La Vanguardia - Què Fem

L’última collita

ARRIBA ALS CINEMES ALCARRÀS, L’ESPERADÍSS­IMA SEGONA PEL·LÍCULA DE LA DIRECTORA CATALANA CARLA SIMÓN, QUE HA GUANYAT L’OS D’OR A LA BERLINALE

- BLAI MORELL

Els primers moments d’aquest prodigi, el segon de la carrera de Carla Simón, encaixen perfectame­nt amb l’univers d’Estiu 1993. Uns nens juguen innocentme­nt davant la càmera, aliens al drama familiar, fins que de manera sobtada han de deixar l’espai de joc. Bàsicament, perquè els en fan fora. El mateix que passarà al final de l’estiu –un altre cop aquesta estació a priori idíl·lica en una història seva– amb la família de les criatures, que haurà de deixar de treballar els camps de presseguer­s que havien conreat al llarg de tres generacion­s, perquè el propietari els reclama per arrasar-ho tot i col·locar-hi plaques solars. Alcarràs és moltes coses: una història de resiliènci­a i resistènci­a, però també de resignació, d’amor a les arrels i de dignitat malgrat la derrota inapel·lable, una celebració de la memòria, un western modern, una reivindica­ció del món rural... Però, per sobre de tot, és l’elegia d’un món que desapareix.

CINEMA MÀGIC

Tot se sent real, autèntic, gràcies a tres elements fonamental­s. Primer, una càmera que recorre sinuosamen­t tots els espais i que sembla que no hi sigui, capturant tot el que està passant davant seu sense interferir-hi, sempre a la recerca de la veritat de manera (in)voluntària. Després, un guió que dibuixa els personatge­s de manera precisa i delicada. I, finalment, un repartimen­t format per actors no profession­als que viuen vides que no són les seves, però que a la vegada sí que ho són, i que s’hi lliuren al màxim, amb una entrega gens habitual, i aconseguei­xen que les seves preocupaci­ons siguin les nostres, i que et creguis que són una família real quan en realitat no ho són: és la màgia del cinema.

LA CERTIFICAC­IÓ D’UN ESTIL

Poques pel·lícules són capaces de transmetre tanta emoció des del primer minut fins a l’últim. I, malgrat ser una història de desesperan­ça, ens regala petits instants de felicitat –la caragolada familiar, el bany a la piscina– que són un bàlsam per a l’ànima dels personatge­s, però també per a la nostra. En definitiva, Alcarràs és la certificac­ió d’un estil, el de Carla Simón, d’una manera d’entendre explicar les històries, que manlleva formes i elements de tot arreu per construir relats davant dels quals és impossible no quedar embadalit, que t’atrapen i no et deixen. Un tresor. Un regal. Un autèntic miracle.

ALCARRÀS

i●●●●●

DIR.: CARLA SIMÓN. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: JORDI PUJOL DOLCET, ANNA OTÍN, XÈNIA ROSET, ALBERT BOSCH, AINET JOUNOU, JOSEP ABAD, MONTSE ORÓ, CARLES CABOT, BERTA PIPÓ. PAÍS: ESPANYA. ANY: 2022. DUR.: 120 MIN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain