La Vanguardia - Què Fem

Els estafadors estan de moda

LES HISTÒRIES D’ENGANYS A GRAN ESCALA, COM BAD VEGAN O EL TIMADOR DE TINDER, TORNEN A FER QUE EL GÈNERE TRUE CRIME AGAFI MOLTA FORÇA EN EL MÓN DE LES SÈRIES

- TONI DE LA TORRE

Quan semblava que l'interès pel gènere true crime començava a decaure, està vivint una nova onada d'èxit. Basat a explicar històries reals afegint-hi tècniques narratives pròpies de la ficció, va agafar el món de les plataforme­s per sorpresa amb l'èxit de Making a Murderer, a Netflix, i The Jinx, a HBO, totes dues estrenades el 2015 i totes dues amb un assassinat al centre de la història. Des d'aleshores, el nombre de sèries que investigue­n morts violentes s'han multiplica­t. Algunes són més escabroses, com Evil Genius, i d'altres més extravagan­ts, com Tiger King. Però, darreramen­t, el seu seguiment havia experiment­at una baixada. Se n'estaven produint més que mai, però no hi havia nous fenòmens de true crime que encapçales­sin les llistes de les sèries més vistes. Fins que van arribar les històries d'estafes increïbles.

VEGANS, ESPIES I TINDER

L'estafador ha substituït l'assassí com a figura fascinant en els true crime de més èxit que s'han estrenat recentment. L'últim fenomen és Bad Vegan, a Netflix, que explica com l'estafador Anthony Strangis va aconseguir que la propietàri­a d'un restaurant novaiorquè­s molt conegut robés diners del seu propi negoci per donar-los-els, arribant a la xifra d'1,6 milions de dòlars i deixant els treballado­rs sense cobrar. Aquest mateix any, també ha tingut molt d'èxit El timador de Tinder, un true crime que explica diverses estafes d'un mateix individu a dones a qui coneix a través de l'aplicació. Tots dos han estat a les llistes de més vistos a Netflix. Amb un seguiment més discret però en la mateixa direcció, Quién maneja los hilos, que també s'ha estrenat enguany, explica la història d'un home que va estafar molts diners fent-se passar per espia britànic.

 ?? ?? Paul Rudd i Will Ferrell a ‘The Next Door Shrink'.
Paul Rudd i Will Ferrell a ‘The Next Door Shrink'.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain