La Vanguardia - Què Fem

Una ambulància furiosa

EL DIRECTOR MICHAEL BAY, EL REI DEL CINEMA CRISPETAIR­E, ENS REGALA UNA ALTRA XUTADA D’ADRENALINA EN FORMA DE THRILLER D’ACCIÓ AMB AMBULANCE: PLAN DE HUIDA

- BLAI MORELL

Amb Michael Bay i el seu cinema no hi ha lloc per a la indiferènc­ia ni el terme mitjà. O se l’estima o se l’odia. Amb la hipèrbole com a màxima, com més plans hi càpiguen en un segon, com més soroll faci i més moviment hi hagi, fins i tot quan dos personatge­s estan parlant en un lloc tancat, millor. Pel·lícules per devorar amb crispetes i una tona de Biodramina que suposen buits desafiamen­ts a les lleis de la física. I què? La seva nova joguina, filmada en plena pandèmia i amb un pressupost ridícul, no n’és l’excepció.

‘REMAKE’ D’UNA CINTA DANESA

Aquí agafa un material aliè, una pel·lícula danesa del 2005 de menys de 90 minuts que explicava en temps real com uns lladres fugen d’un atracament en una ambulància. Canvia les regles de la proposta original per dur-la al seu terreny, el de la pura pirotècnia, encara amb algun petitíssim matís –hi ha lloc per a una certa intimitat emocional, molt diluïda, evidentmen­t–, i allargant-la fins a unes excessives dues hores i quart.

Una pel·lícula que avança de manera tan temerària

com la mateixa ambulància mentre reafirma l’aposta per la suspensió de la credibilit­at

i envia la versemblan­ça a passeig, cosa a la qual ja ens té acostumats –atenció a la cirurgia a vida o mort efectuada dins l’ambulància a gran velocitat.

Tot mentre ens colpeja els sentits,

especialme­nt la vista i l’oïda, amb la càmera i els drons que serpentege­n pels carrers i les autopistes de Los Angeles, convertida aquí en un personatge més.

BAY SENSE ADULTERAR

Com no podria ser d’una altra manera, hi sovintegen les habituals debilitats narratives, bàsicament de guió i construcci­ó de personatge­s –com li costa fer-los tridimensi­onals i no purs clixés–, com un Jake Gyllenhaal

que sembla que imiti Nicolas Cage.

Però el millor d’aquest encreuamen­t bastard entre Heat i Speed és que el rei de l’adrenalina té el desvergony­iment d’autocitar-se amb les seves dues primeres pel·lícules, Dos policies rebels i La roca.

El resultat és un thriller d’acció

marca de la casa sense adulterar; pur frenesí per a bé i per a mal. Però, encara que la nova aposta del rei de la pirotècnic­a no sigui precisamen­t per tirar coets, quina falta que ens fan pel·lícules com aquesta, que ens recorden que el cinema d’evasió, com en una sala, enlloc.

AMBULANCE: PLAN DE HUIDA

●●●●●

DIR.: MICHAEL BAY. GÈNERE: THRILLER D’ACCIÓ. INTÈRPRETS: JAKE GYLLENHAAL, YAHAYA ABDULMATEE­N II, EIZA GONZALEZ, MOSES INGRAM, GARRET DILLAHUNT, JACKSON WHITE, CEDRCI SANDERS. PAÍS: EUA. ANY: 2022. DUR.: 136 MIN.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain