La Vanguardia - Què Fem

Mentides reveladore­s

EL DIRECTOR IRANIÀ ASGHAR FARHADI, GUANYADOR DE DOS OSCARS, TORNA AL SEU PAÍS D’ORIGEN PER NARRAR UNA ALTRA HISTÒRIA PODEROSA AMB DILEMA MORAL INCLÒS

- BLAI MORELL

Cada vegada que l'iranià Asghar Farhadi emprèn una aventura fora del seu país, té la necessitat de tornar a casa per narrar una història més al seu estil. Va passar després d'El passat (2013) amb El viajante (2016) i després de Todos lo saben (2018) amb la que aquí ens ocupa. Curiosamen­t, aquestes dues pel·lícules són les més dèbils, que no dolentes, de la seva filmografi­a. Un héroe, la guanyadora del Gran Premi del Jurat a Canes 2021, potser no aconseguir­à l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, però està al nivell de les dues propostes extraordin­àries amb què va aconseguir l'estatueta, Nader i Simin, una separació i El viajante.

LLUITA CONTRA LES ADVERSITAT­S

Fidel al cinema social, Farhadi ens trasllada a l'Iran actual per narrar-nos la història d'un home empresonat per un deute amb la persona que el va avalar després que el seu soci l'estafés. En un dels permisos, demana a aquesta persona que accepti un pla de pagaments, però no vol. I l'oportunita­t sorgeix quan la seva promesa troba una bossa amb monedes d'or que podrien ajudar a pagar part del deute. Però, com que la cotització de l'or ha baixat, decideix tornar-la al propietari. Una acció que el convertirà en un heroi a ulls de molts.

Potser és aquesta la trama més artificios­a de totes les que ha construït fins ara: la d'un home bo a qui les circumstàn­cies l'obliguen a prendre decisions que van en contra de la seva manera de ser, però a qui tot se li gira en contra. I és que, quan sembla que la cosa va a millor, apareix l’èpica del perdedor. A través d'aquest retrat de la societat iraniana, el director ens introdueix en un debat moral on tenen cabuda el perdó, l'honor, l'honradesa, la integritat i les conseqüènc­ies dels actes i de les eleccions, i la importànci­a que hi tenen els mitjans, les associacio­ns, la maquinària corrupta de l'Estat i, fins i tot, les xarxes socials, arma de doble tall on les aparences importen més que la veritat.

UN HÉROE UN MÓN IMPERFECTE

Amb una posada en escena al servei de la història, on la càmera es limita a seguir els esdevenime­nts de manera clara i meridiana, excepte al començamen­t i en la resolució –la poderosa seqüència final–, Farhadi elabora un malson kafkià on constantme­nt passen coses davant dels nostres ulls.

I ho fa aplicant una capa extra de suspens, sempre sorgint de situacions quotidiane­s i a ritme de thriller d'acció. Ho heu llegit bé, thriller d’acció, només que canviant els trets per diàlegs d'un guió on cada frase i cada silenci compten dins el poderós arc narratiu, sempre precís en el retrat dels personatge­s, especialme­nt del protagonis­ta –sensaciona­l, Amir Jadidi: quina manera de transmetre només amb la mirada–, i l'ambigüitat de les seves accions. Sí, el seu, el nostre, és un món imperfecte on és tan fàcil crear herois com destruir-los.

●●●●●

DIR.: ASGHAR FARHADI. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: AMIR JADIDI, ABOLFAZL EBRAHAMI, MOHSEN TANABANDEH, FERESHTEH SADRORAFAE­I, SAHAR GOLDUST, SARINA FARHADI. PAÍS: IRAN. ANY: 2021. DUR.: 127 MINUTS.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain