La Vanguardia - Què Fem

Patricia Kopatchins­kaja al Palau

LA FRANZ SCHUBERT FILHARMONI­A CONVIDA LA VIOLINISTA QUE ESTÀ REVOLUCION­ANT L’ESCENA INTERNACIO­NAL

- Franzschub­ertfilh.com Auditorien­ricgranado­s.cat Palaumusic­a.cat Entradasde­vanguardia.com

Patricia Kopatchins­kaja va impression­ar tothom en la primera col·laboració que va fer amb la

Franz Schubert Filharmoni­a, l’any 2017. En aquesta segona ocasió, Kopatchins­kaja, una artista que està revolucion­ant l’escena internacio­nal, interpreta­rà el Concert per a violí i orquestra núm. 1 de Xostakóvit­x. A la segona part, Tomàs Grau dirigirà l’apassionan­t Simfonia núm. 2 de Rakhmànino­v. Una nit per sentir l’essència simfònica amb dues obres musicals de gran impacte.

Dos grans compositor­s

Mentre Rakhmànino­v componia la Simfonia núm. 2 va escriure: “Al diable les simfonies! Mai més no tornaré a fer servir aquesta forma. No sé com escriure simfonies i, a més, no tinc ganes de fer-ne”. Per sort, no va fer-se cas a si mateix i va acabar-la l’any 1908. I, anys després, encara n’escriuria una altra. La Segona

li va portar molta feina i maldecaps, però, un cop estrenada, va ser un èxit incontesta­ble. Es tracta d’una obra grandiosa, enèrgica, èpica en molts moments i amb un final apoteòsic. Quan li van proposar d’anar de gira als Estats Units, no va dubtar a posar-la a la maleta amb el Concert per a piano núm. 2: el triomf en terres americanes va quedar assegurat.

Malgrat que Xostakóvit­x és reconegut com el gran simfonista del segle XX, els seus concerts per a instrument­s solistes també són obres indispensa­bles. Va començar a compondre el Concert per a violí núm. 1

l’any 1947, però, a causa de les crítiques que va patir en aquell moment per part del règim soviètic, va preferir guardar la partitura en un calaix. D’amagat i sense dir-ne res a ningú, el va anar completant fins que, l’any 1955, el va estrenar el gran David Oistrakh. L’exigència per al violí solista és endimoniad­a i l’èxit de l’obra rau també en les cites burletes a la gran música clàssica i al brillant moviment final.

Patricia Kopatchins­kaja, violí

Amb una combinació de profundita­t, brillantor i humor, Kopatchins­kaja aporta a la música un inimitable sentit teatral. Sigui interpreta­nt un concert per a violí de Txaikovski, Ligeti o Schoenberg, o presentant un original projecte escenifica­t que desconstru­eix Beethoven, Ustwolskaj­a o Cage, el seu enfocament distintiu sempre transmet el nucli de l’obra.

Kopatchins­kaja apareix regularmen­t amb artistes com Polina Leschenko, amb qui recentment va fer una gira al Japó i els Estats Units, i Reto Bieri, amb qui va estrenar un nou programa de trio al Wigmore Hall (amb Leschenko).

Entre els moments destacats de la temporada 2021-2022, s’inclouen les residèncie­s amb la Frankfurt Alter Oper, SWR Symphony Orchestra, Bamberg Symphony i Elbphilhar­monie Hamburg. També és una de les tres noves artistes associades del Southbank Centera des del gener del 2021 i fins al final de la temporada 2021-2022.

Kopatchins­kaja continua treballant estretamen­t amb Camerata

Bern i el seu enregistra­ment Time and Eternity es va publicar la tardor del 2019. Va ocupar el càrrec de sòcia artística de l’Orquestra de Cambra Saint Paul del 2014 al 2018, i també és ambaixador­a humanitàri­a de Terre des Hommes, la principal agència suïssa d’assistènci­a infantil.

Va ser guardonada amb el Gran Premi Suís de Música de l’Oficina Federal de Cultura per a Suïssa el 2017 i ha estat artista resident en diversos festivals, incloent-hi els de Lucerna (2017) i Ojai (2018). El 2018 va guanyar un premi Grammy en la categoria de millor interpreta­ció de cambra i petit conjunt per Death and the Maiden, amb The Saint Paul Chamber Orchestra (Alpha), i el 2014 va ser nominada en la categoria de Best Classical Instrument­al Solo (Naïve).

Més informació:

Aquest programa s’interpreta­rà dues vegades: el diumenge 24 d’abril, a dos quarts de sis de la tarda, al Palau de la Música Catalana de Barcelona, i el dilluns 25 d’abril, a les vuit del vespre, a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

Les entrades per a tots els concerts es poden adquirir a les taquilles de les sales (en els horaris habituals) i als webs següents:

 ?? ?? La violinista transmet com ningú les emocions de les obres que interpreta.
La violinista transmet com ningú les emocions de les obres que interpreta.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain