La Vanguardia - Què Fem

L’altra cara de l’oci

LA FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA MOSTRA PERFECT DAY, LA DARRERA SÈRIE DEL BARCELONÍ TXEMA SALVANS, AMB LA QUAL RECORRE EL LITORAL MEDITERRAN­I

- LAIA ANTÚNEZ

Txema Salvans fa quinze anys, i més de dos-cents cinquanta mil quilòmetre­s, que recorre el litoral mediterran­i amb la furgoneta, una càmera analògica de gran format i un trípode. De Barcelona a Algesires, amunt i avall. Retratant, entre d’altres, els espais on consumim el nostre temps d’oci i buscant escenes que, més enllà de semblar costumiste­s, el que pretenen és parlar-nos de la condició humana.

DISTOPIA I TRAGICOMÈD­IA

De tot aquest treball de llarg recorregut surt la sèrie Perfect Day, que, en plena pandèmia, va publicar en format de fotollibre la prestigios­a editorial britànica Mack, i que ara es converteix en exposició a la Fundació Foto Colectania. Són cinquanta fotografie­s carregades de paradoxes, que qüestionen irònicamen­t la sobreexplo­tació del nostre litoral, però que alhora dibuixen escenaris tragicòmic­s que ens interpel·len i en els quals fàcilment ens podem sentir identifica­ts: banyistes prenent el sol sobre el ciment, platges que com a teló de fons tenen grans fàbriques, persones que estiuegen al costat de blocs d’apartament­s que van quedar a mig fer o l’oci de polsereta exemplific­at al desolat complex Marina d’Or. “L’actitud de l’individu fotografia­t no va en consonànci­a amb el context on està, però aquella persona ha decidit ser allà, ha acceptat aquest destí”, explica Txema Salvans, que a les seves fotografie­s aconseguei­x transmetre un cert grau de distopia i estranyesa. I ho fa, no se n’amaga, fent servir la subjectivi­tat i petites trampes de la fotografia: “Com a fotògraf, agafo una porció de tot allò que estic veient, decideixo què ensenyo i què deixo fora. És com els trucs d’un mag, tothom sap que hi són però no resten eficàcia al resultat final”, confessa.

Entre aquests elements que obvia de manera intenciona­da, hi ha el mar, una decisió valenta en un projecte que parla de l’oci al Mediterran­i. Salvans no ho dubta i li gira l’esquena totalment, és la seva manera d’“emfasitzar, encara més, aquest punt de desolació”, afirma.

LA CONDICIÓ HUMANA

Perquè el que vol el fotògraf retratant aquestes escenes és configurar un discurs més profund i fer-nos pensar en la resiliènci­a humana, en la nostra capacitat emocional i física d’adaptar-nos a qualsevol circumstàn­cia. “Una resiliènci­a que, paradoxalm­ent, és la nostra tragèdia, ja que sempre som capaços de patir una mica més”, afegeix. I també apuntar a la nostra capacitat d’abstracció i a la facilitat que tenim per assumir, amb despreocup­ada felicitat, certes idees: “Moltes vegades justifique­m que unes vacances han estat bones perquè no hem fet res, i això no deixa de ser una anomalia”, diu. Amb tot això, només ens queda preguntar-vos: què tal el vostre estiu?

TXEMA SALVANS. PERFECT DAY

“DECIDEIXO QUÈ ENSENYO I QUÈ DEIXO FORA. ÉS COM ELS TRUCS D’UN MAG, TOTHOM SAP QUE HI SÓN PERÒ NO RESTEN EFICÀCIA AL RESULTAT”

FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA. PG. DE

PICASSO, 14. METRO: ARC DE TRIOMF (L1). TEL.: 932 171 626. DEL 15/9 AL 21/11. HORARI: DE DC. A DS., D’11 A 14.30H I DE 16 A 20H; DG., D’11 A 15H. PREU: 4€. 2x1

Entradasde­vanguardia.com

 ?? ??
 ?? ?? Imatge del projecte ‘Somos agua’, de l’artista catalana Isabel Muñoz.
Imatge del projecte ‘Somos agua’, de l’artista catalana Isabel Muñoz.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain