Deu pistes per gaudir, a la tardor, de Formentera
L’ESTACIÓ DE LA MEDITACIÓ I LA MALENCONIA ÉS IDEAL PER RETROBAR-SE EN AQUESTA ILLA BALEAR
Per gaudir del paradís no cal fer viatges interminables en avió cap als mitificats mars del Sud o el Carib. Molt més a prop nostre, a tot just una hora, qualsevol pot gaudir de l’últim paradís del Mediterrani: Formentera. Platges d’aigües cristal·lines, dos fars màgics, mitja dotzena de pobles, un parc natural, cinc torres defensives, petjades arqueològiques, rutes verdes per fer senderisme i cicloturisme, birding, una gastronomia slow food... I tot això, en 83,2 quilòmetres quadrats! Aquí teniu deu pistes per fer-hi una escapada.
1. Platges i cales paradisíaques
A Formentera, els capbussons no s’acaben amb l’estiu. Per la seva climatologia privilegiada, també és possible gaudir dels banys a la tardor... i de passejos relaxants a la sorra, amb la brisa marina acariciant el cos. Al nord-oest, al Parc Natural de Ses Salines d’Eivissa i Formentera, hi ha Cavall d’en Borràs, Llevant i la mítica Ses Illetes, sempre entre les top mundials. A la costa occidental, entre penya-segats baixos, la cala Saona. Al nord, Es Pujols i Sa Roqueta. Al litoral de tramuntana, Ses Platgetes. I al sud, Migjorn, amb cinc quilòmetres de platges i cales amb zones rocalloses intercalades.
2. Sis pobles amb identitat pròpia
La Savina és ideal per llogar bicis o motos, recollir informació o contractar una excursió marítima. Sant Francesc, la capital, té un conjunt històric on destaca la plaça de la Constitució, amb una església-fortalesa del segle xvii, el Fossar Vell, el Museu Etnològic i la capella de Sa Tanca Vella, del segle xiii. Sant Ferran conserva l’esperit bohemi d’antany. Es Pujols aglutina la major part de l’oferta hotelera i d’oci. Es Caló destil·la aire de poble de pescadors, amb vetustos varadors de fusta on s’apleguen els llaüts, les barques tradicionals. I el pilar de la Mola, sobre l’altiplà més alt (192 metres), acull, fins al 12 d’octubre, un mercat artesanal (dimecres i diumenge, de 16.30 a 22h).
3. Trenta-dues rutes verdes senderistes
Formentera és ideal per practicar senderisme i cicloturisme, amb un centenar de quilòmetres de rutes verdes en 32 circuits de camins entrellaçats. Destaquen la ruta 5, entre Can Marroig i la punta de la Gavina, que surt del centre d’interpretació i va fins a la torre defensiva (2 quilòmetres, 30 minuts a peu i 10 minuts en bicicleta); la ruta 12, que va d’Es Cap fins a Torrent de s’Alga, permet admirar varadors ben conservats i savines on es penja el peix sec (1,8 quilòmetres. 30 minuts a peu i 10 minuts en bicicleta); i, finalment, la ruta 25, entre Es Caló de Sant Agustí i el pilar de la Mola: només es pot fer a peu, comença als afores d’Es Caló i s’acaba a la Mola (4 quilòmetres. 80 minuts a peu).
4. Ruta
canten els ocells
Passejar al compàs de la simfonia dels ocells és possible gràcies a l’Itinerari Ornitològic pel Camí des Brolls, que envolta el perímetre de l’estany Pudent. Són 4,3 quilòmetres (la Sabina i Sant Francesc - Es Pujols) de ruta lineal, amb vuit panells que informen del valor natural del Parc Natural de Ses Salines. També hi ha una pantalla d’observació amb què admirar tota aquesta zona, on estan censades més de 200 espècies d’aus migratòries. El recorregut es pot fer a peu (en 1,20 hores) o en bicicleta (en 20 minuts).
5. Cinc torres defensives
Quatre són a l’illa. Són de planta circular i van ser construïdes al segle xviii per vigilar les incursions pirates. Parlem de la torre de Sa Gavina, al nord-oest, de la torre des Garroveret, al sud-oest, de la torre des Pi des Català, al sud, l’única que permet visitar-ne l’interior (dissabte, de 9 a 11h), i de la torre de Punta Prima, al nord. La cinquena, la torre de sa Guardiola, és a l’illot de s’Espalmador.
6. Viatge arqueològic al megalític
Ca na Costa, al costat de l’estany
DIVERSES POBLACIONS A CATALUNYA
AMB EL CODI DE DTE. QUE S’OBTÉ A: Clubvanguardia.com app Club Vanguardia