La Vanguardia - Què Fem

Dels festivals gironins a l’ecoturisme de salut

CONCERTS, RUTES I BANYS DE BOSC SÓN ALGUNES DE LES PROPOSTES PER A AQUESTA ESTACIÓ A LES COMARQUES GIRONINES

-

A les comarques de Girona, la tardor arriba sempre carregada de propostes culturals. Una de les cites artístique­s més destacades és, sens dubte, el festival Temporada Alta, que enguany celebra el trentè aniversari. S’han programat més d’un centenar d’espectacle­s d’arts escèniques que reuniran grans noms, com els d’Angélica Liddell, Carme Portaceli, Victoria Thierrée Chaplin i Alain Platel, en diferents escenaris de Girona, Salt, Banyoles i Palafrugel­l, entre d’altres (del 8/10 al 13/12) (• Temporada-alta.com). També estarà descentral­itzat el Black Music Festival, amb concerts a la capital gironina, però també a Salt i a Torroella de Montgrí. Andrew Strong homenatjan­t els trenta anys del repertori de la pel·lícula The Commitment­s, dirigida per Alan Parker, o The Gramophone Allstar Big Band són alguns dels reclams (fins al 12/12) (• Blackmusic­festival.com).

Un patrimoni que emociona

A Girona ciutat, podreu combinar l’activitat cultural amb el turisme més patrimonia­l i històric fent una visita, sempre indispensa­ble, al Barri Vell i al Call Jueu. Gaudiu del seu encisador entramat medieval, dels antics palauets i de la imponent catedral de Santa Maria, i no dubteu a aturar-vos a fer un petit tast gastronòmi­c, i de temporada, en alguns dels restaurant­s de la zona. Al bell mig del Barri Vell, també us esperen els Jardins dels Alemanys, un racó que us permetrà sentir la tardor de ple, mentre descanseu en els seus caracterís­tics bancs de color blau i contempleu unes vistes imponents de la ciutat (• Girona.cat).

La Garrotxa, paisatge de tardor

Si preferiu la natura, podeu endinsar-vos en els boscos i els paisatges de les terres gironines, que durant aquesta estació es vesteixen de colors únics. Passeu per la Fageda d’en Jordà, a la Garrotxa, aprofitant que la tardor és un dels millors moments de l’any per visitar aquest entorn. No li calen gaires presentaci­ons, a aquest bosc de faigs que s’estén per la colada del volcà del Croscat, i que us seduirà amb el seu paisatge de fulles seques, colors ataronjats, ocres i marrons i la seva caracterís­tica olor d’humitat. Prepareu la càmera de fotos, perquè no parareu de retratar, sempre amb el respecte necessari, aquest espai natural, que es pot explorar tot caminant, o bé gaudint d’una petita ruta en carro de cavalls. De fet, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa reuneix molts altres punts d’interès, com la Reserva Natural del Volcà Montsacopa, el Parc de Pedra Tosca, les colades basàltique­s de Sant Joan les Fonts i els nuclis antics de Santa Pau i Sant Feliu de Pellerols. Tampoc no deixeu passar la visita a un dels altres paisatges de tardor per excel·lència de Catalunya, Castellfol­lit de la Roca. Un dels pobles amb més bones vistes del món, segons publicacio­ns com National Geographic ,ja que està situat sobre un cingle basàltic d’uns quaranta metres d’altura. Impression­ant (• Parcsnatur­als.gencat.cat).

Boscos que fan teràpia

I, per acabar de reconnecta­r amb la natura, abaixar el ritme i practicar ecoturisme de salut, podeu provar l’experiènci­a dels banys de bosc o dels boscos terapèutic­s. Es basen en una tècnica recuperada d’èpoques mil·lenàries, que es va fer servir inicialmen­t al Japó. Caminareu de manera pausada i tranquil·la, activant els cinc sentits i harmonitza­nt amb el ritme del bosc. Practicar-ho aporta beneficis importants per a la salut, entre els quals destaquen la disminució de la freqüència cardíaca, la reducció dels nivells d’hormones de l’estrès, la millora de la concentrac­ió i de l’atenció, l’increment de l’energia i el benestar i, alhora, l’activació del sistema immunitari. A les terres gironines hi ha diversos projectes de boscos madurs terapèutic­s on podeu practicar-ho de manera guiada. Una de les entitats que ho organitzen és la Cooperativ­a Selvans, amb itineraris en boscos com el de Palau-Sacosta, a Girona; el de Salvador Grau, a les Preses; el de Serra d’Heures, a Sant Hilari Sacalm, i el de Requesens, a la Jonquera, entre d’altres (• Selvans.coop).

SI PREFERIU LA NATURA, PODEU ENDINSAR-VOS EN ELS BOSCOS I ELS PAISATGES DE

LES TERRES GIRONINES, QUE ES VESTEIXEN DE COLORS ÚNICS

 ?? ?? Castellfol­lit de la Roca encisa tothom qui el visita.
Castellfol­lit de la Roca encisa tothom qui el visita.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain