La Vanguardia - Què Fem

La Ruta del Vi DO Terra Alta

EL CELLER DE LES TERRES DE L’EBRE: UN AUTÈNTIC PARADÍS RURAL, PATRIMONIA­L I ENOGASTRON­ÒMIC

-

Al sud de Catalunya, custodiada per l’imponent Parc Natural dels Ports i el riu Ebre, trobem la Terra Alta, la regió vitiviníco­la catalana més meridional. Aquesta regió és una terra que destaca pels vents cerç i garbí, així com per una forta petjada històrica que ha marcat el caràcter de la seva gent: viticultor­s i viticultor­es resilients que han sabut preservar el nostre entorn natural i patrimonia­l com l’autèntic tresor que és i que va enamorar genis com Picasso.

Es considera una zona privilegia­da per obtenir un raïm sa, madur i amb caràcter, amb una viticultur­a de gran tradició i respectuos­a amb el medi ambient, que provoca en el vi una identitat pròpia. Gràcies als vents dominants que mantenen els ceps i el raïm lliures d’humitats, els viticultor­s poden estalviar-se nombrosos tractament­s amb productes químics. Aquest és un dels aspectes que fan possible una viticultur­a més sostenible i respectuos­a amb l’entorn. De fet, per la seva situació geogràfica, les Terres de l’Ebre van ser declarades reserva de la biosfera per la UNESCO el maig del 2013, pel gran valor paisatgíst­ic, la representa­tivitat dels seus ecosisteme­s mediterran­is i el seu model de conservaci­ó de la biodiversi­tat.

Una DO amb un sabor únic

La garnatxa blanca de la Terra Alta, bressol mundial d’aquesta varietat de raïm, s’ha convertit en un referent per a qualsevol aficionat al vi. No en va, es tracta de la denominaci­ó d’origen catalana que més creix des de fa un lustre, amb un distintiu de garantia de qualitat exclusiu. Els vins també s’elaboren amb altres varietats predominan­ts, com les garnatxes negra i peluda, de les quals surten vins joves, complexos i equilibrat­s.

Viviu l’experiènci­a completa

Però la Terra Alta té molt més per oferir que els seus vins excepciona­ls. El vi lligat a la gastronomi­a, així com al patrimoni històric i cultural de la comarca, són els eixos que vertebren la Ruta del Vi de la DO Terra Alta. Dues autèntique­s catedrals moderniste­s, garnatxes amb tanta història que compten amb el descobrime­nt d’una almàssera de tres segles abans de Crist, la petjada de la batalla de l’Ebre i un paisatge espectacul­ar, on predominen les serres i els boscos d’alzina i pi blanc, així com els camps d’ametllers, vinya i olivera.

La Ruta del Vi de la DO Terra Alta és un projecte de col·laboració publicopri­vada que involucra diferents agents, tant de la demarcació de Tarragona com de la comarca de la Terra Alta, com ara la DO Terra Alta i els seus cellers, el Consell Comarcal de la Terra Alta i la Diputació de Tarragona, mitjançant el Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre i l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta.

La Ruta té una llarga llista d’allotjamen­ts rurals i restaurant­s amb una oferta gastronòmi­ca a la qual no podreu resistir-vos. La cuina

Un paisatge que captiva visitants d’arreu del territori.

Tastos de vins excel·lents a tocar de les vinyes. de la Terra Alta és una cuina d’arrels i de tradició que manté el producte local com a base del receptari. Carns com la de porc, corder o conill, o productes costaners com els ganyims, l’abadejo (bacallà) o les sardines de casc formen part inseparabl­e de la memòria gastronòmi­ca de la comarca.

Vint-i-dos cellers amb més de cinquanta experiènci­es singulars, de diferents temàtiques i adreçades a públics diversos, on es poden trobar des de cellers que ofereixen visites, així com cursos d’iniciació al tast de vins, tallers de verema o visites històrique­s, i tot per convidar els visitants a conèixer aquest territori considerat l’ànima de la garnatxa blanca.

En definitiva, el paisatge vitiviníco­la, la riquesa de la gastronomi­a, el patrimoni, el clima i la calidesa de la seva gent converteix­en la Terra Alta en una destinació excepciona­l amb una oferta molt atractiva i competitiv­a per gaudir amb els teus. La Ruta del Vi DO Terra Alta és una ruta que es pot fer tot l’any, ja que el seu paisatge té un encant especial en totes les estacions, així com les olors que es desprenen de les vinyes, que et permeten viure una experiènci­a sensorial memorable a través d’una copa de vi.

EL VI, LA GASTRONOMI­A I EL PATRIMONI HISTÒRIC I CULTURAL SÓN ELS EIXOS QUE VERTEBREN LA RUTA DEL VI DE LA DO TERRA ALTA

Més informació:

Rutadoterr­aalta.cat

A l’esquerra, la platja naturista del Torn.

A sota, l’antic rentador de Remullà.

Més informació:

Oficina de Turisme

Tel.: 977 82 33 28 turisme@vandellosh­ospitalet.cat Hospitalet-valldellor­s.cat

• •

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain