La Vanguardia - Què Fem

EL RETORN DE L'ARTURO

- ONA FALCÓ

Què hi hem vingut a fer, aquí, si no és a gaudir de cada instant amb intensitat? Celebrar les alegries i plorar les penes, encetar noves aventures i abraçar la quotidiani­tat. La vida està feta per esprémer-ne cada gota, tal com va fer Arturo Cirera Mompou fins al darrer alè. Escriptor, compositor, col·leccionist­a d’art, dramaturg i actor —entre moltes altres coses—, el senyor Arturo ho deixa ben clar: no vol un funeral, vol una festa per deixar constància de tot el que ha viscut en 101 anys.

L’artista multidisci­plinari que dona nom a la comèdia Adeu, Arturo és, en certa manera, la representa­ció de l’esperit de La Cubana. Per saber-ne més parlem amb Jordi Mil·n, director de la companyia teatral que ha recuperat, aquest febrer, al Teatre Coliseum de Barcelona, la comèdia que va estrenar fora de Catalunya abans de la pandèmia. “Vam tramar la història d’una persona a qui no li agraden els funerals. Tant se val si ha viscut 70 anys o 101. El que és important de veritat és gaudir cada segon i deixar-nos de punyetes”, explica.

UN NOU CANT A LA VIDA

En dues hores i mitja de funció sense intermedis, els intèrprets exalcen la vida sense complexos, fugint de les convencion­s socials i els perquè toca. Darrere de tanta frivolitat postissa, Milán llança un missatge transcende­ntal: la necessitat d’arribar al final lamentant-nos –si és que volem– pel que hem fet, no pas pel que hem deixat de fer. “Perdre algú és una cosa dolorosa i sentida, però, després, es crea una parafernàl­ia al voltant. Hi ha tota una sèrie de ritus que s’han de complir i ni tan sols sabem per què”, reitera.

Aquesta peça és una comèdia genuïnamen­t Cubana, plena de sorpreses que engresquen tota mena d’espectador­s i que a més d’un li faran venir ganes d’aixecar el cul de la butaca. La companyia sempre ha mirat d’interactua­r amb els assistents però, en coherència amb els temps viscuts, la participac­ió s’ha adaptat i limitat.

Tot i les dificultat­s, La Cubana ha tornat a agafar les regnes i ha estrenat una producció gairebé nova .La inversió per adaptar l’obra a Catalunya és equivalent al 50% del cost de la producció original. “Tot plegat implica molts diners i estar amb l’aigua al coll de feina. Hem hagut de remuntar un espectacle, però hem tirat milles i ha valgut la pena”, assegura Milán.

JUGANT AMB EL FACTOR SORPRESA

Una de les peculiarit­ats d’Adeu, Arturo és que el guió s’ajusta a tots els territoris que trepitja, és a dir, que la companyia modifica els accents, la música, la roba i la història d’alguns dels amics que vetllen l’Arturo, per connectar amb el públic i els seus costums. En aquesta ocasió, però, a banda que la llengua de l’obra és el català i que l’acció té lloc en un poble de Catalunya, el repartimen­t també ha patit alguns canvis.

A diferència de les funcions a la resta d’Espanya, el grup d’actors del Teatre Coliseum suma quatre cognoms nous. Tres són el relleu d’antics intèrprets, mentre que l’últim sí que s’ha presentat com una nova incorporac­ió. D’aquesta manera, ja no són deu actors rere el teló, sinó onze, a banda de l’equip tècnic i de sis profession­als d’escoles de teatre barcelonin­es que prenen el rol de figurants.

Tots pugen a l’escenari per interpreta­r més de vuitanta personatge­s, en una metamorfos­i constant com les que duia a terme l’actor i transformi­sta Leopoldo

Fregoli en pocs minuts. Malgrat que sembli un canvi de vestuari caòtic, tot està molt pensat. Tal com apunta Milán, “si veieu un assaig per dintre, tothom deixa la roba a terra i sap exactament on està abans de canviar-se”.

Cal destacar, a més, la presència de l’Ernesto, un guacamai real —amb els seus covers correspone­nts— que pren el paper del millor amic de l’Arturo. L’animal ha acompanyat el difunt al llarg de tota la vida, i fa la funció de catalitzad­or quan repeteix totes les experiènci­es que han viscut plegats. L’Ernesto surt a tots els cartells que anuncien l’espectacle, i casa perfectame­nt amb l’exotisme, el caràcter i la vivacitat de La Cubana.

EL TEATRE MÉS ARTESÀ

La companyia històrica treballa d’una manera particular,

“determinad­a i artesanal”, com diu Milán. Inverteixe­n el temps que calgui per preparar un muntatge, arribant fins i tot a l’any sencer, tal com va passar amb Cegada de amor (1994). La Cubana cisella la psicologia de cada personatge amb cura, caracterit­zant-los fins al més mínim detall.

Milán es pot sentir qüestionat a l’hora d’idear els protagonis­tes –pel vestuari, les perruques i les dentadures–, però no creu que siguin desmesurat­s ni que siguin lletjos, sinó que són gent amb qui, si us hi fixeu bé,

podríeu topar-vos a l’andana del metro. De fet, assegura que no porten “a l’exageració els comportame­nts, sinó que són personatge­s extrapolat­s. La realitat sempre supera la ficció”. És evident que al públic no li agrada veure-s'hi reflectit, no s’identifica sobre l’escenari. Però, mitjançant l’humor i l’enginy, La Cubana fa que els espectador­s reconeguin el retrat del seu veí, del seu sogre o de la seva germana i esclafin a riure.

QUOTIDIANI­TAT I ALEGRIA

L’objectiu, així doncs, és emmirallar les escenes que el públic viu diàriament a casa. Milán s’inspira en tot un conjunt de situacions teatrals quotidiane­s, però que passen inadvertid­es com a teatre. “Creem un tipus de

personatge­s molt propers, intel·lectualmen­t incorrecte­s i que s’expressen com la gent del carrer. Volem que sigui natural i espontani”, manté.

Tanmateix, aquesta naturalita­t no implica que les actuacions siguin improvisad­es. El director esbossa

l’essència dels personatge­s i els intèrprets els modelen segons la seva comoditat. “Als assajos deixo que juguin amb el guió i diguin allò que els surt espontani, però, quan la cosa està quadrada, no es toca. L’obra és una

maquinària de rellotge”, afegeix.

La Cubana cuida i retoca els seus espectacle­s i hi està a sobre. Igual que a Gente bien (2017), ha condimenta­t Adeu, Arturo amb molta música i molta dansa. La creativita­t és un punt clau i, malgrat que no siguin cantants ni ballarins experts, els actors gaudeixen fent veure que sí mentre practiquen “l’art de dissimular”.

UN ANIVERSARI COM DÉU MANA

En el seu moment, la gira per a l’estrena d’Adeu, Arturo es va plantejar a la inversa. En comptes de presentar l’obra –com feien sempre– a Barcelona, van decidir arrencar, el maig del 2018, al Teatre Olympia de València. Al llarg de gairebé dos anys, es van fer 492 funcions en més de 30 ciutats espanyoles, fent riure uns 300.000 espectador­s. Arribat el març del 2020, però, l’espectacle es va haver de cancellar, quan s’estava representa­nt al Teatre Calderón de Madrid.

Es tractava d’una gira llarga, que havia de culminar a la ciutat comtal coincidint amb l’any que La Cubana bufava quaranta espelmes. Així com el funeral de l’Arturo es formula com una celebració, el comiat de l’obra havia de ser festiu, a casa, amb una exposició molt especial a Sitges. Tanmateix, els tempos del projecte se’n van anar en orris i tot es va prorrogar: l’exposició La Cubana 40+1: un viatge del ‘no res’ , el 2021, va començar l’estiu passat i ha tancat les portes aquest gener. Si fem números, es calcula que al voltant d’unes 20.000 persones han begut de la seva història mitjançant escenograf­ies, cartells, fotografie­s i una bona part de l’attrezzo que caracterit­za La Cubana.

Finalment, en contra del que es podia esperar, la pandèmia no ha pogut aturar el motor d’Adeu, Arturo.

“Una companyia amb una mica de seny hauria pensat que ja havia fet tot el que havia de fer, però nosaltres hem volgut portar-la a Barcelona

costi el que costi, encara que no fossin els quaranta anys”, afirma Milán. Ara només queda veure si l’audiència catalana respon com els artífexs del projecte esperen.

LA CUBANA CISELLA LA PSICOLOGIA DE CADA PERSONATGE AMB CURA, CARACTERIT­ZANT-LOS FINS AL MÉS MÍNIM DETALL

 ?? FOTO: J.L. QUINTANILL­A ?? A sobre, una de
les actuacions més icòniques i cridaneres de la comèdia.
FOTO: J.L. QUINTANILL­A A sobre, una de les actuacions més icòniques i cridaneres de la comèdia.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: JOAN RIEDWEG ?? Jordi Milán posa amb els guacamais que fan d'Ernesto.
FOTO: JOAN RIEDWEG Jordi Milán posa amb els guacamais que fan d'Ernesto.
 ?? FOTO: J. PLA ?? Els actors canvien de vestuari tota l'estona.
FOTO: J. PLA Els actors canvien de vestuari tota l'estona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain