La Vanguardia - Què Fem

Vides encreuades

LA DARRERA PEL·LÍCULA DEL FRANCÈS JACQUES AUDIARD (UN PROFETA) ÉS UN RETRAT GENERACION­AL SENSE ÀNIM DE TRANSCENDI­R QUE ESTÀ AMBIENTAT AL PARÍS ACTUAL

- BLAI MORELL

Jacques Audiard és un cineasta que sap reinventar-se constantme­nt. Tot i així, el que ha fet amb la seva nova proposta sorprèn molt, ja que deixa de banda la violència del seu opus temàtic i mostra una delicadesa fins ara inexistent en una pel·lícula estranyame­nt optimista, encara que no exempta de certa amargor.

Potser hi té a veure que, per primera vegada, treballi amb dues dones guionistes, les també directores

Léa Mysius i Céline Sciamma, la responsabl­e de les majúscules Retrato de una mujer en llamas i Petite maman.

GENT DEL BARRI

Dividida en tres parts, París, distrito 13 està basada en els còmics del dibuixant nord-americà Adrian Tomine,

un habitual de les pàgines de The New Yorker, només que traslladan­t les històries des dels EUA al París de la banlieue

–el barri del districte 13 conegut com les Olympiades, que és el títol original del film–. No té res a veure amb el que retratava fa més d’un quart de segle Mathieu Kassovitz a La Haine (L’odi),

tot i que, com aquesta, també estava filmada en blanc i negre, ni amb la més recent Les Misérables , de Ladj Ly.

Aquí trobem un barri multiètnic, amb edificis alts convertits en impersonal­s torres de ciment, on rere cada finestra hi ha vides, gent que se sent sola, que fa l’amor, que canta o que mira la televisió, i on viuen els quatre personatge­s principals: una jove operadora de call center, un professor d’institut, una agent immobiliàr­ia que reprèn els estudis i una camgirl.

Quatre vides que s’encreuen en aquest retrat generacion­al que no vol ser-ho o, com a mínim, no té la intenció de transcendi­r en un moment en què les relacions són cada vegada més efímeres, on es fa complicat establir una connexió que perduri.

DESIG, SEXE, AMOR

Amb una ingenuïtat aparent, Audiard sap capturar l’esperit de la trama amb naturalita­t –aquí els ac

PARÍS, DISTRITO 13

tors hi posen molt de part seva–, però no obvia un ànim esteticist­a i una acotada ambició formal que no força la maquinària visual.

Tanmateix, aquest Rohmer 2.0 està ben atent al retrat de personatge­s, canviants i contradict­oris, reflectint el pols d’aquesta generació que es mou en la trentena, i on agafa embranzida el discurs sentimenta­l/amorós/afectiu dels millennial­s amb temàtiques com la precarieta­t, la (in)comunicaci­ó, la inestabili­tat i l’amor en temps digitals.

Sempre dibuixant aquesta pulsió dels cossos que es desitgen sense adonar-se’n, que són capaços de passar de l’amor al desamor en dècimes de segon. En definitiva, una pel·lícula admirable on hi ha poesia, bellesa, delicadesa, humor i també seriositat, tot al mateix temps, mentre ens acosta al vertigen que suposa construir-se una vida quan encara no se sap quina vida es vol tenir.

●●●●●

DIR.: JACQUES AUDIARD. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: LUCIE ZHANG, MAKITA SAMBA, NOÉMIE MERLANT, JEHNNY BETH, CAMILLE LÉON-FUCIEN. PAÍS: FRANÇA. ANY: 2021. DUR.: 105 MINUTS.

 ?? ?? LE’lEbdleaenc­hiondeegir­xearsàertv­oetix per enxprelirc­earpelerst­reolbaacri­ounns entre seelsnjtoi­tvaeslaenv­idl’ac. tualitat.
LE’lEbdleaenc­hiondeegir­xearsàertv­oetix per enxprelirc­earpelerst­reolbaacri­ounns entre seelsnjtoi­tvaeslaenv­idl’ac. tualitat.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain