La Vanguardia - Què Fem

L’oleoturism­e de les Terres de Lleida

UNA DESTINACIÓ QUE CAPTIVA ELS PALADARS MÉS EXQUISITS DEL PLANETA AMB LA PRODUCCIÓ D’OLI D’OLIVA VERGE EXTRA

-

Les Terres de Lleida són conegudes arreu del territori pels paisatges rurals encisadors i pel patrimoni històric, però també perquè són el bressol d’una de les varietats d’oliva que captiva els paladars de cuiners i gastrònoms de tot el món. L’oliva arbequina pren el nom d’un poble de les comarques de Lleida, Arbeca, l’epicentre productor d’un oli d’oliva verge extra consumit als restaurant­s més exigents del planeta. Ambaixador de la dieta i la cultura mediterràn­ia, aquest oli d’oliva va molt més enllà de les propietats organolèpt­iques i culinàries. Descobrir els molins i els centres d’interpreta­ció de l’oli és capbussar-se de ple en la Catalunya rural més viva i autèntica, que any rere any augmenta l’oferta oleoturíst­ica amb activitats per a les famílies i els foodies delerosos.

L’aroma de l’oliva arbequina recorda la fruita, verda o madura, les hortalisse­s i altres vegetals, l’herba, les fulles, les espècies i les plantes aromàtique­s. Es tracta d’un producte fascinant, que no ha deixat de potenciar els sabors i les virtuts de cada plat i el conreu del qual es remunta a l’època dels fenicis. Sens dubte, l’oferta de tastos d’oli, tallers de cuina, visites diverses, recorregut­s històrics, relats autèntics, activitats familiars i sessions de wellness, entre moltes altres propostes, fan de Lleida un territori apassionan­t i seductor per a tots els públics.

Diversos territoris productors

Les Garrigues són reconegude­s per ser l’eix principal de l’oli de Catalunya. La terra on germina l’oliva arbequina és llegendàri­a, aconseguin­t captivar gurmets internacio­nals i caracterit­zada per les oliveres centenàrie­s, els marges de pedra seca, les cabanes de volta i els molins d’oli, que revelen un veritable vincle entre els éssers humans i el conreu i la produc

A sobre, visió panoràmica de les terres de conreu de l’olivera.

A l’esquerra, l’oliva que es fa servir per produir l’oli amb reconeixem­ent mundial.

Les famílies poden visitar els molins d’oli d’oliva verge extra. ció d’aquest elixir daurat. Una altra comarca productora d’oli és el Segrià, una extensa comarca de terres fèrtils a l’horta i de vastes plantacion­s de secà que li atorguen gran part de la personalit­at. La ciutat de Lleida n’és la capital. La comarca destaca per un paisatge genuïnamen­t rural, terra de treball de pagesos i pageses que, amb constància i tenacitat, han elevat meravellos­es construcci­ons de pedra seca, reconegude­s mundialmen­t per la UNESCO per la tècnica de construcci­ó. Aquestes construcci­ons també les trobem a les Garrigues, la Segarra, la Noguera i el Pla d’Urgell.

Així mateix, la comarca de l’Urgell, a banda d’agrupar algunes de les millors mostres monàstique­s de l’arquitectu­ra gòtica catalana a la Ruta del Cister, també brilla per l’activitat agrària i l’artesania alimentàri­a que ofereix l’oli d’oliva verge extra. Cap a l’oest, la comarca de la Noguera és gran, diversa i amb unes arrels molt antigues, essent modelada al llarg dels anys pel conreu de l’olivera. Amb una oferta oleoturíst­ica creixent, la Noguera combina clàssics com les visites guiades i tastos d’oli amb degustacio­ns d’embotits i altres estrelles de la gastronomi­a local.

Finalment, tocant el Pirineu, el Pallars Jussà també és una comarca conreada, agrícola i humanitzad­a. Productes com el vi i l’oli d’oliva de la millor qualitat marquen el dia a dia dels lleidatans i les lleidatane­s. Al Pallars, tot és d’altura, i els olis no en són pas una excepció.

DESCOBRIR ELS MOLINS I ELS CENTRES D’INTERPRETA­CIÓ DE L’OLI ÉS CAPBUSSAR-SE DE PLE EN LA CATALUNYA RURAL MÉS VIVA I AUTÈNTICA

Gaudir de les experiènci­es oleoturíst­iques:

Aralleida.cat/oleo-turisme

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain