La Vanguardia - Què Fem

Un drama frívol

MITCHELL INAUGURA LA TEMPORADA DEL LICEU DIRIGINT L’OBRA AMB QUÈ STRAUSS VA DEMOSTRAR QUE LA COMÈDIA LLEUGERA POT CONVIURE AMB EL DRAMA OPERÍSTIC

- RAMON OLIVER ’aque a

Quin insult a l’art i a les muses!

On s’ha vist que una òpera molt seriosa, amb la qual el creador ha volgut reflectir tot el patiment d’un gran personatge mitològic com Ariadna, es representi fusionada amb una mena d’entremès còmic? Però és el que passa quan el teu art està en mans d’un capritxós mecenes. Com ho està l’art del compositor sense nom, un dels protagonis­tes d’aquesta òpera tan metateatra­l estrenada l’any 1916 amb què Richard Strauss i el seu fantàstic llibretist­a, Hugo Von Hoffmannst­hal, van voler fer el mateix que fa el seu mecenes fictici: van voler demostrar que els apunts humorístic­s i les notes dramàtique­s podien conviure en un mateix escenari. I, de passada, van voler recordar al públic que això ja passava (Mozart n’és un bon exemple) en altres temps en els quals les normes de separació entre la comèdia i el drama eren menys rígides.

AQUEST EMBARÀS NO ESTAVA AL GUIÓ!

Com si no en tingués prou d’haver estat abandonada en una illa pel seu estimat Teseu (aquell a qui havia ajudat tant, proporcion­ant-li el fil que li va permetre sortir del laberint), ara resulta que Ariadna també està en estat de bona esperança. I la culpa

ARIADNE AUF NAXOS

de

ruc la tenen Katie Mitchell i el dramaturg Martin Crimp, el mateix tàndem creatiu d’aquelles memorables Lessons in Love and Violence .Al seu muntatge –un muntatge que visualitza en dos espais separats la dualitat al voltant de la qual gira l’obra–, han volgut introduir aquest embaràs que dona noves perspectiv­es a les ganes de morir-se que mostra la pobreta Ariadna. Doncs que no es prengui les coses tan a pit: ben aviat, la comediant i seductora Zerbinetta li vindrà a recordar que tots els homes –Teseu inclòs– són iguals: tots són una colla d’infidels! El que cal és deixar de plorar i buscar ràpid un nou amor i un nou plaer.

DE RICHARD STRAUSS. LLIBRET: H.V. HOFFMANNST­HAL. DIR. MUSICAL: JOSEP PONS. DIR. D’ESCENA: KATIE MITCHELL. INT.: ELENA SANCO PEREG, MIINA-LIISA VÄRELÄ, SAMANTHA HANKEY, NIKOLAI SCHUKOFF. GRAN TEATRE DEL LICEU. LA RAMBLA, 51. METRO: LICEU (L3). TEL.: 934 859 900. FINS AL 4/10. HORARI: 19H; 26/9, 17H; 3/10, 18H. PREU: 16,80 - 269€.

Entradasde­vanguardia.com

EL GRAN TEATRE DEL LICEU COPRODUEIX AQUEST MUNTATGE ESTRENAT AL FESTIVAL D’AIS DE PROVENÇA

LA MURIEL. VERNTALLAT, 30. TEL.: 936 018 800. METRO: LESSEPS (L3). HORA: 19.30H. PREU: 20,25€.

Dimarts, 28

 ?? FOTO: DAVID RUANO ?? La gran Katie opta per convertir el luxós palauet de l’original en l’espai auster on assistirem a un part que Strauss no havia previst.
FOTO: DAVID RUANO La gran Katie opta per convertir el luxós palauet de l’original en l’espai auster on assistirem a un part que Strauss no havia previst.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain