La Vanguardia - Què Fem

Una batalla d’egos

PENÉLOPE CRUZ, ANTONIO BANDERAS I L’ARGENTÍ ÓSCAR MARTÍNEZ PROTAGONIT­ZEN UNA SÀTIRA CRUEL SOBRE EL MÓN DEL CINEMA SIGNADA PER GASTÓN DUPRAT I MARIANO COHN

- BLAI MORELL

Al llarg de la seva filmografi­a, la dupla formada pels argentins Mariano Cohn i Gastón Duprat acostuma a satiritzar sobre el món de l’art en les més diverses formes i manifestac­ions, i sempre des del to de comèdia més o menys amarga, però comèdia, al cap i a la fi (fins i tot en un documental com Todo sobre el asado, la seva cinta anterior). Potser El hombre de al lado és la pel·lícula que els va donar a conèixer entre nosaltres, la que més s’aparta temàticame­nt del seu corpus dramàtic habitual. Amb Competenci­a oficial tornen a posar en el punt de mira un art: si a El ciudadano ilustre era la literatura, representa­da per un escriptor guanyador del Nobel que tornava al lloc on va néixer, aquí li toca al cinema, amb una batalla d’egos a tres bandes absolutame­nt èpica, encara que als directors se’ls en vagi una mica de les mans. Però ja en parlarem una mica més endavant...

ELS DINERS NO SÓN CAP PROBLEMA

Després que un pont rebi el seu nom, un ric empresari procedent de la indústria farmacèuti­ca veu en el cinema una altra manera de rebre reconeixem­ent, ara com a mecenes de la cultura. I decideix produir una pellícula on treballin els millors i on hi hagi un guió basat en la novel·la d’un premi Nobel; una directora, Lola Cuevas (Penélope Cruz), que ha guanyat el Festival de Canes, i dues estrelles: Iv·n Torres (Óscar Martínez), l’actor purista que renega de la fama, del cinema comercial i dels premis, i Félix Rivero (Antonio Banderas), una superestre­lla carismàtic­a i superficia­l.

A Competenci­a oficial, tota la història gira al voltant de situacions entre els tres personatge­s principals que sorgeixen arran dels assajos els dies previs a l’inici del rodatge, moltes d’elles portades a l’extrem.

UNA GRAN MASCARADA

Cohn i Duprat, dos paios ben entremalia­ts, se’n foten del mort i del qui el

COMPETENCI­A OFICIAL

vetlla, i ofereixen un retrat ben mordaç de tot el que envolta la indústria del cinema, especialme­nt pel que fa als dos actors: dues maneres diferents d’entendre l’ofici, i també el món, amb insegureta­ts, ganivetade­s contínues, rivalitat i vanitat.

A la vegada, saben treure partit del trio protagonis­ta, que es lliura totalment a la causa. Llàstima que aquesta gran mascarada sobre el procés de creació i les misèries d’un món que coneixen tan bé s’allargui més del compte –el fet que tots dos apareguin com a guionistes, a més de l’habitual Andrés Duprat, hi podria tenir a veure: alguns gags i situacions funcionen molt bé, d’altres, no tant–. Ara bé, que això no sigui un obstacle per gaudir com cal d’aquesta mirada perversa a les interiorit­ats d’un art que tantes i tantes vegades ens ha fet somiar i reflexiona­r.

●●●●●

DIR.: GASTÓN DUPRAT, MARIANO COHN. GÈNERE: COMÈDIA. INTÈRPRETS: PENÉLOPE CRUZ, ANTONIO BANDERAS, ÓSCAR MARTÍNEZ, IRENE ESCOLAR, JOSÉ LUIS GÓMEZ, CARLOS HIPÓLITO, NAGORE ARANBURU. PAÍS: ESPANYA. ANY: 2021. DUR.: 114 MINUTS.

 ?? ?? L’eEsdterelh­laoFdéelii­x a(Aràntont io eBnarnedre­rpaes)r etrsotàbas­routanles ordres sdenltaitL­aolla (vPidean.élope Cruz).
L’eEsdterelh­laoFdéelii­x a(Aràntont io eBnarnedre­rpaes)r etrsotàbas­routanles ordres sdenltaitL­aolla (vPidean.élope Cruz).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain