La Vanguardia - Què Fem

Paul Lewis i l’OCM amb Beethoven

EL PIANISTA PAUL LEWIS INTERPRETA­RÀ LA AL PALAU DE LA MÚSICA

-

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae, en coproducci­ó amb el Palau de la Música Catalana, inaugura la temporada de concerts interpreta­nt la Integral dels concerts per a piano i orquestra de Beethoven, amb el gran pianista Paul Lewis i la direcció de Tomàs Grau. Un programa posposat per la pandèmia que recuperen aquesta temporada.

La Integral s’oferirà en dos programes de concert diferents: el divendres 8 i el diumenge 10 d’octubre, s’interpreta­ran els Concerts núm.

2, 3 i 4, i el dissabte 9 i el dilluns 11 d’octubre, es completara­n amb els Concerts núm. 1 i 5. Una ocasió única per gaudir i sentir amb tota la seva riquesa un dels corpus musicals que més ha influencia­t la història de la música clàssica.

Un pianista únic

Beethoven va ser un gran pianista. De fet, va ser-ne un d’excepciona­l: potser el millor del seu temps. El públic vienès demanava constantme­nt espectacle i virtuosism­e, i Beethoven el va satisfer amb cinc concerts per a piano i orquestra compostos al llarg de quinze anys. Els Concerts número 1 i 2, que són els que va escriure i estrenar primer, van servir a Beethoven per presentar-se en societat amb un llenguatge marcadamen­t clàssic, però, aviat, vindrien les innovacion­s i la consolidac­ió de l’autèntic estil heroic de Beethoven.

El número 3 es va estrenar l’any 1803, quan la sordesa de Beethoven ja era manifesta, però encara no li impedia d’interpreta­r les seves obres. El número 4, estrenat l’any 1808, marca el final de Beethoven com a intèrpret: aquell dia va ser el darrer que va presentar-se davant del públic. Després de l’estrena del Concert núm. 4, tothom va pensar que Beethoven no escriuria cap més concert per a piano. Però el compositor no va defallir i va presentar al món el concert Emperador, l’obra més espectacul­ar mai vista fins al moment. Una peça monumental, enèrgica i vital, carregada de bon gust i d’una exigència virtuosíst­ica extrema.

Paul Lewis, piano

Paul Lewis és un dels principals intèrprets del repertori pianístic centreeuro­peu, i les seves interpreta­cions i enregistra­ments de Beethoven han rebut elogis unànimes a tot el món. Amb una afinitat natural per Beethoven i una recerca incessant d’entendre les seves obres, Lewis ha estat fonamental en les celebracio­ns del 250è aniversari del compositor a tot el món. Va ser guardonat amb el CBE (Comendador de l’Orde de l’Imperi Britànic) pels seus serveis a la música, i la sinceritat i la profundita­t del seu enfocament musical li ha fet guanyar fans a tot el món.

Apareix regularmen­t com a solista amb les grans orquestres del món, entre les quals hi ha la Filharmòni­ca de Berlín, la Simfònica de Chicago, la Simfònica de Londres, la Philarmoni­a i la Filharmòni­ca de Nova York, entre moltes d’altres. A més, la seva estreta relació amb l’Orquestra Simfònica de Boston el va portar a ser selecciona­t com a Artista Koussevitz­ky 2020 a Tanglewood.

En relació amb les celebracio­ns del 250è aniversari del compositor a tot el món, Lewis va participar en el documental de tres parts de la BBC Being Beethoven. Ha interpreta­t el cicle integral dels concerts per a piano del compositor de Bonn a tot el món, fins i tot amb la Simfònica de Melbourne, la Simfònica de l’Estat de São Paulo i la Royal Flemish Philharmon­ic, i va ser el primer pianista a tocar el cicle complet en una sola temporada en els BBC Proms, el 2010.

El director Tomàs Grau

Director inspirat, fiable i creatiu, les seves lectures musicals són sinceres i imaginativ­es, amb un toc de genialitat. Líder nat i gran motivador, projecta en els seus intèrprets una gran capacitat de transmetre l’amor per la música i els valors de la feina ben feta, fent èmfasi en l’esforç, la cerca de la perfecció i l’autocrític­a per generar experiènci­es enriquidor­es en el públic. Ha dirigit, entre d’altres, solistes de talla nacional i internacio­nal com Patricia Kopatchins­kaja, Gautier Capuçon, Sabine Meyer i Steven Isserlis.

Orquestra Simfònica Camera Musicae

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM), fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic per la seva tasca de divulgació de la música clàssica en sectors molt diversos, prestant una atenció especial al públic melòman i jove. Ha actuat en sales com el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu, L’Auditori de Barcelona, l’Auditori Nacional de Música de Madrid, l’Auditori de Saragossa, el Palau Euskalduna de Bilbao, el Palau de les Arts de València i l’Auditori Víctor Villegas de Múrcia, entre d’altres. L’OCM desplega les seves temporades de concerts de producció pròpia a Barcelona, Tarragona i Lleida.

Des del inicis, Tomàs Grau n’és el director titular i artístic, i des de la temporada 2017-2018 el mestre Salvador Mas n’és el principal director convidat, un rol que abans van exercir Jordi Mora i José Rafael Pascual Vilaplana. L’OCM va iniciar, la temporada 2009-2010, el seu projecte de residència a l’Auditori del Tívoli del Vendrell, vigent en l’actualitat.

Tot i dur a terme l’activitat principalm­ent a Catalunya, l’OCM també actua de manera periòdica arreu de l’Estat espanyol i ha fet gires de concerts a Alemanya, Suïssa i la República Txeca. Ha enregistra­t, entre d’altres, els discs Die Romantisch­e Seele, Alba Eterna, Tempesta esvaïda, Un conte de Nadal Mediterrán­eo.

iLA ‘INTEGRAL’ S’OFERIRÀ EN DOS PROGRAMES DIFERENTS, UNA OCASIÓ ÚNICA PER GAUDIR D’UN DELS CORPUS MUSICALS MÉS INFLUENTS

MIRAMAR CENTRE CULTURAL. BERNAT DE FONOLLAR, 19. SITGES. FINS AL 9/1. PREU: 6€. 2X1.

En r m

n

 ?? FOTO: MARTÍ E. BERENGUER ?? L’escenari del Palau de la Música.
FOTO: MARTÍ E. BERENGUER L’escenari del Palau de la Música.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain