La Vanguardia - Què Fem

L’art que transforma l’espai

NANTES ENS FA REFLEXIONA­R SOBRE EL PASSAT I EL PRESENT A TRAVÉS D’EXPOSICION­S I D’ESCULTURES A L’AIRE LLIURE

- ANNA TORRENTS

Nantes està íntimament lligada a unes galetes que tots recordem de la infància: les LU. Al centre de la ciutat hi ha l’antiga fàbrica on s’elaboraven aquests dolços, que deuen el nom als cognoms Lefèvre-Utile, i que avui en dia s’ha transforma­t en el Lieu Unique, un espai cultural amb sala d’exposicion­s, llibreria, bany turc i bar. Aquest és el millor lloc per començar un recorregut per una vila on els artistes creen sense parar i no paren de celebrar-s’hi festivals culturals. L’art, a Nantes, és un estil de vida.

DETALLS PER TOT ARREU

Per no perdre-us res, mireu al terra: veureu una línia verda creada per la iniciativa Le Voyage à Nantes

(• Levoyagean­antes.fr), que traça les principals atraccions artístique­s de la localitat, a més d’organitzar un gran festival, cada estiu. Seguint-la, descobrire­u obres com la mítica Éloge du pas de côté, de Philippe Ramette, en què veiem un home (l’artista) que deixa una de les cames suspesa a l’aire, en una al·legoria a l’atreviment de l’esperit de Nantes. També descobrire­u els divertits objectes situats sobre una trentena de comerços, entre ells, un gat amb perruca sobre un supermerca­t xinès o una vaca voladora sobre una barberia, i podreu endinsar-vos en la Jungle Intérieure, una instal·lació de l’artista Evor que ens trasllada a una jungla urbana improvisad­a.

Si voleu descobrir bons llocs per beure i menjar, feu un cop d’ull a la guia Table de Nantes. Hi trobareu llocs tan encantador­s com Vacarme, un bistrot informal a càrrec de la xef Sarah Mainguy, que s’inspira en la cuina internacio­nal, amb vins naturals i cervesa artesana.

UNA ILLA PUNTERA

A l’illa de Nantes trobem un altre foc creatiu molt important. El passat industrial i portuari d’aquesta localitzac­ió ha donat pas a una illa plena de projectes artístics, que acull bona part de les universita­ts d’arts gràfiques, disseny i arquitectu­ra del país, i també obres d’artistes com Jean Nouvel, Lacaton i Vassal o Barto i Barto, que, de nou, formen part del recorregut proposat per Voyage à Nantes.

A l’oest, a més, trobem un dels símbols contempora­nis de la ciutat:

Les Màquines de l’Illa, inspirades en l’imaginari de Leonardo da Vinci i de Jules Verne. Entre elles, l’icònic Gran Elefant, una atracció de 12 metres on poden pujar fins a 50 passatgers, els impression­ants i magnètics Carrousel, amb tres nivells diferents, i la Galeria de las Màquines, un museu-laboratori per descobrir nous animals mecànics. El 2025, inaugurara­n l’esperat Arbre de les Garses, una estructura de gran format coronada per dues garses gegantines, a la riba oposada dels cavallets.

No marxeu de la ciutat sense visitar el castell dels Ducs de Bretanya, construït al segle xv, que durant anys va ser palau residencia­l i fortalesa militar. A dins hi ha el Museu d’Història de Nantes, que destaca per la seva important tasca d’anàlisi del comerç negrer amb les colònies franceses de les Antilles, entre els segles xviii i xix. Ho fa convidant artistes africans a interpreta­r objectes vinculats a l’esclavitud, en un intent d’explicar la història des de punts de vista sovint silenciats. El Memorial de l’Abolició de l’Esclavitud, per la seva banda, aporta encara més dades d’una etapa molt fosca de la regió.

ALS AFORES, MÉS ART

El voltant de Nantes bé mereix una escapada, especialme­nt si sou amants de l’art de grans dimensions. El mateix creador del Lieu Unique, Jean Blaise, també és l’iniciador de l’Estuari, una col·lecció d’obres d’art repartides entre els 120 quilòmetre­s que van des de Nantes fins a Saint-Nazaire, incloent els bancs de l’estuari del riu Loira (d’aquí el nom de la iniciativa). En total, trenta-tres obres que es poden descobrir a peu, en cotxe o en bicicleta, i que, sovint, reflexione­n sobre la societat contemporà­nia i els seus límits. Hi destaquen escultures com la Serp de l’oceà, del xinès Huang Yong Ping, que interpreta el viatge que fan els emigrants en arribar a altres països, sovint deixant-s’hi la pell; El peu, el jersei i el sistema digestiu, tres escultures de set metres d’alçada de Daniel Dewar i Gregory Gicquel, que reflexione­n sobre l’impacte de les erosions; el vaixell Inconcebib­le, d’Erwin Wurm, que desafia les lleis de la física, i el Jardí estrellat, de Kinya Maruyama, un parc inspirat en l’Osa Major. El projecte també inclou arquitectu­res que, com la caseta Villa Cheminée,

de Tatzu Nishi, es pot llogar per passar-hi una nit, i obres tan fotografia­des com la Casa sobre el Loira ,de Jean-Luc Courcoult, un edifici que s’enfonsa al llac i que és una rèplica exacta de la creperia Maison du Port.

L’encantador i colorista poble de pescadors Trentemoul­t, amb façanes vermelles, blaves i grogues, és una altra bona escapada des de Nantes. Hi destaca el restaurant de cuina tradiciona­l La Civelle, amb vistes al Loira, on es poden tastar bons plats i vins de la regió. Si us agrada l’enoturisme, no us perdeu una ruta pel curs del riu Sèvre per descobrir vinyes de muscadet, molins, castells i miradors tan impression­ants com el de Porte-vue,

obra de l’arquitecte Emmanuel Ritz, amb vistes de 360 graus sobre la vall del Maine. Una obra d’art que, com totes les de la regió, està perfectame­nt integrada en l’entorn natural.

EL CREADOR DEL LIEU UNIQUE, JEAN BLAISE, TAMBÉ ÉS L’INICIADOR DE L’ESTUARI,

UNA COL·LECCIÓ D’OBRES

ENTRE NANTES I SAINT-NAZAIRE

 ?? FOTOS: MARTÍN
ARGYROGLO ?? L’escultura ‘Éloge du pas de côté’ de Philippe Ramette.
FOTOS: MARTÍN ARGYROGLO L’escultura ‘Éloge du pas de côté’ de Philippe Ramette.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain