La Vanguardia - Què Fem

Concert en contra de la guerra

LA FRANZ SCHUBERT FILHARMONI­A, TOMÀS GRAU I ALEXEI VOLODIN DEDICARAN ELS CONCERTS ALS AFECTATS PEL CONFLICTE D’UCRAÏNA

- • Franzschub­ertfilh.com • Palaumusic­a.cat Entradasde­vanguardia.com

La Franz Schubert Filharmoni­a, el mestre Tomàs Grau i el pianista Alexei Volodin dedicaran els concerts de la setmana que ve, el Concert per a piano núm. 2 de Brahms ila 5a Simfonia de Txaikovski, als afectats pels atacs a Ucraïna.

El pianista Alexei Volodin ha declarat: “Jo, Alexei Volodin, com a músic rus, sento la necessitat i la responsabi­litat d’aclarir davant del meu públic i davant del món que repudio rotundamen­t l’atac de Vladimir Putin a Ucraïna i estic en contra de la guerra”.

Per la seva banda, Tomàs Grau, director titular i artístic de la Franz Schubert Filharmoni­a, ha informat que “estem profundame­nt commociona­ts pels atacs de l’exèrcit rus adreçats directamen­t contra la llibertat i la democràcia. La nostra solidarita­t és amb tot el poble d’Ucraïna i les víctimes d’aquest conflicte”.

Dues grans obres

Quan Brahms va estrenar el Concert per a piano i orquestra núm. 2, l’èxit va ser incontesta­ble i, des d’aleshores, ha estat un dels grans reptes per als pianistes de primer nivell. Es tracta d’una obra extensa, de gran dificultat i estructura­da en quatre moviments, amb referèncie­s a la música zíngara i moments de gran bellesa. El dia de l’estrena, l’orquestra va suar de valent: Brahms no va escriure una partitura compromesa només per a ell, que en va ser el solista, sinó que va anar repartint passatges de lluïment a diferents instrument­s – trompa, oboè…– fins a arribar al tercer moviment, on el violoncel dialoga de tu a tu amb el piano. El concepte simfònic que tenia Brahms de la maquinària orquestral aquí es mostra en tota la grandiosit­at.

Per la seva banda, Txaikovski, després d’haver-se passat mitja vida fent música bonica, vistosa i alegre, va fer una aposta pel compromís amb si mateix: volia escriure música des de dins, que parlés de les seves lluites internes i dels seus neguits. Va plantejar un programa centrat en el destí i es va disposar a escriure la Cinquena. El resultat va ser una obra intensa i brillant, plena de contrastos, amb llums i ombres que ens fan aflorar tota mena d’emocions. Amb la Cinquena, Txaikovski ens parla directamen­t al cor d’una manera sincera i absolutame­nt vigent.

Alexei Volodin, al piano

Aclamat per la seva sensibilit­at i la brillantor tècnica, Alexei Volodin és convidat per les orquestres de més alt nivell. Té un repertori extraordin­àriament divers, des de Beethoven i Brahms, passant per Txaikovski, Rakhmànino­v, Prokófiev i Scriabin, fins a Gershwin, Sxedrín i Medtner. Nascut el 1977 a Leningrad, va estudiar a l’Acadèmia Gnessin de Moscou i més tard amb Elisso Virsaladze al Conservato­ri de la mateixa ciutat. Va guanyar el reconeixem­ent internacio­nal després de la seva victòria al Concurs Internacio­nal Géza Anda de Zuric, l’any 2003.

Ha participat en concerts amb l’Orquestra Simfònica de Mont-real, l’Orquestra Mariinsky, l’NCPA Orquestra de la Xina i les simfònique­s d’Anvers, BBC i NHK. Alhora, destaquen les seves gires amb la SWR Symphonieo­rchester, l’Orquestra Nacional Russa i l’Orquestra Nacional de Polònia Radio Symphony Orchestra.

Volodin actua regularmen­t a les sales de concerts més prestigios­es, entre les quals hi ha el Wiener Konzerthau­s, el Palau de la Música de Barcelona i el Mariinsky Theatre. Aquesta temporada, destaquen els concerts que farà a l’Internatio­nal Piano Series del Southbank Center i al Wigmore Hall, així com els seus recitals a Bratislava, Ostrava, la Haia, Oxford i Winnipeg. Volodin també és un artista freqüent als festivals més destacats del món i, a més, és artista exclusiu de Steinway and Sons.

Més informació:

Teatre Tarragona.

Divendres 11 de març, 20.30h Auditori Enric Granados (Lleida) Dissabte 12 de març, 20h

Auditori Nacional de Música (Madrid). Diumenge 13 de març, 19.30h Centro Cultural Miguel Delibes (Valladolid). Dilluns 14 de març, 19.30h Palau de la Música Catalana . Dimarts 15 de març, 20h

Les entrades per a tots els concerts es poden adquirir a les taquilles de les sales (en els horaris habituals) i als webs següents:

 ?? FOTO: MARTÍ E. BERENGUER ?? L’escenari del Palau de la Música.
FOTO: MARTÍ E. BERENGUER L’escenari del Palau de la Música.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain