La Vanguardia - Què Fem

Una diada per sortir al carrer

- LAIA ANTUNEZ

Les solucions pandèmique­s com el Sant Jordi d’estiu o els recintes perimetrat­s queden enrere (per fi). Enguany, recuperem la normalitat, sense restriccio­ns covid, i tornem a omplir les places i els carrers amb parades de llibres i roses. Per celebrar la tradició com cal, fullejant les darreres novetats editorials, fent cua perquè els autors ens les signin i passejant per Barcelona amb una rosa a la mà.

L'ambient de Sant Jordi es palpa des d'ahir, a Barcelona, ja que els llibreters i els floristes han pogut avançar-se a la diada i muntar, ahir i avui, parades davant dels seus establimen­ts. El tret de sortida oficial, però, serà aquesta tarda, al Saló de Cent de l'ajuntament, amb el pregó de l'escriptora Imma Monsó; i demà, amb el tradiciona­l esmorzar d'autors i editors, al Palau de la Virreina.

UNA SUPERILLA DE LLIBRES

La novetat principal d'aquest 23 d'abril és que la festa es concentrar­à en una superilla literària situada entre l'avinguda Diagonal i la Gran Via, i entre els carrers de Balmes i de Pau Claris, que estarà tallada al trànsit rodat. Dins d'aquest perímetre, hi haurà dos espais diferencia­ts: el passeig de Gràcia, reservat per a la venda de llibres i roses, i els encreuamen­ts de la rambla de Catalunya, on s'instal·laran les associacio­ns i les entitats del districte.

Tal com van anunciar la Cambra del Llibre i el Gremi de Llibreters de Catalunya, enguany hi haurà rècord de parades, més de tres-centes, gestionade­s per profession­als dels llibres i les roses, 170 de les quals han organitzat signatures d’autors. Consulteu els webs i les xarxes socials de les llibreries barcelonin­es i de la rodalia per saber on trobar els vostres escriptors favorits.

Si us fan mandra les multituds que s'acumulen al centre, sapigueu que a la resta de districtes trobareu altres espais amb parades de llibres: per exemple, a la rambla del Poblenou i a la plaça d'Orfila –vegeu la secció Oci Barcelona d'aquest mateix número, on també destaquem tallers i altres activitats obertes a tothom.

MUSICAL I GASTRONÒMI­C

La jornada de dissabte ve carregada d'activitats com el Sant Jordi Musical de la Fàbrica Estrella Damm, que torna després de dos anys d'aturada. Podreu gaudir de les actuacions d'una vintena d'artistes, com Joan Dausà, Mishima, Ferran Palau, Sara Roy, The Tyets i Lildami. A més, hi haurà un mercat de llibres, roses solidàries i vinils de segona mà, i se

signaran discos de les bandes que actuen i d'altres vingudes expressame­nt per a l'ocasió. El complement gastronòmi­c el trobareu als foodtrucks de Fileteando, Fish&Chips, Indi Food Truck i Las Muns ( 23I 24/4, D'11.30 A 21.30H. GRATUÏT FINS A COMPLETAR L'AFORAMENT).

Podeu regalar-vos un àpat d'hotel a

El Palace Barcelona, degustant-hi el menú especial al Rooftop Garden i al Hall (65€. ROSA INCLOSA ),oel seu mític afternoon tea, amb dolços inspirats en Sant Jordi creats pel xef pastisser Miquel Costa (46 - 62€, ROSA INCLOSA ).Oal Wittmore Hotel, on el xef Alain Guiard elabora el Puff Magic Dragon Menú, amb plats de llegenda com els macarrons del cardenal i la cassoleta de formatge fresc amb maduixes i roses (67€).

Al Mandarin Oriental, Barcelona també celebren Sant Jordi amb un brunch especial, al restaurant Blanc (23 I 24/4, 65€). Sempre que no plogui, es podrà gaudir del jardí Mimosa i la seva oferta gastronòmi­ca. També podreu donar llibres per al projecte Biblioteca­s Para Pacientes i adquirir roses solidàries.

Si només voleu fer un tastet, aposteu per la cervesa d'edició limitada La Rosa de Moritz, amb una aroma floral obtinguda de la infusió de pètals de rosa, mentre intercanvi­eu un poema per roses solidàries –amb l'ONG De Veí a Veí– fetes amb llaunes de les seves cerveses (FÀBRICA MORITZ, 23/4, 12H).

PORTES OBERTES EN ESPAIS SINGULARS

Com és habitual, demà dissabte també podreu accedir gratuïtame­nt al Recinte Modernista de Sant Pau, on descobrire­u les referèncie­s a la llegenda de Sant Jordi que hi ha amagades als edificis del recinte (DE 10 A 18.30H ),ial Pavelló Mies van der Rohe, on trobareu una parada de llibres i gaudireu d'un espectacle de dansa contemporà­nia del coreògraf Raphael Miro Holzer ( DE10A

17H, ESPECTACLE 18H). Se sumen a les portes obertes l'ajuntament de Barcelona, amb una visita teatralitz­ada, i la Biblioteca de Catalunya, amb una mostra sobre Manuel V·zquez Montalb·n i una altra sobre revistes infantils (de 10 a 18h); el Museu d’Arqueologi­a de Catalunya iel Museu d'Història (DE 9.30 A 19H); el Palau Güell (DE 10 A 20H ),il' Ateneu Barcelonès, amb la seva biblioteca modernista i lectures d'obres de la literatura catalana actual (D'11 A 20H).

A més, tindreu l'oportunita­t de visitar Juno House, un club exclusiu per a dones que només està obert a les seves sòcies, però que aquests dies ha organitzat xerrades i firmes d'accés lliure, com la d'avui amb les autores del llibre Cocina para la tribu, de Cinco Tintas (22/4, 18H).

DIA DE FLÂNEUR

Tot passejant per la ciutat, no deixeu de contemplar la façana de la

Casa Batlló, que tornarà a estar vestida de roses, ni de passar per l'Off Sant Jordi de l’Antic Teatre,

amb venda de llibres nous i de segona mà, signatures i lectures, organitzad­es en col·laboració amb l'editorial El Arrebato, On The Road, la llibreria Calders i Horiginal (23/4, A PARTIR DE LES 11H).

També podeu visitar la Llibreria Finestres, que va obrir l'any passat, però que acaba d'inaugurar un nou espai just al davant, a la modernista Casa Garriga i Nogués, especialit­zat en còmic, il·lustració, disseny, fotografia i altres discipline­s visuals (DIPUTACIÓ, 250 );i la renovada llibreria d'Abacus Cooperativ­a (CÒRSEGA, 269). Al vespre, deixeu-vos caure per la Drac Party 2022, al bar terrassa del CCCB, una cita amb música i personal vinculat al món editorial (23/4, 22h).

CINEMA PER SANT JORDI

Un altre clàssic vinculat a aquesta diada és el BCN FILM FEST, que projecta una vintena de pel·lícules que són adaptacion­s d'obres literàries amb rerefons històric o biografies sobre personalit­ats rellevants (FINS AL 29/4).

De tornada cap a casa, si agafeu els Ferrocarri­ls de la Generalita­t,

potser trobeu algun dels cinc-cents llibres que amagaran a les estacions en una acció de bookcrossi­ng

(22 i 23/4). I, ja al sofà, connecteu-vos a la plataforma Filmin,

que ha creat un canal especial per als Premis RNE Sant Jordi de Cinematogr­afia. Hi podreu veure algunes produccion­s guardonade­s en les primeres edicions d'aquests premis, i també títols com El amor en su lugar ,de Rodrigo Cortés ,i Tres ,de Juanjo Giménez Peña,

premiades en l'edició d'enguany.

 ?? ??
 ?? ?? A sobre, Sant Jordi Musical a la Fàbrica Estrella Damm, amb concerts i venda de discos,
llibres i roses.
A sobre, Sant Jordi Musical a la Fàbrica Estrella Damm, amb concerts i venda de discos, llibres i roses.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain