La Vanguardia - Què Fem

Experiènci­a única amb la neu de fons

EL PIRINEU DE LLEIDA COMBINA ACTIVITATS RELACIONAD­ES AMB L’ESQUÍ AMB UNA BONA OFERTA CULTURAL I GASTRONÒMI­CA

-

La natura troba el seu significat més pur al Pirineu. Les muntanyes situades al nord de la demarcació de Lleida tenen una funció clau, avui dia. Lluny de ciutats massificad­es, permeten gaudir de l’entorn i ens posen en comunió amb el planeta. Unes condicions que, els darrers temps, s’han concebut com un valor excepciona­l. I és que la neu i el fred determinen molt més que un clima, són una manera de viure.

El Pirineu lleidatà està format per les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, el Solsonès, la Cerdanya i la Val d’Aran. L’hivern és un dels moments en què gent vinguda d’arreu aposta per aquestes destinacio­ns per passar-hi uns dies. I no és casualitat, ja que són indrets que van més enllà de l’oferta de neu.

Onze estacions d’esquí

El Pirineu de Lleida disposa d’onze estacions d’esquí, que es divideixen en sis centres d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot, Port Ainé,

Port del Comte i Tavascan) i set de nòrdic (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrer­a). Entre totes sumen més de 500 quilòmetre­s esquiables. Això suposa un reflex de la varietat i les opcions que podem trobar als paratges de neu del Pirineu.

L’estació d’esquí alpí més al nord de tot el Pirineu és Baqueira Beret. Situada entre les muntanyes de la Val d’Aran i les Valls d’Àneu, és un complex únic, amb el domini més gran de l’Estat, amb més de 160 quilòmetre­s esquiables, i un referent a escala estatal i internacio­nal del món de l’esquí.

L’estació de Boí Taüll, per la seva banda, té les cotes més altes de la serralada, de fins a 2.750 metres, i la seva orografia, orientada al nord, és sinònim d’una neu excel·lent. El complex ribagorçà ha estat distingit durant tres anys consecutiu­s com la millor estació d’esquí de l’Estat pels premis World Ski Awards.

A tocar del Parc Nacional d’Aigüestort­es i Estany de Sant Maurici, hi ha Espot Esquí, i sota l’ombra del Pic de l’Orri trobem Port Ainé. Aquestes dues estacions de muntanya ostenten, des de l’any 2016, el certificat d’equipament turístic familiar, dins de l’àmbit de natura i muntanya en família. També l’estació de Boí Taüll té aquest reconeixem­ent.

Al Pallars Sobirà, al bell mig del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el refugi de la Pleta del Prat és la base de Tavascan, una estació que ofereix esquí alpí, nòrdic, de muntanya i raquetes. Al Solsonès trobem l’estació de Port del Comte, amb pistes amples i pendents per a tots els nivells, acompanyad­a d’un gran bosc de pi negre amb més de 40 quilòmetre­s de circuits de raquetes.

A l’entorn màgic del Parc Natural de l’Alt Pirineu hi ha Sant Joan de l’Erm. El nucli de l’estació és el refugi de la Basseta, d’on surten travessies que creuen boscos d’avet, bedoll i pi negre. Sense sortir del Parc Natural de l’Alt Pirineu, al Pallars Sobirà hi ha el refugi del Gall Fer, centre principal de l’estació nòrdica Virós-Vallferrer­a. D’altra banda, a la cara nord del massís del Port del Comte i amb unes vistes magnífique­s del Pedraforca, descobrim l’estació d’esquí nòrdic Tuixent - La Vansa. Aquesta temporada 20212022, ofereixen un total de 505 km d’esquí distribuït­s en 245 pistes, així com cursos d’esquí alpí, nòrdic i telemarc, raquetes de neu, trineus amb gossos, excursions a cavall, motos de neu i patinatge sobre neu, entre moltes altres experiènci­es.

Muntanyes i pobles amb arrels culturals

L’oferta cultural al Pirineu lleidatà se centra en la seva història: en l’herència de la cultura romana amb els banys termals, en les esglésies medievals i en una gastronomi­a tradiciona­l deliciosa.

Les esglésies romàniques de la Vall de Boí han complert 21 anys des que es van incloure en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Des d’aleshores, més de dos milions de persones han visitat el conjunt medieval, en un estat de conservaci­ó excel·lent, en què destaca l’església de Sant Climent de Taüll, amb el mapping del seu pantocràto­r.

Una cinquanten­a de museus formen l’oferta museística del Pirineu de Lleida. Per destacar-ne alguns, el Parc Nacional d’Aigüestort­es i Estany de Sant Maurici no només és l’entorn natural més important de la geografia catalana, sinó que, a més, disposa d’espais didàctics per conèixer la seva biodiversi­tat.

Igualment, els balnearis són una parada obligada. L’oferta termal és àmplia i de qualitat, una herència de l’època romana que es manté ben viva amb el balneari de Caldes de Boí, els Banhs de Tredòs, les aigües termals d’Arties, les termes de Les i el balneari de Sant Vicenç.

Així mateix, l’oferta de restauraci­ó és extensa, amb plats que són un reflex de la vida a la muntanya, amb uns productes autòctons exquisits, alguns dels quals estan reconeguts amb els distintius de qualitat establerts per la Unió Europea de denominaci­ó d’origen protegida (DOP) i indicació geogràfica protegida (IGP).

Per descobrir el Pirineu, no hi ha res com caminar pels seus pobles. La Vall d’Aran manté el caràcter més rural a Bausen i Canejan i, tot i que més modern, però amb encant, a Arties, Unha i Bagergue. A l’Alta Ribagorça, Taüll va ser el primer nucli que va assolir la catalogaci­ó de poble amb encant que atorga l’Agència Catalana de Turisme, mentre que les capitals de comarca també són un reflex de la vida pirinenca amb les caracterís­tiques intrínsequ­es pròpies de cada territori.

En resum, l’experiènci­a al Pirineu no s’acaba mai. Unes muntanyes que han vist passar els segles sense perdre autenticit­at ni esveltesa. Un lloc únic al món. Viviu-lo!

L’OFERTA CULTURAL AL PIRINEU SE CENTRA EN L’HERÈNCIA DE LA CULTURA ROMANA I UNA GASTRONOMI­A TRADICIONA­L

Més informació:

Aralleida.cat

 ?? FOTO: JAVIER ALONSO ?? Baqueira Beret és l’estació d’esquí alpí més al nord del Pirineu.
FOTO: JAVIER ALONSO Baqueira Beret és l’estació d’esquí alpí més al nord del Pirineu.
 ?? FOTO: ORIOL RIART ?? Església de Sant Just i Sant Pastor, de Son. Al fons, la muntanya del Sequer i, al darrere, la serra de Campirme.
FOTO: ORIOL RIART Església de Sant Just i Sant Pastor, de Son. Al fons, la muntanya del Sequer i, al darrere, la serra de Campirme.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain