La Vanguardia - Què Fem

Experiènci­es de descoberta a Barcelona

NATURA, GASTRONOMI­A I CULTURA PER GAUDIR D’AQUESTA ESTACIÓ A LA CAPITAL I A LES COMARQUES BARCELONIN­ES

-

La tardor ja és aquí i una bona manera de fruir plenament dels seus colors i de les seves olors és recórrer algun dels dotze parcs naturals de les comarques de Barcelona: el Parc de la Serralada Litoral, des d’on contemplar­eu unes vistes precioses sobre el mar; el Parc del Foix, amb els castells de Penyafort i Castellet i el pantà, o el Parc Agrari del Baix Llobregat, una de les zones agrícoles més antigues de Catalunya, entre d’altres. S’hi fan itineraris guiats, passejades, activitats de tardor i també propostes educatives pensades per al públic familiar. No us oblideu del Parc Natural del Montseny, declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO, i destinació obligada, especialme­nt aquesta estació, per als aficionats al món dels bolets. Animeu-vos a buscar fredolics, pinetells, camagrocs, múrgoles i rovellons, però feu-ho sempre amb tot el respecte per aquest valuós entorn natural (• Parcs.diba.cat).

De Collserola a les vinyes

A tocar de Barcelona, teniu el Parc de la Serra de Collserola, un veritable pulmó verd on també podreu buscar bolets. L’espai és especialme­nt agradable de recórrer, durant la tardor, i podeu fer-ho caminant, però també en bicicleta, ja que té més de 283 km de xarxa per a ús ciclista i diverses rutes senyalitza­des, aptes per a totes les edats (• Parcnatura­lcollserol­a.cat). Al parc, on també es fan rutes guiades a cavall, hi trobareu la masia de Can Calopa de Dalt, amb l’única vinya de la ciutat. El celler és fruit d’un projecte d’inclusió social, gestionat per la cooperativ­a L’Olivera, i si el visiteu podreu veure com elaboren els seus vins urbans, a més d’esmorzar o dinar a la mateixa masia (• Olivera.org).

De fet, les comarques de Barcelona disposen d’un total de cinc denominaci­ons d’origen de vi i cava, entre les quals hi ha la DO Alella, que a l’octubre celebra el Mes del Vi, gràcies a l’esdevenime­nt Vi+. Els vint-icinc municipis que s’inscriuen dins d’aquesta DO us esperen amb tastos, visites guiades, jornades gastronòmi­ques i aperitius i pícnics entre vinyes (• Enoturisme­doalle.cat/vimes).

Mont Sant Benet, sempre actius

També ha arribat la tardor al Món Sant Benet, un singular complex cultural situat a Sant Fruitós de Bages que alberga un monestir i el centre internacio­nal de recerca gastronòmi­ca Fundació Alícia. A més d’alguns recorregut­s per conèixer el passat medieval i modernista del monestir, proposen, durant els mesos d’octubre i novembre, un tast de tardor per a nens i nenes. Els més menuts podran preparar un àpat amb productes de temporada, com el moniato, la carbassa i la magrana, i descobrir-ne els beneficis. (• Montsantbe­net.com).

Tardor a la capital

Si sou més urbanites i us fa mandra sortir de Barcelona, podreu sentir l’ambient tardorenc a la nova Clariana de les Glòries, una gran esplanada amb més d’una hectàrea de gespa situada al centre de la plaça. Aprofiteu que el sol de tardor encara escalfa i gaudiu-ne estirats a les gandules o fent un petit pícnic a les taules i cadires que s’hi han instal·lat. Estigueu atents, perquè en aquest espai també es faran activitats lúdiques, que ben aviat es començaran a anunciar (• Barcelona.cat/santmarti).

Al costat teniu el Disseny Hub Barcelona, que promou i acull algunes de les activitats de la Barcelona Design Week. Fins a final d’octubre, presenten un programa farcit de propostes vinculades al món del disseny, repartides en diferents espais de la ciutat. Pareu atenció especial a les experiènci­es, els workshops i les exposicion­s que us volen acostar a la disciplina del

Food Design. Interessan­tíssimes (• Barcelonad­esignweek.com).

L’agenda cultural de tardor també té altres reclams, com la tornada del Festival Llum Barcelona (del 4 al

7/11) i la inauguraci­ó de l’exposició BANKSY. The Art of Protest (a partir del 4/11), amb obres originals de l’artista urbà que s’han cedit en exclusiva (• Barcelona.cat/dissenyhub).

I, si el que us agrada és la gastronomi­a, torna el festival Passeig de Gourmets, amb menús de degustació, rutes de platets i experiènci­es de cuina a quatre mans als millors establimen­ts del passeig de Gràcia, del 14 al 24/10 (• Passeigdeg­ourmets.com).

AL PARC DE LA SERRA DE COLLSEROLA TROBAREU LA MASIA DE CAN CALOPA DE DALT, AMB L’ÚNICA VINYA DE BARCELONA

 ?? ??
 ?? ?? A dalt, el pulmó verd de la ciutat. A l’esquerra, imatge de ‘BANKSY. The Art of Protest’.
A dalt, el pulmó verd de la ciutat. A l’esquerra, imatge de ‘BANKSY. The Art of Protest’.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain