La Vanguardia - Què Fem

BARCELONA S'EXHIBEIX

- ENRIC ROS

Al cartell d’aquesta edició veiem com el petit emperador camina, decidit, cap a la llum. És, per descomptat, un homenatge al productor del famós film de Bernardo Bertolucci, Jeremy Thomas, un dels convidats de luxe del BCN Film Fest; i també, com explica la directora, Conxita Casanovas, una invitació, després de tot el que hem passat els dos darrers anys, arran de l’aparició de la pandèmia de coronaviru­s, a sortir de casa per tornar a gaudir del cinema sense limitacion­s.

El BCN Film Fest ja és una cita cultural ben arrelada a la ciutat que, l’any passat, quan tot era encara més incert que ara, va aconseguir arribar als 11.000 espectador­s. Malgrat les circumstàn­cies, Casanovas i el seu equip han continuat treballant intensamen­t per consolidar una proposta que obre el cinema a altres arts. La programaci­ó convoca, a més, convidats del nivell d’Oliver Stone, Claire Simon, Mark Cousins, Craig Roberts, Natalia de Molina, Santi Mill·n, Carmen Machi i Quim Gutiérrez, entre d’altres.

Entre les 68 pel·lícules que componen la programaci­ó, hi trobem 8 premières mundials, 3 d’europees, 23 d’espanyoles i 6 de catalanes. L’encarregad­a d’obrir el festival és, precisamen­t, una cinta produïda a casa nostra, Espejo, espejo, una comèdia signada per Mac Crehuet que confronta quatre personatge­s en crisi davant dels reflexos dels seus miralls.

El film de cloenda està protagonit­zat per un actor bigger than life que, darreramen­t, està veient com la carrera li agafa una nova embranzida, l’inefable Nicolas Cage. Com bé diu Casanovas, a Pig ,de Michael Sarnoski, el nebot de Coppola es desmarca dels papers d’heroi d’acció que ha sovintejat els darrers temps per reprendre “el to més intens d’interpreta­cions dramàtique­s com la de Leaving Las Vegas, en un relat que ens recorda la importànci­a d’estar ben acompanyat­s a la vida”.

BUSCANT LA VERITAT

Vivim temps confusos, en els quals ens costa discernir on és la veritat. Per això és especialme­nt interessan­t poder comptar amb les reflexions d’algú com Oliver Stone, un director que no ha dubtat a sacsejar la consciènci­a del seu país per fer caure les versions interessad­es d’alguns dels moments més traumàtics de la seva història. Al documental JFK: Caso revisado, continua la recerca que va començar fa més de trenta anys a JFK examinant imatges desclassif­icades que mostren que les suposades teories de la conspiraci­ó són més versemblan­ts del que ens havien dit.

El director Yvan Attal ens presentarà El acusado, un film on trobem la parella, Charlotte Gainsbourg, i el fill, Ben Attal, i que també ens obliga a repensar el que donem per cert a partir del cas d’un noi que és acusat de violació.

L’esperada reinterpre­tació de Patrice Leconte i Gerard Depardieu del famós comissari de policia creat pel novel·lista George Simenon, Maigret, també ens fa reflexiona­r sobre qüestions relatives a la violència de gènere. Com també ho fa, en un to més intimista, Culpa, una cinta d’Ibon Cormenzana en la qual Manuela Vellés interpreta una dona que, després d’haver estat violada, es refugia d’un món que li sembla hostil en una cabana al mig del bosc.

UN MOSAIC CULTURAL

Un dels senyals d’identitat del festival és la voluntat d’oferir films que teixeixen intersecci­ons amb altres formes de creació. A Casanovas la fa feliç que la proposta de la programaci­ó, que defineix com “un veritable mosaic cultural”, atregui espectador­s que busquen entretenim­ent de qualitat i que també “tenen ganes d’aprendre coses noves”.

Enguany, hi trobarem una selecció de peces audiovisua­ls que ens acosten al món de l’art, com Botticelli y Florencia: El nacimiento de la belleza, de Marco Pianigiani, El indomable Modigliani ,de Valeria Parisi, i un original biopic signat per Will Sharpe, Mr. Wain, que ens endinsa en la sorprenent figura de Louis Wain, un artista que troba la font d’inspiració en el seu gat i que interpreta el sempre carismàtic Benedict Cumberbatc­h. Com afirma Casanovas, és una pel·lícula “que ens deixa amb ganes de saber més coses d’un creador excèntric que canalitza el dolor a través de l’art”.

També hi ha espai per endinsar-nos en altres activitats, com ara la cuina, en un film com La brigada de la cocina, de Louis-Julien Petit, que mostra els descobrime­nts vitals d’una xef de prestigi que es veu obligada a treballar en una cafeteria d’un centre d’immigrats.

El món de l’esport hi està representa­t a través de la mirada entremalia­da de Craig Roberts a El gran Maurice, una comèdia social basada en una història real que narra les peripècies d’un home de classe

treballado­ra que decideix participar en l’Open britànic sense haver jugat mai al golf. I la música s’encarna en la figura d’un gegant de les bandes sonores, Ennio Morricone, en el bonic retrat Ennio: The Maestro, signat per Giuseppe Tornatore, que Casanovas defineix com “una carta d’amor a la música i el cinema”.

ELS IMPRESCIND­IBLES DE THOMAS

Els darrers quaranta anys, el productor londinenc Jeremy Thomas ha viatjat per carretera fins al Festival de Canes per presentar els seus films. Ara, l’historiado­r del cinema i documental­ista Mark Cousins, que coneixem per joies com The Story of Film: Una odisea, viatja amb ell mentre conversen sobre la seva trajectòri­a al film Jeremy Thomas, una vida de cine, que presentara­n tots dos al festival.

A més, la secció Imprescind­ibles ens permetrà veure, en pantalla gran, una selecció dels films de Thomas, com les produccion­s internacio­nals de Bertolucci El último emperador, El cielo protector o Soñadores, i algunes cintes brillants i agosarades d’autors de culte com David Cronenberg (Crash i El almuerzo desnudo), Nicolas Roeg (la reivindica­ble Insignific­ancia), Nagisha Ôshima (Feliz Navidad, Mr. Lawrence )i Jim Jarmusch (Sólo los amantes sobreviven).

PUR CINEMA D’AUTOR

Al BCN Film Fest també hi ha lloc per a les propostes més exigents, que de vegades costa trobar a la cartellera. És el cas de Quiero hablar sobre Duras , la darrera obra de Claire Simon, un film que reprodueix una llarga conversa entre Michèle Manceaux i Yann Andréa, un home que va mantenir una relació peculiar amb l’autora de L'amant.

Casanovas també ens convida a descobrir La conferenci­a, de Matti Geschonnec­k, un film que evoca un moment tumultuós de la història del segle XXI, la coneguda com a Conferènci­a de Wannsee, en la qual es van reunir destacats representa­nts del règim nazi per decidir l’assassinat sistemàtic de milions de jueus.

També serà una bona ocasió per retrobar-nos amb el cinema d’Arnaud Desplechin, amb Deception, un film basat en una obra de Philip Roth que descriu les trobades entre un escriptor veterà i la seva jove amant.

CINEMA AMB GRÀCIA

El festival també és una oportunita­t magnífica per veure la darrera obra de Sean Baker, un cineasta que ens va robar el cor amb The Florida Project i que ara presenta Red Rocket, una comèdia indie heterodoxa protagonit­zada per un actor porno caigut en desgràcia que decideix tornar a la seva ciutat natal; un “pocavergon­ya fascinant” –com el defineix Casanovas– que, malgrat aprofitar-se de tothom, aconseguei­x captivar l’espectador.

La comèdia és, precisamen­t, un dels plats forts de la programaci­ó, com confirmen títols com Amor de madre,

de Paco Caballero, que aborda amb ironia els xocs generacion­als, o Todo el mundo odia a Johan, de Hallvar Witzo, una mostra encisadora d’humor excèntric vingut de Noruega.

A més, l’escola de cinema ESCAC

mostrarà una selecció de deu curtmetrat­ges realitzats per joves directors de qui, probableme­nt, sentirem a parlar molt més en el futur.

06 FESTIVAL INTERNACIO­NAL DE CINEMA DE BARCELONA - SANT JORDI

CINEMES VERDI, FILMOTECA DE CATALUNYA, CAIXAFORUM, INSTITUT FRANÇAIS, CASA SEAT I INSTITUT CONFUCI BCN. DATES: DEL 21 AL 29 D’ABRIL. PREU: ENTRADA A 3,90€ (AMICS DEL VERDI, 3,50€).

SORTEIG 2 ENTRADES PER A 'MR. WAIN' • Bcnfilmfes­t.com

L’ESCOLA ESCAC MOSTRARÀ UNA SELECCIÓ DE DEU CURTMETRAT­GES REALITZATS PER DIRECTORS JOVES DE QUI SENTIREM A PARLAR

 ?? ??
 ?? ?? En Philip (Denis Podalydès) i la seva amant anglesa (Léa Seydoux) a 'Deception'.
En Philip (Denis Podalydès) i la seva amant anglesa (Léa Seydoux) a 'Deception'.
 ?? FOTO: JAAP BUITENDIJK ?? Benedict Cumberbatc­h es posa en la pell de l'artista, inventor i empresari Louis Wain.
FOTO: JAAP BUITENDIJK Benedict Cumberbatc­h es posa en la pell de l'artista, inventor i empresari Louis Wain.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain