La Vanguardia - Què Fem

Una urbanitzad­a desídia

SÍLVIA MUNT RECUPERA UNA DE LES OBRES MÉS NOTABLES DE BENET I JORNET I ENS MOSTRA EL ROSTRE TORBADOR DEL DESIG QUE POTSER HA RENUNCIAT A SEGUIR DESITJANT

- RAMON OLIVER

Quin gran viatge creativame­nt abismal i alhora del tot coherent el que va fer el teatre de Benet i Jornet al llarg del temps! Ho voleu comprovar? Doncs només heu de començar visionant, a TV3 a la Carta, l'adaptació filmada, molt recent, de Berenàveu a les fosques, una obra d'en Papitu (que així era com el coneixien els seus amics i companys de professió) escrita l'any 1970, i plena encara d'un ben tramat costumisme de postguerra amb arrels naturalist­es. I, acte seguit, us fiqueu al Nacional per tal de gaudir d'un dels muntatges més desitjable­s d'aquesta temporada. I comproveu què ha fet Sílvia Munt amb un text que ens mostra com escrivia aquell Papitu de finals de la dècada dels vuitanta, llavors convertit en un autor amb ganes de connectar amb una concepció del teatre una mica a l’estil de Harold Pinter i decidit a aconseguir que el públic corri riscos i arribi a les seves pròpies conclusion­s sense que tot segueixi els camins més transparen­ts.

FOCUS EN LA SEGONA RESIDÈNCIA

Però, en el fons, els pisos del barri de Sant Antoni (el barri del nostre autor) dels anys de la dictadura, les urbanitzac­ions de muntanya cap a on fugen els urbanites de classe mitjana cada cop que arriba un pont (l'escenari d'aquesta mateixa obra) o, fins i tot, els escenaris televisius que van permetre a Benet i Jornet convertir-se en l'amo absolut de la telenovel·la a la catalana tenen un tret en comú. I és que, a tots tres indrets, es pot reconèixer la tremenda petjada que deixa el desig no satisfet; aquell desig que, com diu Munt, provoca dolor quan hi renunciem.

I els quatre protagonis­tes d'aquesta obra en la qual els focus dels cotxes il·luminen carreteres secundàrie­s

COM DIU MUNT, “EL DESIG ÉS SEMPRE PROU TOSSUT PER FER NOU ACTE DE PRESÈNCIA QUAN JA SEMBLAVA OBLIDAT”

que condueixen cap a territoris connectats amb records nebulosos i somnis mig oblidats, mentre parlen amb paraules que poden tenir diversos significat­s, ho saben molt bé.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain