La Vanguardia - Què Fem

Muntanyes de la Costa Daurada

RUTES A PEU O EN BTT, BONA GASTRONOMI­A I TRADICIONS ENS DESCOBREIX­EN LES ARRELS DEL TERRITORI

-

La Costa Daurada és mar, i també muntanya. Sabeu que a pocs quilòmetre­s de platges com les de Cambrils, Salou i Miami Platja brollen fonts d’aigua fresca situades a gairebé mil metres d’altura? Que mitja hora escassa per carretera permet passar de la bullícia del litoral a la calma dels poblets de muntanya? O que en un mateix dia es pot practicar windsurf al mar, senderisme o BTT enmig de boscos frondosos i escalada als cingles més imponents?

La zona de muntanya de la Costa Daurada ofereix nombrosos atractius per al turisme familiar, d’aventura, cultural i gastronòmi­c.

Els municipis de les muntanyes de la Costa Daurada formen un territori de paratges boscosos i agrícoles força diversos, però amb un denominado­r comú: l’encís rural i mediterran­i. Les muntanyes de la Costa Daurada se situen a la part interior del Baix Camp, una zona muntanyosa que encadena un seguit de serralades imponents que abracen el litoral d’oest a est.

A tocar de les muntanyes trobem recursos turístics tan importants com PortAventu­ra World, entre Salou i Vila-seca; el Gaudí Centre i la Ruta del Modernisme de Reus, ciutat amb un comerç molt actiu; la Tarragona romana, declarada patrimoni de la humanitat, o la ruta dels monestirs del Cister.

Els pobles, amb masos i ermites, hi apareixen perfectame­nt integrats, i són punts idonis d’arribada i sortida d’excursions a peu, en cotxe o en BTT.

Des de pintoresqu­es ermites envoltades de natura fins a imponents monestirs carregats d’història, les

La zona és ideal per fer sortides en bicicleta.

A sobre, un dels exemples de gastronomi­a local.

A l’esquerra, els camins ens endinsen en la natura. muntanyes de la Costa Daurada són dipositàri­es d’un important llegat històric i monumental que dona forma al paisatge d’aquestes contrades i l’embelleix. L’encís rural de les muntanyes de la Costa Daurada també es manifesta en les tradicions i en mostres de cultura popular, sempre lligades a l’entorn. La gastronomi­a sovint és l’eix vertebrado­r de les festes populars del territori, que gaudeix d’un patrimoni gastronòmi­c d’allò més interessan­t. L’interior del Baix Camp ofereix una gran diversitat de productes de qualitat. Aquí podreu degustar l’essència del territori amb productes com l’avellana de Reus DOP, l’oli Siurana DOP, la patata de Prades IGP i l’exquisida mel de Prades.

La xarxa de camins del Baix Camp us permet descobrir el nostre territori a un ritme tranquil, gaudint del paisatge, dels pobles i de la seva gent. Uns camins que fins a principis del segle xx eren com autèntique­s autopistes entre els pobles. Aquests camins de carro, que s’estrenyen en els camins de ferradura, sovint empedrats, per superar el desnivell a les zones muntanyose­s, o en corriols estrets i costeruts, us parlen de la nostra història, de pagesos i esforç, d’exèrcits i bandolers, de la memòria col·lectiva lligada a aquest territori i a la seva gent.

LES MUNTANYES DE LA COSTA DAURADA SÓN DIPOSITÀRI­ES D’UN IMPORTANT LLEGAT HISTÒRIC I MONUMENTAL QUE DONA FORMA AL PAISATGE

Més informació:

Muntanyesc­ostadaurad­a.cat

A sota, el restaurant Pinxo i Brasa. A la dreta, una habitació per dins.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain