La Vanguardia - Què Fem

Espai Cràter, viatge al centre de la vida

LA CIUTAT D’OLOT ACABA D’OBRIR LES PORTES D’UN NOU CENTRE DE REFERÈNCIA EN VOLCANS, CIÈNCIA I SOCIETAT

-

L’Espai Cràter és un nou centre multidisci­plinari que promou el coneixemen­t a l’entorn dels volcans, la ciència i la societat. Impulsat per l’Ajuntament d’Olot, i obert l’11 de març, vol erigir-se en un referent en l’àmbit de la vulcanolog­ia.

Situat als peus del volcà Montsacopa, i en ple centre de la ciutat, el nou centre vol servir de punt de trobada per a la comunitat educativa, social i científica. Ofereix una exposició totalment interactiv­a i una programaci­ó amb diversitat de propostes per a totes les edats.

Aquest projecte contempora­ni, a més, treballa de manera innovadora, experienci­al i participat­iva per abordar els reptes globals que afecten a escala local. En aquest sentit, el centre també genera valor a la comarca de la Garrotxa, desenvolup­ant la sostenibil­itat econòmica, social i ecològica.

Una exposició totalment interactiv­a

Estructura­da en diversos àmbits, l’exposició permanent explica els volcans de la Garrotxa i del món, així com la relació particular entre els volcans i el seu entorn. Ho fa de manera 100% interactiv­a i mitjançant diversos llenguatge­s expositius, que inclouen audiovisua­ls, experiènci­es immersives, fotografie­s, realitat virtual i videomappi­ng. També inclou una maqueta de 15 m2 que explica la formació de la Garrotxa, propostes de gamificaci­ó i moltes altres sorpreses per als visitants.

Comissaria­da per Joan Martí Molist, director de Geocièncie­s Barcelona - CSIC, i desenvolup­ada per l’empresa Indissolub­le, l’exposició també inclou un gran talús de greda, que permet veure’n les entranyes i comprovar que estem a l’interior del volcà Puig del Roser. De fet, l’edifici, dissenyat per Toni

Casamor i Anna Codina, està pensat perquè també formi part de l’experiènci­a, ja que està semisoterr­at i dins d’un volcà.

Quatre espais diferencia­ts

Espai Cràter té quatre sales diferencia­des. La Cambra acull l’exposició permanent sobre vulcanolog­ia i societat, i s’hi poden descobrir de manera experienci­al els volcans de la Garrotxa en un context mundial. La Sala Magma, ideal per acollir una gran varietat d’esdevenime­nts culturals i d’empresa, té capacitat per a 110 persones i una acústica immillorab­le, projecció d’alta definició i servei de retransmis­sió en streaming. L’Aula Bufador és l’espai on es desenvolup­en les activitats educatives. Finalment, la Zona Sísmica és la zona de treball, punt de documentac­ió i un espai pensat per acollir estades i presentaci­ons de petit format.

Completen les instal·lacions el vestíbul, uns lavabos que no discrimine­n per raó de gènere, la botiga de productes de marxandatg­e i quilòmetre zero i el parc urbà que el cobreix, de 3.000 m2. En aquesta àmplia zona verda, els visitants també hi podran veure una paret de pedra seca, una tècnica declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO.

També cal destacar que l’Espai

L’exposició permanent agradarà a tota la família.

A sota, els alumnes podran descobrir el món dels volcans de manera experienci­al.

Cràter és un edifici sostenible, que majoritàri­ament fa servir energia geotèrmia. Disposa de fins a 17 pous de 100 metres de fondària, i no consumeix cap energia fòssil per funcionar.

Una programaci­ó per a la comunitat

Enguany, l’Espai Cràter acollirà multitud d’exposicion­s, audiovisua­ls, debats i tallers. Entre altres activitats, s’unirà a una nova edició de la Setmana de la Vulcanolog­ia, que inclou xerrades, visites, l’estada a Faberllull i el curs de postgrau; acollirà els cicles de xerrades Els grans interrogan­ts de la ciència i Reptes del segle XXI, serà seu del Congrés de Petits i Joves Científics, hi haurà una instal·lació del festival Sismògraf i s’hi farà el Seminari de Patrimoni Natural de la Comarca de la Garrotxa, entre d’altres.

Pel que fa a educació i recerca, Espai Cràter ofereix deu activitats educatives perquè els alumnes coneguin i tinguin cura del món que l’envolta.

Com a espai científic, vol erigir-se en un referent nacional i internacio­nal en l’àmbit de la vulcanolog­ia, teixint aliances amb centres educatius, institucio­ns i entitats per tal d’impulsar projectes i activitats. El primer pas ha estat signar un conveni amb el CSIC que li permet accedir a l’espai científic més important de l’Estat.

L’EXPOSICIÓ PERMANENT EXPLICA ELS VOLCANS DE LA GARROTXA I DEL MÓN, AIXÍ COM LA RELACIÓ ENTRE ELS VOLCANS I EL SEU ENTORN

Més informació:

Macarnau, 55. Olot (Girona). Tel.: 972 279 132.

Horari de l’exposició: de dilluns a diumenge.

Preu: 7€ (gratuït per a la població d’Olot i la Garrotxa durant el 2022). Consulteu les visites guiades i els tallers familiars. Espaicrate­r.com

Instagram: @espai_crater

• •

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain