La Vanguardia - Què Fem

Sobretaula vora el mar

EL RESTAURANT SAL MAR, CONCEBUT PER L’EQUIP DE CA LA NURI, PROPOSA BONS ARROSSOS I TAPES AMB UN TOC DE FUSIÓ A PRIMERA LÍNIA DE LA BARCELONET­A

- ANNA TORRENTS

Tot i l’inici de la tardor, encara queden dies de bon temps i cal aprofitar-los en restaurant­s que apostin per arrossos generosos i tapes a l’aire lliure, si pot ser, a peu de platja. Això és precisamen­t el que trobareu al restaurant Sal Mar –antigament,

Sal Café–, amb vistes a la Barcelonet­a i l’innegable segell de qualitat de Ca la Nuri. Un bon lloc per desconnect­ar i fer sobretaule­s que aposta per bons productes i tracte proper, i que té un horari ininterrom­put i un bon menú de migdia. En localitzac­ions turístique­s, també es pot menjar molt bé.

PLATS D’AQUÍ I D’ALLÀ

La minuta comença amb tapes de sempre, que inclouen els cruixents i boníssims calamars a l’andalusa –amb el toc diferencia­l de la maionesa de wasabi–, els musclos a la marinera i les contundent­s i negríssime­s croquetes de calamarson­s amb tinta.

D’inspiracio­ns viatgeres també apareixen altres tapes i plats fora de carta que cal tenir en compte, com ara les broquetes de llagostí amb tàrtara asiàtica, el trio de tacos de pollastre i l’albergínia a la flama amb sobrassada, que amplien latituds per aconseguir una experiènci­a més internacio­nal.

Entre els segons, i seguint la mateixa línia, trobareu receptes nostrades com l’orada a la planxa amb verdures o l’entrecot de vaca madurada, així com el tataki de salmó i l’hamburgues­a vegetal d’Heüra, cada vegada més popular.

ARROSSOS DE QUALITAT

La recomanaci­ó, però, és que compartiu un bon arròs negre de pop i calamar, coronat amb un suau allioli de pebre vermell fumat. Els amants dels clàssics també hi trobaran una molt bona paella del senyoret, mentre que els que vulguin jugar poden posar-se en mans del xef i demanar la paella que porta el seu nom, que canvia cada dues setmanes. Els indecisos, i sempre que la cuina pugui assumir-ho, fins i tot poden demanar un arròs individual, que és una molt bona manera de no entrar en disputes culinàries amb els acompanyan­ts o de tastar més d’una proposta de la carta.

Per postres, el pastís de formatge amb melmelada de nabius realça la tradició casolana, mentre que la pinya al rom i llima amb gelat de coco aporta un punt d’exotisme final.

SAL MAR

PG. MARÍTIM DE LA BARCELONET­A, S/N. METRO: BARCELONET­A (L4). TEL.: 932 240 707. HORARI: OBERT CADA DIA. DE DL. A DJ., DE 12 A 00H; DV., DE 12 A 00.30H; DS., D’11 A 00.30H; DG., D’11 A 00H. PREU MITJÀ CARTA: 30€. MENÚ DE MIGDIA (DE DL. A DJ.): 16€.

atorga la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Amb el cor sostenible

El compromís amb la sostenibil­itat, que comparteix­en tant el xef Ekaitz Apraiz com els propietari­s i l’empresa matriu, s’ha solidifica­t. L’exquisida tonyina roja que se serveix a Tunateca té la certificac­ió AENOR a la sostenibil­itat mediambien­tal, i la immensa majoria dels seus productes també tenen certificac­ions ecològique­s. A més, Tunateca forma part del Menú de les Estacions, una iniciativa sectorial que forma part de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentaci­ó Sostenible 2021, i que dona prioritat als productes de temporada i de quilòmetre zero. També té cura de les relacions amb els proveïdors de carn, fruita i verdura, certificat­s com a ecològics, perquè tots els aliments de la carta compleixin les normes de traçabilit­at. I, pel que fa al respecte amb l’entorn, es pot afirmar que tota l’energia que es consumeix a Tunateca prové 100% de fonts renovables. L’impacte ambiental de la seva electricit­at és de 0 kg de CO2 per kWh i de 0 mg de residus radioactiu­s per KW/h.

El compromís de Balfegó

Situada en ple Eixample barceloní, Tunateca és la nau capitana de Balfegó, líder mundial en pesca, estudi i comerciali­tzació de l’autèntica tonyina roja. Ja fa anys que aquesta companyia va crear aquest espai amb l’objectiu de compartir i divulgar totes les seves creacions amb la tonyina roja a la resta de xefs i la societat en general, alhora que divulga els valors entorn de la pesca responsabl­e d’aquest menjar.

Compromesa a treballar en els Objectius per al Desenvolup­ament Sostenible 2030 de l’ONU, Balfegó disposa d’un certificat AENOR a la sostenibil­itat mediambien­tal i continua avançant per implantar el seu model a Tunateca, el seu restaurant ecososteni­ble. La societat demana que cada vegada hi hagi més productes i serveis sostenible­s, i Tunateca, sense renunciar al benefici, és sostenible amb el producte (des dels aliments fins a la vaixella o, fins i tot, els estris de neteja), amb el planeta (en eficiència energètica i gestió de residus) i amb les persones (menús saludables i inclusius, així com relacions laborals justes).

Reconeixem­ents i premis

El juny d’aquest any, Balfegó va entrar al palmarès dels premis Cubí en la categoria de Sostenibil­itat. Es tracta d’un dels onze guardons que atorga, des del 2016, la Federació d’Associacio­ns de Cuiners i Rebosters d’Espanya (FACYRE) per reconèixer la tasca de personalit­ats i entitats en favor de la gastronomi­a espanyola, tant si estan vinculades amb el sector com si no.

Aquest premi es va sumar al que havia rebut Balfegó un mes abans: el distintiu del Compromís per a la Sostenibil­itat Turística Destinació Barcelona Biosphere de l’Institut de Turisme Responsabl­e (ITR), i que declara “segures, sostenible­s i resilients” dues de les iniciative­s estrella del grup: Tunateca i Tuna Tour, la iniciativa de turisme en què es pot nedar amb tonyines i conèixer la cultura de la tonyina roja, i el certificad­or AENOR a la sostenibil­itat mediambien­tal.

Més informació:

Tunatecaba­lfego.com

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain