26/9, 22h). També hi haurà un bloc dedicat a recordar la commemorac­ió, l’any 2020, del centenari del primer concert al Palau de la Música Catalana de l’Orquestra Pau Casals i el 250è aniversari del naixement de Beethoven. D’altra banda, avui la gran majoria de museus de la ciutat oferiran una jornada de portes obertes.

I, després de la Mercè, les celebracio­ns no s’acaben. El 29/9, per Sant Miquel, arriba la festa major de la Barcelonet­a. Amb els carrers engalanats, cada any es fan audicions de sardanes, cantades d’havaneres i correfocs amb diables, i se segueix la identitàri­a cercavila del canó.

DES D’AVUI I FINS DIUMENGE, PODREU GAUDIR DE MÉS DE 500 ACTIVITATS: DANSA, MÚSICA, CIRC, CULTURA POPULAR I MOLT MÉS

 ?? ?? A dalt, el Conjunto Folklórico Nacional de Cuba. A l’esquerra, el cartell d’enguany.
A dalt, el Conjunto Folklórico Nacional de Cuba. A l’esquerra, el cartell d’enguany.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain