La Vanguardia - Què Fem

La mirada feminista de Colita

LA GALERIA ROCIOSANTA­CRUZ RECUPERA UNA TRENTENA DE FOTOGRAFIE­S ORIGINALS QUE LA BARCELONIN­A VA EXPOSAR L’ANY 1985 I QUE SÓN D’ABSOLUTA ACTUALITAT

- LAIA ANTÚNEZ

“La maternitat no és l’única justificac­ió de la vida d’una dona”. “La dona no és feliç venent el seu treball a preu de saldo”. Són algunes de les afirmacion­s que M. Aurèlia Capmany, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona a la dècada dels anys vuitanta i destacada feminista, feia al programa de mà de l’exposició Situació límit de la marginació de la dona, de la fotògrafa Colita, que es va presentar l’any 1985 a la Sala d’Exposicion­s de la Caixa de Barcelona.

UN SENTIR CONTEMPORA­NI

Trenta-set anys després, la galeria RocioSanta­Cruz recupera aquestes trenta-dues fotografie­s originals, i gairebé inèdites, a la mostra Dona Situació Límit, per fer-nos reflexiona­r sobre

la vigència que les imatges de Colita, que majoritàri­ament va captar als anys setanta, i les paraules de Capmany encara tenen en l’actualitat. “Malauradam­ent, i tot i que hi ha hagut grans avenços, la

situació de la dona no ha canviat tant i hi ha coses que continuen passant”, ens diu Rocío Santa Cruz, directora de la galeria.

Són fotografie­s d’artistes d’El Molino o de prostitute­s del barri Xino sotmeses a la inquisitiv­a mirada masculina, però també d’obreres treballant a les fàbriques, d’ancianes en asils o de senyores burgeses internades en manicomis. Dones retratades “amb tendresa, respecte, admiració i empatia”, diu Santa Cruz, i amb una “mirada feminista que cal reivindica­r en la trajectòri­a de Colita”.

“En aquell moment era més difícil parlar de tot això, i totes dues van ser molt valentes. Potser per això, Colita va ser una figura més incòmoda i no se la va posar al mateix nivell d’altres fotògrafs, com ara Miserachs o Maspons, i se la va encaixonar en la Gauche Divine quan en la seva obra hi havia molt més”, afegeix la directora.

UNA REEDICIÓ MOLT ESPERADA

A l’exposició, que s’inaugura avui, també es poden veure algunes còpies de les fotografie­s que Colita va publicar al llibre gràfic Antifémina, l’any 1977. Un títol obertament feminista, també amb textos de Capmany, que va ser segrestat i cremat per les estructure­s franquiste­s, encara actives. Una peça de culte que ara s’ha reeditat amb la complicita­t de la fotògrafa, que amb 81 anys segueix preocupant-se pel missatge, i també per la perfecció de les seves imatges.

COLITA. DONA SITUACIÓ LÍMIT

ROCIOSANTA­CRUZ. GRAN VIA DE LES CORTS CATALANES, 627.BARCELONA. DE L’11/3 AL 14/6. DE DL. A DV., DE 10 A 2H; DS., DE 12 A 14H I DE 16 A 20H. PREU: GRATUÏT.

• Rociosanta­cruz.com

 ?? ARXIU COLITA FOTOGRAFIA ?? ‘Obreras’, 1976. Fotografia de Colita
publicada al llibre ‘Antifémina’.
ARXIU COLITA FOTOGRAFIA ‘Obreras’, 1976. Fotografia de Colita publicada al llibre ‘Antifémina’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain