La Vanguardia - Què Fem

Un viatge a la Zona Mitjana

UNA RUTA PER CASTELLS, MONESTIRS, JACIMENTS ARQUEOLÒGI­CS I PRODUCTES GASTRONÒMI­CS DE NAVARRA

- ANNA TORRENTS Més informació: • Visitnavar­ra.es

El sant Virila reflexiona­va sobre l’eternitat quan va quedar-se adormit amb el cant d’un rossinyol.

Quan es va despertar, el monestir de Leyre semblava ben canviat, tant, que només va poder-hi trobar una explicació lògica: s’havia adormit durant 300 anys. Aquesta és una de les llegendes més conegudes de la Zona Mitjana de Navarra, un territori que acostuma a passar desaperceb­ut pels viatgers. Us proposem que el descobriu amb una ruta que connecta ciutats romanes, monestirs, castells i fàbriques des d’on s’elaboren productes d’origen.

DELS ROMANS AL ROMÀNIC

No acostumem a vincular Navarra amb els romans, però resulta que la regió té un dels jaciments arqueològi­cs més singulars del país, el de Santa Criz d’Eslava. Podreu passejar per les restes del fòrum imperial i de la necròpolis mentre us imagineu com devien ser els carrers dels segles I i II. Al seu museu, a més, trobareu moltes de les troballes que s’han fet al jaciment, que inclouen columnes i escultures, així com anells, monedes i urnes funeràries que ens ajuden a imaginar-nos la vida diària dels nostres avantpassa­ts.

L’art romànic també és molt present a la comarca, que acull tres edificacio­ns que val la pena conèixer. La primera és la parròquia de Sant Martí d’Orísoain, del segle XII, que conserva uns divertits permòdols que decoren l’absis i una petita cripta a l’interior que, durant anys, havia estat secreta. La segona és l’església de Santa Maria d’Eristain, de finals del segle X, que compta amb unes pintures ben singulars a l’absis i al presbiteri. Finalment, l’església rural de Sant Pere d’Echano, edificada al segle XII, té la particular­itat de tenir una façana de temàtica profana, que alguns estudiosos interprete­n com una festa de carnaval. A més, és un gran exemple del joc del romànic amb la llum, i se situa en un entorn tan tranquil que més d’un expert el visita per gravar els sons de la natura.

DE CASTELLS A MONESTIRS

Continuem la ruta fins a Sangüesa per arribar al castell de Javier, cèlebre perquè, del 4 al 12 de març, acull el famós pelegrinat­ge Javierada. A l’interior d’aquest edifici del segle X trobem un museu amb una collecció de pintures de Murillo, V. Bécquer i Salaverria, entre d’altres, combinada amb kakemonos japonesos del segle XIX, que interprete­n l’època en què Francesc Xavier va ser missioner al Japó. També hi destaquen obres com El Crist del somriure, una talla de fusta envoltada de pintures que simbolitze­n la Dansa de la Mort.

A pocs minuts en cotxe es troba un altre punt místic navarrès. El monestir de Leyre, seu de la llegenda del sant Virila, amaga els pilars de l’antic Regne de Navarra. Aquí hi viu una gran comunitat de monjos benedictin­s que, sota el lema ora et labora, entonen cants gregorians a l’església del monestir. Al mateix recinte, l’hostatgeri­a de Leyre és un bon lloc per passar-hi nits de calma.

UNA VALL GASTRONÒMI­CA

Seguim la ruta fins a la pictòrica Vall de Roncal. Comencem el recorregut per Burgi, un municipi de conte conegut pel pont medieval, d’estil romà. Els gastrònoms trobaran en aquesta zona tres bones parades: la fàbrica de cerveses artesanes Xorta (‘glop’, en euskera roncalès), on produeixen sis varietats de cervesa que es poden tastar in situ; la imprescind­ible Venta de Juan Pito, que des del 1820 premia els visitants amb bons aliments i vistes naturals imbatibles; i Quesos Larra, on elaboren, com ells mateixos diuen, “el roncal d’avui amb el gust d’abans”, i també produeixen crema de formatge amb patxaran i cervesa.

Continuem cap al sud fins a arribar a Lumbier, un poble que està molt vinculat a la cultura del vi i que té establimen­ts que combinen la passió per Bacus amb la gastronomi­a de proximitat. N’és un exemple Bodegas Azpea, on, a més de descobrir vins ecològics, podreu tastar bona carn i verdures, un lluç a la brasa excepciona­l i les arteletas, una versió de la llet basca amb arrop.

La comunitat foral també té una xarxa de cellers i establimen­ts turístics sota el paraigua de La Ruta del Vi de Navarra, que recull la història de cada celler. Nosaltres ens apuntem al tast i la visita de Bodegas Ochoa, una empresa familiar situada a Olite des del 1845. Les seves sis generacion­s de viticultor­s s’expressen amb vins clàssics signats per Javier Ochoa i amb propostes desenfadad­es com la sèrie 8A, d’Adriana Ochoa. I no només elaboren bons vins, ja que també tenen mel, oli d’oliva i, fins i tot, un condiment tan històric com l’agraz verjus.

La localitat navarresa d’Olite, d’altra banda, és molt famosa pel palau reial, que segur que serà encara més conegut quan s’estreni la nova temporada de Vampire Academy. A dins hi trobareu el Parador d’Olite ,un establimen­t únic per dormir envoltats d’una aura medieval.

 ?? ??
 ?? ?? Els pobles de la Vall de Roncal viuen a
un altre ritme.
Els pobles de la Vall de Roncal viuen a un altre ritme.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain