La Vanguardia - Què Fem

UNA CITA INDIESPENS­ABLE

- LLUÍS S. CEPRIÁN

La 17a edició del Let’s Festival es recordarà per haver consolidat un nou model de festival, molt més obert a la ciutat, amb un entramat que inclou les sales més importants de l’Hospitalet de Llobregat. I és que, del 3 de març a l’1 d’abril, la segona metròpolis més poblada de Catalunya es convertirà en l’epicentre de la música alternativ­a local i estatal, amb més de quaranta propostes, que inclouen Depedro, Manel, El Columpio Asesino, Rigoberta Bandini, La La Love You, Joan Miquel Oliver, Ferran Palau i La Bien Querida com a grans valors.

El procés de transforma­ció desenvolup­at pel Let’s Festival l’ha portat a convertir-se en l’eix vertebrado­r de la música alternativ­a a tot l’Hospitalet, almenys durant el mes de març. Aquest no és un aspecte aïllat, si tenim en compte la forta implicació cultural del municipi, que té una presència creixent de galeries i d’esdevenime­nts entorn de l’art i la cultura, com ara el CREA i Per Amor a l’Hart (PALH), i també relacionad­es amb festivals musicals, com demostren el Petit Format ,el Blues & Boogie ,el Sónar Barcelona i també la programaci­ó musical del

Festival de Primavera i Tardor ,el

MEEEC-Festival Internacio­nal de Músiques de Carrer oel Django L’H, l’únic festival a tot l’Estat dedicat al jazz manouche.

ELS GRANS PUNTALS

Com a tret de sortida per a aquesta nova edició del Let’s Festival, tindrem un dels concerts més esperats, que protagonit­zarà el projecte de Jairo Zavala Depedro. Presentarà Máquina de verdad, que acaba d’estrenar, un disc que suposa el retorn a la senda de lírica èpica amb influx del folklore americà, després de l’experiènci­a familiar d’Érase una vez (SALAMANDRA, 3/3). Un dia després, a la mateix sala, serà el torn de La La Love You, un dels grups que més fan corejar el públic durant els seus directes. Tot i que fa gairebé quinze anys que estan en actiu, la seva descoberta massiva, així com els reconeixem­ents per part de la crítica, els ha arribat els últims mesos. Avui, publiquen èxit darrere èxit en forma de single-himne, com ara La canción del verano o El día de Huki Huki (SALAMANDRA, 4/3).

Manel, que aviat farà un any van començar la gira del seu últim disc (SALAMANDRA, 18/3), i Rigoberta Bandini, que té un superpoder que la fa brillar més en la derrota (SALAMANDRA, 1/4), ja han penjat el cartell d’entrades exhaurides al seus concerts.

Ferran Palau és un altre que no ha parat, els últims mesos. El seu concert serà una bona oportunita­t per sentir l’artista des de la distància curta. Si Joia sona a glòria escoltant-lo a casa, imagineu-vos amplificar sensacions amb la resta de sentits a ple rendiment! (THE VOID, 26/3). Altres concerts per apuntar a l’agenda són els de La Bien Querida (SALAMANDRA, 11/3), Joan Miquel Oliver (SALAMANDRA, 12/3) El Columpio Asesino (SALAMANDRA, 19/3).

iDONANT L'ALTERNATIV­A

Però el Let’s no només és un festival de grans noms, ja que, al cartell, també són importants els grups que es mouen per un circuit alternatiu i que encara no ocupen grans espais als mitjans de premsa musical. El risc és un component que pren protagonis­me a l’hora de fer l’estratègia d’una programaci­ó que inclou artistes emergents que en un futur es poden consolidar. De fet, bandes com Love of Lesbian, Sidonie, Dorian, Izal, Vetusta Morla, Manel, Lori Meyers, León Benavente i moltes més han passat pel festival quan encara no eren conegudes.

Enguany ho veurem reflectit en propostes com Kora, que ofereix un pop de nova onada, fresc i sense complexos (ESPAI ZOW1E, 18/3), els murcians Trashi, que han demostrat que són més que l’última sensació bedroom pop, gràcies a la seva col·laboració amb Pedro Ladroga (SALAMANDRA, 26/3), i l’electrònic­a orgànica de B1N0, que, a l’últim àlbum, entreteixe­ixen bases meloses amb veus de registres tan personals com les de Ferran Palau, Tarta Relena, Joan Pons, Meritxell Neddermann i Marina Herlop (THE VOID, 5/3).

També destaquen Chaqueta de Chándal, que vindran amb una collecció d’artefactes sònics amb lletres que suposen bufetades situacioni­stes (EL PUMAREJO, 25/3), i Shego ,el

next big thing de l’escena punk pop madrilenya (ESPAI ZOW1E, 11/3). Finalment, cal seguir molt de prop Alba Morena. La guanyadora de l’Hospisona d’aquest any, escollida Artista de l’Any Cases de la Música, presenta una proposta lírica original de confluènci­es estètiques tan variades com el flamenc i l’electrònic­a lo-fi (L’ONCLE JACK, 4/3).

LA CIUTAT DELS PRODIGIS

El Let’s Festival també és el reflex d’un fet actual important: l’Hospitalet es troba en un extraordin­ari moment de forma. Si el llibre La ciutat dels prodigis d’Eduardo Mendoza gira entorn del naixement de la Barcelona moderna, aquí podem fer una extrapolac­ió vers la ciutat catalana més sensible al nou talent musical. Probableme­nt, després de Barcelona, l’Hospitalet és la ciutat de Catalunya amb més programaci­ó musical i amb més espais. Només cal fixar-se en la disposició de moltes sales que programen concerts regularmen­t, com ara la Sala Salamandra ,l’ Espai Zow1e, El Pumarejo, The Void il’ Oncle Jack. D’altra banda, l’aposta decidida per l’Emmca (Escola de Música i Centre de les Arts) i per la Casa de la Música reforcen aquesta tendència.

El Let’s Festival, a més, ha aconseguit que juguin en equip bona part d’aquestes sales de directe. Salamandra, per exemple, és la sala de referència de la ciutat i va obrir les portes el 1996, en plena eclosió del fenomen alternatiu. Sobre el seu escenari ha passat el més granat de l’escena estatal, així com bandes i artistes internacio­nals, com Manu Chao, New Model Army o The Psychedeli­c Furs, entre molts d’altres (AV. DEL CARRILET, 235).

El Pumarejo, per la seva banda,és una associació sense ànim de lucre que va aterrar a l’Hospitalet fa un parell d’anys, procedent de Vallcarca, a Barcelona, i que aposta per oferir tota mena de manifestac­ions estètiques amb l’ànim de projectar l’energia creativa del moment (AV.

DEL CARRILET, 187).

L’Espai ZOW1E (PTGE. CAN POLÍTIC, 13) i The Void (SANTA ANNA, 14) estan gestionats pel mateix equip i han aconseguit posicionar-se, respectiva­ment, com una alternativ­a seriosa als clubs indies barcelonin­s de sempre i com a relleu a la històrica sala Depósito Legal. L’Oncle Jack (ROSELLES, 32), en canvi, és un bar museu dedicat a la famosa marca de whisky Jack Daniel’s, que ofereix una experiènci­a de directe íntim.

La malla musical és més extensa, amb altres espais on es pot gaudir d’un bon concert, com ara el Teatre Joventut (JOVENTUT, 4) o el veterà

Kfè Olé (ENRIC PRAT DE LA RIBA, 160), actiu des del 1994. Com explica

Marc López, agitador musical i codirector, juntament amb Txus Vilanova, del documental sobre la vida del DJ Amable Voy a saco, guitarras y clubs: “Als bucs d’assaig de l’Hospitalet hi ha molta efervescèn­cia i molta oferta. El barri de Bellvitge, per exemple, està ple de locals d’assaig i estudis de gravació, com les iniciative­s que duen a terme The Garage of Bass Valley i La Casa de Música". Una passió musical que, com no podria ser d’una altra manera, està recollida en aquests dies de festival.

AL CARTELL TAMBÉ DESTAQUEN GRUPS QUE ES MOUEN PER UN CIRCUIT ALTERNATIU I QUE ENCARA NO OCUPEN GRANS ESPAIS ALS MITJANS DE PREMSA MUSICAL

 ?? ?? La cantant Alba Morena es mou del
cant líric al jazz. (FOTO: PAU COSTA)
A la dreta, La Bien Querida i Depedro
són dos grans noms del festival.
La cantant Alba Morena es mou del cant líric al jazz. (FOTO: PAU COSTA) A la dreta, La Bien Querida i Depedro són dos grans noms del festival.
 ?? ??
 ?? ?? La La Love You aran corejar el públic de la Sala
Salamandra.
La La Love You aran corejar el públic de la Sala Salamandra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain