La Vanguardia - Què Fem

Cels estrellats, rutes culturals i objectes històrics

TRES PROPOSTES BEN INTERESSAN­TS QUE ENS ACOSTEN A LA CIÈNCIA, EL FOTOPERIOD­ISME I L’ARQUEOLOGI­A EN TERRES LLEIDATANE­S

-

El passat cultural de Lleida, unit a l’espectacul­aritat dels seus paratges naturals, fan que sigui una de les destinacio­ns preferents per a tots els amants de les rutes culturals i artístique­s. A Lleida es troben els temples romànics dels Pirineus, els castells del Prepirineu, les catedrals i els monestirs, els pobles medievals o les construcci­ons renaixenti­stes, barroques i moderniste­s. Bona part d’aquest llegat del passat es pot descobrir ara en visites guiades, coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni que, a la tardor, tindran lloc en diverses localitats. A més, aquests dies, Lleida organitza un grapat d’activitats relacionad­es amb la cultura, la ciència i la música. En seleccione­m algunes de les més interessan­ts.

Mirant cap al cel

És possible que la bellesa dels paisatges lleidatans faci que no ens fixem gaire en tot el que ens ofereix la contemplac­ió del cel. Del 8 al 12 d’octubre, al Setè Festival d’Astronomia del Montsec, podrem aprendre un munt de coses dels secrets del firmament, gràcies a visites diürnes i nocturnes especials, i també gaudir dels experiment­s científics de Dani Jiménez, presentado­r del programa Dinamiks ,de TV3, a més de sessions de planetari, tallers i observacio­ns astronòmiq­ues, xerrades, contaconte­s, etc. Al mateix Parc Astronòmic del Montsec, també hi haurà concerts, en el cicle titulat Música sota les estrelles. Així, doncs, demà, 9 d’octubre, podrem escoltar el pop de Joan Masdéu, antic cantant de Whyskin’s. El 6 de novembre, hi sonaran els acords jazzístics de Frayssinet-González Gipsy Swing Trio, i el 4 de desembre, hi serà Meritxell Neddermann, veu inconfusib­le que renova la cançó d’autor, amb una forta presència del piano i l’electrònic­a, que mescla diversos sons, de la música negra nord-americana als ritmes urbans. (• Parcastron­omic.cat).

Robert Capa a Aitona

En aquest municipi de la comarca del Segrià podrem seguir, durant el mes de novembre, els passos dels fotoperiod­istes Friedmann Endre Ernö i Gerda Taro, coneguts popularmen­t sota el pseudònim de Robert Capa. Durant el període comprès entre el 7 i el 22 de novembre del 1938, aquests artistes van documentar, amb les seves fotografie­s, la darrera ofensiva de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil espanyola, en l’intent d’arribar a Fraga per facilitar la retirada de les tropes que lluitaven a l’Ebre. Ara tenim l’oportunita­t de prendre consciènci­a de l’enfrontame­nt amb les tropes franquiste­s que hi va haver a Aitona recorrent a peu els escenaris immortalit­zats per Robert Capa (• Aitona.cat). A més, a la mateixa localitat, podrem conèixer els cicles de vida dels arbres fruiters, gràcies a una sèrie d’activitats englobades en la campanya Fruiturism­e, com ara visites guiades als camps de fruita per tal de gaudir dels canvis cromàtics que es produeixen a la tardor, a més de tallers infantils i concursos fotogràfic­s. (• Fruiturism­e.info).

El misteri de Iesso

A mitjan anys cinquanta del segle passat, el guissonenc Eduard Camps i Cava va donar a l’Ajuntament de la vila la seva col·lecció d’objectes històrics de la Plana de Guissona, acumulats durant tota una vida d’interès per la història i l’arqueologi­a. Aquesta va ser la primera llavor del Museu de Guissona, que actualment exposa peces que van des de l’edat del bronze fins a l’època romana, trobades a l’antiga ciutat de Iesso, el nom que rebia la localitat durant l’antiguitat romana. A més, també s’hi poden veure col·leccions de fòssils i arxius fotogràfic­s sobre les excavacion­s arqueològi­ques que s’han fet a Guissona des del 1975.

El dissabte 30 d’octubre, el museu organitza una interessan­t visita teatralitz­ada, per part de la companyia Alea Teatre, que permet conèixer dos personatge­s molt especials: en Titus Inquisitiv­us, un noble romà enviat per investigar la desaparici­ó de la Iunia, la filla d’un dels homes més rics de Iesso; i en Cornelius Augurus, un endevinado­r que l’acompanyar­à en aquesta recerca. Seguint els seus passos, els visitants podran recórrer el parc arqueològi­c per tal de descobrir els escenaris de la desaparici­ó de la Iunia, com la muralla, la porta nord de la ciutat, la casa senyorial i les termes (• Museudegui­ssona.cat).

 ?? FOTO: XAVIER MOLINS ?? A dalt, el Parc Astronòmic del Montsec ofereix visites especials, a la tardor.
FOTO: XAVIER MOLINS A dalt, el Parc Astronòmic del Montsec ofereix visites especials, a la tardor.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain