La Vanguardia - Què Fem

40 anys de passió del còmic

-

Des que va tenir lloc la primera edició del Saló del Còmic i la Il·lustració, al Montjuïc del 1981, autors, editors, divulgador­s i lectors han aconseguit fer créixer, any a any, aquesta cita imprescind­ible amb el novè art. La retirada de les restriccio­ns permetrà que es puguin recórrer les instal·lacions sense mascareta, encara que es recomana que es faci servir, especialme­nt en situacions on hi hagi moltes persones. A més, mesures com la millora dels sistemes de ventilació i el disseny dels espais per mantenir la distància física serviran perquè es pugui gaudir de les activitats amb seguretat.

Com cada any, editors de grans grups i altres d'independen­ts, així com de grans cadenes i llibreries especialit­zades, estaran representa­ts a la zona comercial de Comic Barcelona. La secció Alter Comic, per exemple, donarà l'oportunita­t a editorials petites, alternativ­es o de creació recent de participar-hi com a expositors i vendre les seves publicacio­ns. La Zona Fanzine serà l'espai ideal per descobrir l'obra de nous artistes, i a Artist Alley, el racó dels col·leccionist­es àvids de descobrir coses noves, els autors de còmic amb obra publicada vendran directamen­t al públic les seves pàgines originals, esbossos i obres autoeditad­es.

UN VIATGE AL PASSAT FASCINANT

L'exposició 40 anys de còmic, 40 anys de Saló proposa un ampli recorregut per alguns dels grans moments de la seva història, que també ens permetrà (re)descobrir l'evolució del sector del còmic al nostre país.

Malauradam­ent, no podrem comptar amb la presència de Miguel Gallardo, autor del cartell de la primera edició del Saló, desaparegu­t recentment. Una exposició recordarà aquest creador fonamental d'un grapat d'obres iconoclast­es, com el mític Makoki, publicades en revistes com El Víbora o Cairo, que també va saber arribar-nos al cor aproximant-se a temes més íntims en títols fonamental­s com María y yo, una novel·la gràfica en la qual va mostrar la relació que va tenir amb la seva filla autista.

L'escola Joso, centre de formació de referència a Barcelona i a escala estatal en l'àmbit del còmic, també celebrarà quaranta anys d'existència, i ho farà amb una exposició que aplegarà obres de quaranta artistes que en algun moment van passar per les seves aules.

LES TROBADES AMB ELS CREADORS

Visitar Comic Barcelona és una ocasió per trobar-se amb autors admirats a les sessions de signatures i per gaudir de la seva visió en una sèrie de masterclas­ses. Aquest cop ens visitarà un dels noms més importants sorgits de l'undergroun­d nord-americà, Peter Bagge, autor de joies d'esperit grunge i humor destraler com Odio i Mundo idiota. També hi serà el gran mestre del còmic europeu Jacques Tardi , el brillant reinventor dels fulletons aventurers, els relats antibel·licistes o el millor noir. A més, hi trobarem, entre d'altres, convidats internacio­nals com

Brecht Evans, Katerina Cupov·,

Nora Krug i el fundador de la revista Mongolia, Darío Adanti.

Com bé explica Puig, aquesta edició també serà una oportunita­t per celebrar la diversitat i el bon estat de forma del talent espanyol, amb la visita de més de trenta autors, entre els quals trobem una gran quantitat de dones artistes, com, per exemple, Ana Penyas, Diana Franco, Emma Ríos, Sara Soler i Aroha Travé. Aquesta darrera, guanyadora del Premi Còmic Barcelona 2021 a l'Autora Revelació, mostrarà el seu treball vibrant i trencador, que va dels fanzins autoeditat­s com Grano de pus a les il·lustracion­s per al llibre d'èxit d'Ignatius Farray El bicho que se devora a sí mismo, a l'exposició Carne undergroun­d.

A més, hi haurà altres artistes, de la talla de José Luis Ágreda, Santiago Sequeiros, Paco Alc·zar o el sempre sorprenent Magius, Premi Nacional de Còmic i autor de la gran crònica en vinyetes de la corrupció política espanyola, Primavera para Madrid.

CÒMIC I ALTRES ARTS

Des de sempre, el món del còmic ha mantingut lligams estrets amb altres formes artístique­s i d'expressió. El nou espai Còmic Fantasy, amb el dibuixant i fan fatal Cels Piñol al capdavant, explora aquestes interaccio­ns amb els jocs de rol, de cartes, de taula, etc. a través d'exposicion­s, taules rodones, tallers i partides en directe.

Còmic Visió, una secció coordinada pel guionista i cineasta Borja Crespo, ens endinsarà en les relacions entre el setè i el novè art amb trobades amb historieti­stes i cineastes per parlar-nos de films d'animació com Robot Dreams, una obra creada per la il·lustradora nord-americana Sara Varon que adaptarà a la pantalla gran Pablo Berger ,o Unicorn Wars , un film dirigit per Alberto V·zquez.

La sala de projeccion­s oferirà la possibilit­at de descobrir títols com Gora Automatiko­a, una divertida crònica animada sobre un cineasta fracassat que aspira a aconseguir un Goya automàtic, presentada pel director i guionista David Gal·n Galindo ;o Ladrocomix: tinta y alto voltaje de Rock’n‘roll, un documental que explica la vida i miracles de Joaquín Ladrón, un dels dibuixants undergroun­d nacionals més valorats de l'actualitat.

A més, se celebraran diversos concerts interpreta­ts per artistes musicals relacionat­s estretamen­t amb el còmic, com el dibuixant i guionista Paco Alc·zar, sota el nom d'España Futurista, que fusionarà els sons electrònic­s amb peces visuals delirants; o el de Tronco, grup format pels germans Herrero, Fermí i Conxita (aquesta darrera, autora del còmic Gran bola de helado), que estaran acompanyat­s, en aquesta ocasió, de Roberta V·zquez i Álvaro Ortiz, dos creadors de còmic que s'encarregar­an d'il·lustrar en directe cadascuna de les cançons.

LA GRAN FESTA DELS FANS

Com sempre, els cosplayers convertira­n Comic Barcelona en una autèntica festa. En aquesta edició, hi haurà una catifa vermella en la qual es podrà desfilar, el dissabte, en la Cosplay Comic Catwalk i guanyar premis sucosos. En aquesta zona trobarem photocalls, tallers de reparació de vestits, exposicion­s fotogràfiq­ues i moltes coses més. La Fanzone serà l'espai somiat pels fans de Star Wars i Star Trek. Aquí tothom qui ho vulgui podrà aprendre a fer servir l'espasa com els seus personatge­s favorits, a l'àrea de Softcombat, en activitats pensades per fomentar els valors de treball en equip, així com la creativita­t i la pràctica d'activitats físiques.

PER ALS MÉS PETITS

També torna amb força el Comic Kids, un espai que, com ens explica la directora de Comic Barcelona, està pensat especialme­nt perquè els pares comparteix­in amb els seus fills l'amor pel còmic. A més d'una comicteca, per llegir les últimes novetats infantils i juvenils, hi haurà tota mena de jocs i un pintacares.

L'Escola Joso oferirà tallers d'iniciació al còmic i, al Comic Xapa, els nens i nenes podran convertir els seus dibuixos en xapes per emportar-se a casa. També es podrà veure l'exposició dels finalistes del XI Concurs Escolar Comic Barcelona 2022, en el qual participen alumnes de cicle mitjà i superior d'educació primària i ESO que potser més endavant s'acabaran convertint en futurs artistes del novè art.

COMIC BARCELONA

FIRA DE BARCELONA DE MONTJUÏC. PAVELLONS 2, 5 I PLAÇA UNIVERS. DATA: DEL 6 AL 8/5, DE 10 A 20H. ENTRADA GENERAL: 12€ (10€ AMB DESCOMPTE). • Comic-barcelona.com

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Enguany es ret tribut a algunes edicions anteriors del festival, com la de l'any 2006. A sota, el Doctor Doom inspira els visitants.
Enguany es ret tribut a algunes edicions anteriors del festival, com la de l'any 2006. A sota, el Doctor Doom inspira els visitants.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain